Do jakich potraw wykorzystywać winogrona? Do czego użyć liści winorośli? Czy rodzynki pasują tylko do słodkości? O roli winogron w kulinarnych poczynaniach opowiada szef kuchni Knorr, Piotr Murawski.
Owoce winogron
Owoce winogron pasują doskonale do wszelkiego rodzaju sałatek. Dodajemy do nich całe bądź przekrojone grona. Co ważne, winogrona powinny być pozbawione pestek. Jako adept sztuki kulinarnej musiałem niemal codziennie przygotowywać winogrona do sosu, który w ciągu dnia na bieżąco był przyrządzany - winogrona były parzone, pozbawiane skóry, przecinane na pół, pozbawiane pestek. Dopiero w takiej postaci były jeszcze raz krojone na ćwiartki. W sałatkach winogrona wspaniale smakują w połączeniu z serami, np. z fetą czy serem pleśniowym.
Sałatka jogurtowa z winogronami:
Składniki:
- 150 g jasnych i ciemnych winogron
- 1 Sos sałatkowy czosnkowo-ziołowy Knorr
- 150 g rukoli
- 80 g sera z niebieską pleśnią
- 2 łyżki orzechów włoskich
Sposób przygotowania:
Równie dobrze owoce winogron smakują w połączeniu z kukurydzą, szynką, ogórkiem, a nawet z boczkiem.
Winogrona świetnie komponują się także z mięsami, czego dowodzi poniższy przepis. Tak przygotowany kurczak będzie naprawdę smaczny. Receptura jest klasycznym połączeniem, w którym występują dwa przeciwstawne smaki – słodki i słony. W rezultacie otrzymujemy harmonijną w smaku potrawę, może już wielokrotnie zmodyfikowaną, niemniej jednak sięgającą korzeniami jeszcze czasów rzymskich.
Kurczak z winogronami
Liczba porcji: 4
Czas przygotowywania: 20 minut
Składniki:
Sposób przygotowania:
Na podobnej zasadzie winogrona podajemy z serami - mocne pleśniowe sery idealnie komponują się z czerwonym taicznym winem, ale również z kawałkiem słodkiego winogrona. To sposób na idealną przekąską.
Liście winorośli
Winogrona w kuchni wykorzystywane są w całości, nawet w ich liście. Można je kupić w sklepach z żywnością z całego świata. Zawija się w nie mięsno-ryżowe gołąbki, bardziej znane jako grecka dolma:
https://www.przepisy.pl/przepis/dolma?query=winogronami
Polecam też w liście winorośli zawinąć farsz z orzeszków piniowych i rodzynek:
Składniki:
Sposób przygotowania:
Suszone winogrona, czyli rodzynki
W kuchni wykorzystujemy też suszone owoce, czyli rodzynki. Pasują do farszu i sałatek. Łączą się z potrawami bardzo ostrymi. Rodzynki są popularne zarówno w kuchni Zachodu, jak i Wschodu. Szczególne znaczenie mają w kuchni Maghrebu, gdzie łączy się je w z kuskusem, gotując przepyszne taginy. Odnajdziemy je również w pikantnej kuchni meksykańskiej - przykładem niech będzie potrawa burittos. Słodki smak rodzynek łagodzi nieco ostrość papryczki chili. A na najbliższe Święta Wielkanocne polecam przyrządzić Kaczkę pieczoną z sosem rodzynkowym:
https://www.przepisy.pl/przepis/pieczona-kaczka-z-sosem-rodzynkowym?query=rodzynki
https://www.przepisy.pl/przepis/burritos-2?query=burritos
Tekst i przepisy: Piotr Murawski, szef kuchni Knorr