To ciekawe, że gdy Krzysztof Kolumb przywiózł dynię do Europy, traktowano ją początkowo wyłącznie jako roślinę ozdobną. Stosunkowo szybko odkryto jej walory smakowe i około 100 lat później uprawiana była już niemal na całym kontynencie. ...
Dzień 25. października to wyjątkowo smakowita data w kalendarzu - na całym świecie obchodzony jest Dzień Makaronu. Wszyscy wielbiciele nitek, świderków i rurek mają wtedy swoje święto, natomiast ci, którzy nie odkryli jeszcze kulinarnych możliwości makaronu, mają doskonałą okazję, by się w nim rozsmakować. ...
Jest coś bardzo romantycznego i urzekającego w smaku zrazów czy bitek, które kojarzą się z dzieciństwem - pieczołowicie i z miłością przygotowywanych przez mamę lub babcię. Jak odtworzyć ten cudowny smak? Najważniejsze to zakupić dobrą sztukę mięsa u sprawdzonego rzeźnika. ...
To był wyjątkowy dzień – 14 października 2014 r. Polskę odwiedził Marco Pierre White, jeden z najsłynniejszych szefów kuchni na świecie, kulinarny geniusz i ambasador Bulionetki do duszonych dań Knorr. Na specjalnej konferencji prasowej pokazywał, jak przyrządzać znakomite dania duszone. ...
Czy wiesz, że 1 spośród 8 osób na świecie cierpi z powodu głodu i nie ma dostępu do posiłków, które zapewniłyby jej właściwy rozwój[1]? 16 października przypada Światowy Dzień Żywności, w którym w sposób szczególny myślimy o problemie głodu na świecie. ...