Zapachniało, zajaśniało… – długo wyczekiwany koniec zimy ewidentnie jest już w powietrzu. Podobno jedna jaskółka wiosny nie czyni, ale widok sklepowych półek i stoisk targowych, uginających się pod ciężarem świeżych nowalijek to już całkiem wiarygodna poszlaka. ...
Koniec zimy to doskonała okazja, by zastanowić się nad swoim jadłospisem i wprowadzić do niego kilka zdrowych nawyków. Już niedługo na grządkach i bazarkach pokażą się pachnące nowalijki. Kto nie może się tego doczekać, ręka w górę! Nic dziwnego, że 20 marca – dzień poprzedzający rozpoczęcie kalendarzowej wiosny – został okrzyknięty Dniem Bez Mięsa. ...
Tłusty Czwartek tuż tuż! To dzień, w którym nie obowiązują żadne diety. Nikt nie zwraca wtedy też uwagi na liczenie kalorii. W tym czasie myślimy o pulchnych, puszystych, miękkich pączkach. Tradycja mówi, aby w tym dniu zjeść chociaż jednego. ...
Sól stanowi jedną z podstawowych przypraw w polskich kuchniach. Łatwo dostępna, błyskawicznie podkreśla smak niemalże każdej potrawy. Popularnością cieszą się słone przekąski, które wydają się idealnymi towarzyszami przy wielu okazjach. ...
Kolacja we dwoje to nie tylko sprawdzony, ale i romantyczny prezent na Walentynki. Wiele osób rezerwuje na 14 lutego stolik w restauracji, bądź zamawia gotowe posiłki do domu. Jednak, czy nie lepiej będzie smakować danie przygotowane przez drugą połówkę, specjalnie dla nas? Zdradzamy pomysły na walentynkowy wieczór, który bez problemu przygotujecie we własnej kuchni. ...