Niska temperatura oraz krótkie, chłodne dni powodują, że zimne i orzeźwiające napoje chętnie zamieniamy na parujący kubek korzennej herbaty lub miskę aromatycznej zupy. Jak zatem przetrwać zimę? To doskonały czas… by się rozgrzać! Śpieszymy z garścią inspirujących przepisów, do wykorzystania w nadchodzące mroźne chwile. Jedno jest pewne - każdy zmarzluch znajdzie tu coś dla siebie!
Zacznij od zupy
Chyba nikogo nie trzeba przekonywać, że nie ma lepszego i bardziej skutecznego sposobu na rozgrzanie się niż porcja domowej zupy. W sezonie zimowym bardzo dobrze sprawdzi się zupa typu krem. Warto zaznaczyć, że kluczową rolę odgrywają tutaj składniki. Rozgrzewającą zupę poleca się przygotowywać na wywarze z rosołu – dzięki temu będzie jeszcze bardziej treściwa. Co więcej, nie bójmy się łączenia smaków i dodatków! Nie powinniśmy zapominać również o przyprawach – zwłaszcza tych korzennych. Cynamon, kurkuma, a może pieprz cayenne? Wykorzystujmy wszystkie na raz! Aby przygotowana przez nas zupa krem była jeszcze bardziej aromatyczna, dodajmy do niej np. pieczone jabłka. Będzie gorąco, oj tak! Polecamy wypróbować przepis na dyniową zupę krem.
Dyniowa zupa krem
Czas przygotowania: 45 minut
Ilość osób: 6
Składniki:
Sposób przygotowania:
Gorąco doprawione!
Dla miłośników konkretnych, lekko pikantnych i sycących dań też znajdzie się coś dobrego. Mięsożercy… wystąp! Jeśli zastanawiacie się, w jaki sposób urozmaicić dotychczas podawane przez was potrawy z mięsem, pora sięgnąć po nowe zimowe inspiracje. Zrezygnujmy z typowych panierek lub sosów i stawiajmy na coś oryginalnego! Co powiecie na rozgrzewającą marynatę? Rumieniec na twarzy gwarantowany! Połączenie miodu, cynamonu z odrobiną tradycyjnej wiśniówki i pikantnego chili to prawdziwa eksplozja smaków! Rozgrzewa do czerwoności! Jeśli szukacie pomysłu na tego typu danie, warto sprawdzić przepis na skrzydełka w aromatycznej marynacie.
Skrzydełka w aromatycznej marynacie
Czas przygotowania: 30 minut
Ilość osób: 4
Składniki:
Sposób przygotowania:
Rozgrzewający dodatek
Zimą zdecydowanie chętniej sięgamy po korzenne przyprawy. Najczęściej kojarzą nam się z okresem Bożego Narodzenia. Choć pochodzą z najodleglejszych zakątków świata, szybko zadomowiły się na polskim gruncie. Od zawsze cenione nie tylko ze względu na walory smakowe, ale także za wyśmienity aromat. W jakie przyprawy warto zaopatrzyć się w czasie zbliżającej się zimy? Śpieszymy z pomocą! Oto one! Przed Państwem cynamon, kardamon, goździki i kurkuma. Tych czterech muszkieterów w mig rozprawi się z nieprzyjemnym chłodem! Każda z przypraw jest znana ze względu na swój niepowtarzalny smak. Z ich udziałem danie nabierze też niesamowitego zapachu. Przyprawy korzenne kojarzone są ze spokojem i domowym ciepłem. W połączeniu z mięsem, warzywami czy na słodko, znakomicie rozgrzeją organizm! Szef kuchni Knorr – Piotr Murawski poleca przepis na sos z korzennymi przyprawami i pomarańczą. To połączenie to prawdziwa finezja smaków!
Sos z korzennymi przyprawami i pomarańczą
Czas przygotowania: 15 minut
Ilość osób: 3
Składniki:
Sposób przygotowania:
Kto powiedział, że zima musi być chłodna? Temperatura poniżej zera? Damy radę! Odpowiednio zbilansowana i zróżnicowana dieta pełna rozgrzewających oraz pełnowartościowych posiłków pomoże przetrwać największe mrozy. Wykorzystujmy to, co dała natura i zadbajmy o swój organizm w nadchodzących chłodnych dniach.