1 października to szczególna data dla wszystkich zwolenników kuchni wegetariańskiej. Wtedy też obchodzimy Światowy Dzień Wegetarianizmu. Jest to również znakomita okazja do tego, aby spróbować bezmięsnych dań, urozmaicając swój codzienny jadłospis. Takie święto trzeba celebrować! Opracujcie całodzienne menu, w którym główną rolę odegrają warzywa. Będzie naprawdę smacznie! Zapraszamy po pyszne wegetariańskie inspiracje szefa kuchni Knorr!
Jak mawiają wegetarianie, brak mięsa nie jest jedynie zmianą codziennego menu, ale przede wszystkim stylem życia. To wyjątkowa idea z długoletnią historią, która rozwinęła się na obszarze współczesnych Indii, już w drugim tysiącleciu przed naszą erą. Na przestrzeni lat zyskała wielu zwolenników, wybierających dietę bezmięsną z różnych względów: etycznych, religijnych czy ekonomicznych. Jednym z najbardziej znanych wegetarian był Leonardo da Vinci, który rozkochał się w warzywnych potrawach. Dziś wegetarianizm ma coraz większą liczbę miłośników, kreujących niezwykłe potrawy, o wyrafinowanym smaku i bogatym aromacie.
Wege śniadanie
Rozpoczynając przygodę z bezmięsnymi daniami, warto na kulinarny warsztat w pierwszej kolejności wziąć śniadanie. Ten najważniejszy posiłek dnia, powinien być bogaty w różnorodne składniki, pożywny i przede wszystkim pyszny! Nikt przecież nie chce rozpoczynać dnia od potraw, których smak nie do końca mu odpowiada. Jednym z produktów, który nieodłącznie kojarzy się ze śniadaniem, są jajka. Serwowane pod różną postacią stanowią podstawę menu w każdym niemal domu. Warto nieco odmienić tradycyjne jajeczne dania, kierując się w stronę słonecznej Italii. Włoski specjał – frittata będzie doskonałym pomysłem na wege śniadanie, które być może zagości w Waszym menu na stałe? Potrawa zachwyca ciekawym zestawieniem polsko-włoskich smaków, gdyż jej ważnym składnikiem jest rodzimy oscypek! Na pierwszy posiłek podczas święta wegetarianizmu, polecamy warzywną frittatę z oscypkiem. Palce lizać!
Warzywna frittata z oscypkiem
Czas przygotowania: 25 minut
Ilość osób: 4
Składniki:
Sposób przygotowania:
Bezmięsny obiad?
Przygotowując menu bez mięsa, musicie pomyśleć o obiedzie. Odpada tradycyjny schabowy, kurczak bądź pieczeń. Spróbujcie wymienić mięsne składniki na warzywa, a zobaczycie, że mogą być równie ciekawą propozycją, którą warto wprowadzić do codziennego jadłospisu. Wegetarianie znają wiele sposobów na zastąpienie mięsa w diecie. Jednym z nich są warzywa strączkowe, a szczególnie soczewica, która jest wyjątkowo uniwersalnym składnikiem, cechującym się oryginalną konsystencją i neutralnym smakiem. Dzięki temu łatwo można ją doprawić tak, aby przypominała soczystego steka, czy wspomnianą wcześniej pieczeń. Dlatego szukając ciekawej inspiracji na bezmięsny obiad, wykorzystajcie ten produkt. Możecie przyrządzić z niego dania nawiązujące do tradycyjnej kuchni polskiej, a także wybrać się w kulinarną wycieczkę po orientalnych zakątkach świata, bowiem soczewica jest chętnie dodawana do wielu egzotycznych przepisów. Sprawdźcie propozycję szefa kuchni Knorr, który poleca apetyczne wege pulpety z soczewicy. Danie posmakuje wegetarianom, ale coś dla siebie z pewnością odnajdą w nim miłośnicy mięsnych obiadów.
Wege pulpety
Czas przygotowania: 10 minut
Ilość osób: 4
Składniki:
Sposób przygotowania:
Coś na ząb i smaczne zakończenie dnia
Podczas zabieganych dni, gdy jesteście zapracowani i na nic nie macie czasu, niezbędne okażą się również przekąski. Szybkie w przygotowaniu, jeszcze szybsze w jedzeniu – to ich dewiza. Decydując się na warzywne dania, zadbajcie o coś „na ząb”, w iście jarskim stylu. Można oczywiście pokroić marchewkę czy seler naciowy i zjeść między jednym spotkaniem a drugim. To jednak nie odkryje przed wami pełni smaków, jakie oferuje wegetariańska kuchnia. Warto pokusić się o nieco bardziej wyrafinowane przekąski, które przygotujecie szybko i z ogólnie dostępnych składników.
W tej kategorii prawdziwym liderem jest sałatka. Szybko, łatwo oraz pysznie! Tak przygotowany posiłek możecie zabrać ze sobą do pracy, na spotkanie, w podróż albo zaserwować na kolację. Nie wymaga podgrzewania, więc zjecie ją w każdych warunkach. Na pyszną wegetariańską przekąskę bądź kolację polecamy przepis na kaszę kuskus z warzywami. Smacznego!
Kasza kuskus z warzywami
Czas przygotowania: 5 minut
Ilość osób: 4
Składniki:
Sposób przygotowania:
Potrawy wegetariańskie są pyszną alternatywą dla tradycyjnej diety mięsnej. Światowy Dzień Wegetarianizmu niech będzie dla was impulsem do spróbowania dań opartych na składnikach warzywnych. Wystarczy odrobina kreatywności, umiejętne przyprawienie, aby przygotować posiłki o bogatym smaku i aromacie, które zachwycą nie tylko wegetarian, ale także zwolenników mięsa.