Czy wiesz, komu zawdzięczamy obecność pomidorów w polskim menu? Tą zasługę dzielą między sobą Krzysztof Kolumb i królowa Bona. Odkrywca Ameryki podczas swojej wyprawy na nieznany kontynent jako pierwszy Europejczyk miał okazję skosztować pomidorów, natomiast kilkaset lat później królowa Bona przywiozła je do Polski. ...
Nadeszło nieuchronne – wakacje za nami, a za oknami coraz krótsze dni. Jesień oficjalnie rozpoczęta. Choć staramy się utrwalić wakacyjne wspomnienia - robimy setki zdjęć, kupujemy lokalne wyroby, to niestety nie „przechowamy” smaków, którymi zachwycaliśmy się podczas wakacyjnych podróży. ...
Gulasze, potrawki, cielęcina lub wieprzowina z cebulką, kurczak z warzywami – uwielbiamy dania duszone. Przygotowujemy je często, niezwykle chętnie podajemy na rodzinny obiad. Jednak równie często mamy problem z doprawieniem dania, które traci smak w dłuższym procesie duszenia. ...
Każda pora roku ma swoje uroki. Czar jesieni objawia się między innymi w słonecznych spacerach po lesie i grzybobraniu. Przyniesione z lasu grzyby nadają potrawom charakterystyczny głęboki aromat, pozwalając cieszyć nasze podniebienia pysznymi sosami i pachnącymi zupami. ...
Któż z nas nie zna gofrów? Pulchne, chrupiące ciasto w kształcie prostokąta z charakterystyczną kratownicą z obu stron. Przywołują skojarzenia z wakacyjnym wyjazdem nad polskie morze, gdzie imponujące jest zagęszczenie budek z goframi na metr kwadratowy. ...