Wiele owoców jest wykorzystywanych w wykwintnej kuchni, jednak niewiele z nich tak jak śliwka potrafi nadać daniu wytworności. Zwykła pieczeń podana z tym owocem nabiera szlachetności. Śliwka ma wyjątkowe miejsce w kulinariach, kojarzone z początkiem jesieni.
Nieprzypadkowo "Dzień Śliwki" obchodzony jest 23 września, a więc pierwszego dnia astronomicznej jesieni. Choć pierwsi przedstawiciele tych owoców pojawiają się już na początku lata, to ich aromat kojarzony jest z późniejszą porą roku. Dzieje się tak najpewniej za sprawą konfitur, powideł, dżemów i różnego rodzaju innych przetworów, które zaczynamy wydobywać z naszych piwnic wraz z nastaniem chłodniejszych dni.
Świeża lub już przetworzona śliwka na stałe wpisała się w krajobraz polskiej kuchni. Ma na tyle szerokie zastosowanie, że bez problemu można przyrządzić obiad, którego każde danie będzie zawierało śliwkę. Jej smakiem można wzbogacić barszcz czerwony, uszlachetnić pieczeń i przyrządzić z jej udziałem deser, a pomiędzy ich spożywaniem popijać kompot śliwkowy.
Garstka faktów o garstce śliwek
Śliwki to trzecie najczęściej uprawiane w naszym kraju owoce rosnące na drzewach, po jabłkach i wiśniach. Jesteśmy ich piątym producentem w Unii Europejskiej i siedemnastym na świecie. Ich roczne zbiory wynoszą w Polsce około 100 tys. ton, z czego większość trafia na krajowy rynek.
Czy warto po nie sięgać? „Śliwki przyśpieszają i ułatwiają proces trawienia. Dzieje się tak za sprawą zawartego w nich błonnika. Nie są bogate w witaminę C, ale zawierają spore ilości witamin z grupy B, prowitaminę A i niespotykaną w zbyt wielu owocach witaminę E. Śliwki nie są zbyt kaloryczne - 100 gramów zawiera niewiele ponad 45 kcal. Warto jednak pamiętać, że taka sama ilość śliwek suszonych może mieć nawet 6 razy większą wartość energetyczną” - charakteryzuje owoc żywieniowiec Knorr Iwonna Niegowska.
Królowa węgierka
Wśród tych owoców niepodzielną królową jest węgierka. Być może jest to jeden z powodów, dla których Polacy tak lubią kraj słynący z pysznych win i oryginalnej kuchni. Najprawdopodobniej właśnie z Węgier fioletowa odmiana śliwki przywędrowała do Polski, ale jej rodowodu należałoby szukać w Azji Mniejszej. Węgierka wzbogaci smak zupy lub drugiego dnia. Bardzo dobrze nadaje się do suszenia, a nowe aromaty można z niej wydobyć po jej uwędzeniu.
Węgierkom popularności w Polsce zazdroszczą renklody i mirabelki. Ich smak jest powszechnie znany, ale zastosowanie węższe niż w przypadku królowej wśród śliwek. Renklody i mirabelki służą przede wszystkim jako świetny surowiec na przetwory.
Wpaść na pomysł ze śliwką
Gdzie wrzucić śliwkę? Do barszczu! Tradycyjna zupa zyska nowe oblicze po dodaniu do niej suszonych śliwek:
Barszcz ze śliwkami
Czas przygotowania: 60 minut
Ilość porcji: 4
Składniki:
- buraki - 50 dag
- Barszcz czerwony Knorr - 2 opakowania
- suszone śliwki - 6 sztuk
- koncentrat pomidorowy - 2 łyżki
- tarty chrzan - 1 łyżka
- cukier
- pieprz
Sposób przygotowania:
Drugie danie ze śliwką? Wielu na myśl jako pierwsze przyjdą knedle, ale dla osób niewyobrażających sobie obiadu bez mięsa będzie to pieczeń. Schab faszerowany tym owocem kojarzy się ze staropolską gościnnością. Przyprawa do mięs Knorr zapewni mięsu odpowiednią kompozycję ziół, zaś Esencja do sosu pieczeniowego ciemnego pozwoli jeszcze bardziej podkreślić wyjątkowy charakter potrawy.
Pieczony schab ze śliwką w sosie majerankowym
Czas przygotowania: 60 minut
Ilość osób: 6
Składniki:
- schab środkowy bez kości – 1,5 kg
- śliwki suszone bez pestek – 300 g
- Esencja do sosu pieczeniowego ciemnego Knorr – 1 sztuka
- Przyprawa do mięs Knorr – 2 łyżki
- olej roślinny – 4 łyżki
- musztarda sarepska – 3 łyżki
- majeranek suszony – 65 g
- olej – 50 ml
- cebula szalotka, mała – 1 sztuka
- śmietana 18 % – 2 łyżki
Sposób przygotowania:
To właśnie sos może być decydującym składnikiem dania, który zaważy na jego ostatecznym smaku. Śliwka będzie znakomitą bazą nadającą mięsu prawdziwej szlachetności.
Korzenny sos śliwkowy
Czas przygotowania: 15 minut
Ilość porcji: 3
Składniki:
- suszone śliwki wędzone bez pestek - 50 g
- kawałek cynamonu
- goździki - 1 sztuka
- cebulka - 1 sztuka
- olej roślinny do smażenia - 50 ml
- Esencja do sosu pieczeniowego ciemnego Knorr - 1 sztuka
- woda – 250 ml
Sposób przygotowania:
Śliwki wywodzą się z Azji i, co oczywiste, mają również zastosowanie w tamtejszej kuchni. Suszone mogą posłużyć do przyrządzenia egzotycznego sosu hoisin:
Sos hoisin ze śliwkami
Czas przygotowania: 15 minut
Ilość porcji: 4 osoby
Składniki:
- sos sojowy ciemny - 4 łyżki
- Fix Do potraw chińskich Knorr - 1 opakowanie
- czosnek granulowany - 1 łyżeczka
- masło orzechowe - 2 łyżki
- ocet - 2 łyżeczki
- olej sezamowy - 2 łyżeczki
- śliwki suszone - 100 g
- chilli – duża szczypta
- woda – 400 ml
Sposób przygotowania:
Czy to przez modę na kuchnię śródziemnomorską, czy wygodę przygotowania, faktem jest, że makarony coraz częściej goszczą na polskich stołach. Klasyczne sosy do pasty mogą mieć wiele oblicz. Carbonara zyska nowy wyraz, gdy będzie serwowana właśnie z suszonymi śliwkami.
Smacznego!