Komunikaty prasowe

Dusimy na zdrowie. Poradnik specjalisty ds. żywienia

2015-01-30
Zdjęcie: Dusimy na zdrowie. Poradnik specjalisty ds. żywieniaDusimy na zdrowie. Poradnik specjalisty ds. żywienia

Duszenie to proces długiego gotowania, w skutek którego miękną i kruszeją włókna mięsa. Wydobywające się z mięsa soki nadają potrawie głęboki smak i aromat, a całość w połączeniu z dodatkami warzywnymi, ziołami i przyprawami tworzy pyszne dania przywołujące wspomnienie domu rodzinnego. ...

Dawno, dawno temu, kiedy nie było lodówek… czyli o suszeniu żywności

2015-01-21
Zdjęcie: Dawno, dawno temu, kiedy nie było lodówek… czyli o suszeniu żywnościDawno, dawno temu, kiedy nie było lodówek… czyli o suszeniu żywności

Czy zastanawiałaś/eś się kiedyś, jak nasi przodkowie radzili sobie z przechowywaniem żywności, gdy jeszcze nie było lodówek i próżniowych opakowań? Okazuje się, że sposób, który opracowali był tak dobry, że stosujemy go z powodzeniem do dziś. ...

Szpinak w zimowym wydaniu

2015-01-16
Zdjęcie: Szpinak w zimowym wydaniuSzpinak w zimowym wydaniu

Jesienią i zimą czujemy wzmożone zapotrzebowanie na to, co trudno dostępne, czyli ciepłe promienie słoneczne i witaminy pochodzące ze świeżych warzyw i owoców. Oczywiście nie powinniśmy się poddawać zimowej chandrze i starać się uzupełniać te braki najlepiej jak potrafimy. ...

Sekrety zapiekanki, czyli jak w naczyniu żaroodpornym wyczarować coś pysznego

2015-01-13
Zdjęcie: Sekrety zapiekanki, czyli jak w naczyniu żaroodpornym wyczarować coś pysznegoSekrety zapiekanki, czyli jak w naczyniu żaroodpornym wyczarować coś pysznego

Zapiekanka to niezwykle popularny wybór na obiad. Nic w tym dziwnego - wystarczy naczynie żaroodporne i dowolna kombinacja składników, a potem już tylko spokojne czekanie, aż smakowity zapach rozniesie się po całym domu. ...

Zimno, zimniej - czas na dania duszone

2015-01-07
Zdjęcie: Zimno, zimniej - czas na dania duszoneZimno, zimniej - czas na dania duszone

Teraz, gdy temperatury spadają poniżej zera, a zanim wyjdziemy z domu, zakładamy nasze najcieplejsze kurtki i płaszcze, coraz chętniej jemy ciepłe, pożywne dania mięsne, m.in. dania duszone. Jak je przygotować? Oto kilka porad szefa kuchni oraz sprawdzone przepisy. ...