Spaghetti, świderki, kokardki, muszelki i kolanka – to tylko część z makaronów, które pojawiają się na stołach smakoszy z niemalże całego świata. W kuchni doceniane za łatwość i szybkość przygotowania oraz za ogromną różnorodność w kształtach, kolorach i zastosowaniach. 25 października został oficjalnie okrzyknięty Światowym Dniem Makaronu. Nie ma lepszego sposobu na świętowanie niż przyrządzenie makaronowych pyszności według przepisów szefa kuchni Knorr.
Makaron to produkt do zadań specjalnych. Warto sięgnąć po niego, gdy nie mamy zbyt wiele czasu na zrobienie posiłku. Dodając do niego zaledwie kilka składników, można wyczarować obiad w kilkanaście minut. Bardziej wymagający kucharze też chętnie do niego wracają. Z makaronem możliwe jest przyrządzenie uroczystego obiadu oraz kolacji. O jego popularności świadczy fakt, że jest obecny w kulinariach z najróżniejszych zakątków kuli ziemskiej. Powitajmy go w naszych kuchniach z otwartymi ramionami.
Makaron po włosku
Pochodzenie tego przysmaku wciąż budzi kontrowersje. Niektórzy znawcy tematu skłaniają się ku tezie, że historia makaronu rozpoczęła się w starożytnych Chinach. Nie zgadzają się z tym Włosi, powszechnie kojarzeni jako liderzy pod względem konsumpcji różnorodnych past. Szefowie kuchni ze słonecznej Italii słyną z ogromnej ilości pomysłów na makaronowe dania i nie pozwalają odebrać swojemu krajowi tytułu ojczyzny makaronu. Trudno się dziwić, gdy na stołach pojawiają się takie przysmaki jak pachnący soczystymi pomidorami makaron z sosem neapolitańskim lub mięsnym bolońskim. Dla miłośników minimalizmu w kuchni powstał aglio olio, który wzbogaca smak makaronu za sprawą wyśmienitej oliwy, czosnku oraz chili. Wolicie, gdy na talerzach dzieje się więcej? Koniecznie spróbujcie makaronu alla putanesca z czarnymi oliwkami, anchois i kaparami. Nie sposób nie wspomnieć o słynnej carbonarze na bazie śmietany, jajka i boczku. Z pewnością zasmakuje wam nasza propozycja na makaron carbonara z dodatkiem szpinaku. Makaron penne spisuje się w niej fantastycznie.
Makaron carbonara z dodatkiem szpinaku
Czas przygotowania: 30 minut
Ilość osób: 4
Składniki:
Sposób przygotowania:
Z makaronem do Azji
Szacuje się, że pierwszy makaron powstał w Chinach około 4 tysiące lat temu. Obecnie możemy cieszyć nasze podniebienia dużą ilością różnorodnych jego rodzajów używanych do zup, sałatek i smażonych dań, w tym słynnych potraw stir-fry. Makarony są, obok ryżu, najpopularniejszym dodatkiem do posiłków, więc pomysłów na ich przyrządzenie z pewnością nie zabraknie. Ogromnym wzięciem cieszy się łagodny makaron ryżowy, który doskonale chłonie smaki pozostałych składników – przypraw, warzyw, mięs, aromatycznych bulionów. Rozgrzejcie patelnie i woki, ponieważ uwielbiany w Państwie Środka makaron chow mien pasuje do nich jak ulał. Zerknijcie także w kierunku Japonii. Ramen to zarówno nazwa makaronu, jak i potrawy, która w ostatnich latach robi w Polsce prawdziwą furorę. Coraz częściej na stołach pojawia się udon w kształcie grubych nitek oraz soba – makaron wytwarzany z mieszanki mąki pszennej i gryczanej, co nadaje mu charakterystyczny, szarobrązowy kolor. Głodni kolejnych kulinarnych doświadczeń? W azjatycką podróż wraz z makaronem w stylu seczuańskim zaprasza szef kuchni Knorr. Wyprawa będzie pełna wyśmienitych wrażeń.
Makaron w stylu seczuańskim
Czas przygotowania: 45 minut
Ilość osób: 4
Składniki:
Sposób przygotowania:
Makaron – do wyboru, do koloru
Niech obchody Światowego Dnia Makaronu będą jak najbardziej różnorodne. Na szczęście z tym produktem o to nie musimy się martwić – na całym świecie rozróżnia się około 600 rodzajów. Intrygującym akcentem na stole są czarne makarony, za których kolor odpowiada atrament z kałamarnicy. Możecie też samodzielnie zafarbować swój ulubiony gatunek. Czerwony kolor uzyskacie, dodając sok z buraka, paprykę lub koncentrat pomidorowy. Słonecznie żółta barwa to sprawka szafranu, a zielona bazylii, szpinaku lub natki pietruszki.
Eksperymenty z kształtami też są mile widziane, lecz należy robić to umiejętnie. Krótkie i cienkie rodzaje pasują idealnie do zup. Jeśli przygotowujecie gęste sosy z dużą ilością dodatków, lepiej sprawdzą się penne i tagliatelle. Sałatka makaronowa to pomysł dobry na każdą okazję, pod warunkiem, że użyjecie kokardek – farfalli, świderków – fusilli lub niewielkich muszelek znanych jako conchiglie. Do nadziewania apetycznymi farszami zdecydowanie najlepiej nadaje się cannelloni – makaron w kształcie szerokich rurek. Niezwykle dekoracyjnie prezentują się conchiglioni, czyli duże muszle, w których możecie umieścić ulubione składniki. Szczególnie polecamy makaronowe muszle z warzywnym farszem, które smakują wybornie i na co dzień, i od święta.
Makaronowe muszle z warzywnym farszem
Czas przygotowania: 60 minut
Ilość osób: 4
Składniki:
Sposób przygotowania: