Komunikat prasowy

Kuchenny przybornik na jesień

2016-09-15
Kuchenny przybornik na jesień

Zmiany za oknem, zmiany w kuchni. Dumnie wkraczają do niej grzyby, powracają polędwiczki, mięsne szaszłyki, pieczenie, królują sezonowe warzywa i owoce. Te dary jesieni posłużą do przygotowania doskonałych dań. Szef kuchni Knorr, Piotr Murawski, poleca produkty, które wzbogacą ich smak i podaje receptury na wyśmienite potrawy jesiennej kuchni. Oto co powinno się znaleźć w kuchennym przyborniku podczas nadchodzących tygodni:

Bulion grzybowy na borowikach leśnych Knorr

Doskonała grzybowa? Aromatyczna, głęboka w smaku, koniecznie z borowikami. Taki smak pomoże nam osiągnąć Bulion grzybowy na borowikach leśnych Knorr. Wzbogaci on także drugie dania – pulpety lub pieczeń w sosie grzybowym, gulasz czy grzybowe leczo.

Grzybowa potrawka

Składniki:

- prawdziwki umyte i pokrojone w cząstki - 200 g

- podgrzybki umyte i pokrojone w cząstki - 200 g

- rydze umyte i pokrojone w cząstki – 200 g

- kurki umyte i pokrojone w cząstki – 200 g

- Bulion grzybowy na borowikach leśnych Knorr - 1 opak.

- szalotka pokrojona w kostkę – 200 g

- ząbek czosnku - 4 szt.

- śmietana 30 % - 500 ml

- świeży rozmaryn - 1 szt.

- świeży tymianek - 1 szt.

- świeża szałwia - 30 g

- oliwa z oliwek - 50 ml

- czarny pieprz - 5 g

- mąka pszenna - 2 łyżki

Sposób przygotowania:

  1. W garnku z szerokim dnem rozgrzej oliwę, podsmaż czosnek i szalotkę, dodaj grzyby, smaż tak długo, aż powstały sok odparuje, a grzyby będą zupełnie suche.
  1. Dodaj wtedy mąkę i dokładnie ją rozmieszaj, wlej śmietanę i gotuj ok. 5 minut, aż śmietana zgęstnieje. Dodaj pozostałe zioła i przyprawy, w tym kostkę Knorr, co podkreśli grzybowy smak i aromat zupy.
  1. Grzyby gotuj jeszcze razem ok. 3 minut.

Esencja do sosu pieczeniowego ciemnego Knorr

Stanowi idealny dodatek do przygotowywanych jesienią dań pieczonych i smażonych. Cechuje się nie tylko doskonałym smakiem, ale również głęboką bursztynową barwą. Wystarczy połączyć ją z ciepłą wodą i całość doprowadzić do wrzenia, by stworzyć gęsty, gładki, doskonale smakujący sos. Jeśli mamy więcej czasu i lubimy eksperymentować, możemy Esencję połączyć z sokami lub tłuszczem z mięsa, a na koniec dodać do sosu ulubione dodatki. Dzięki temu dodatkowo podbijemy jego smak.

Steki z karkówki z leśnymi grzybami

Składniki:

- karkówka - 600 g

- Esencja do sosu pieczeniowego ciemnego Knorr - 1 szt.

- Przyprawa do mięs Knorr - 2 łyżki

- grzyby suszone (podgrzybki lub prawdziwki) - 8 szt.

- rozmaryn świeży gałązka - 1 szt.

- olej - 2 łyżki

  1. Grzyby zalej 250 ml wrzącej wody, przykryj i odstaw na 10 minut. Po tym czasie grzyby pokrój w cienkie paseczki, a wywar pozostaw.
  2. Mięso osusz i posyp przyprawą do mięs. Obsmaż na rozgrzanej patelni z każdej strony, a następnie włóż do nagrzanego piekarnika i piecz przez 50 minut w temp. 180 °C.
  3. Na tą samą, rozgrzaną patelnię wlej wywar z moczenia grzybów, dodaj pokrojone grzyby, rozmaryn oraz esencję, dzięki której sos będzie gęsty i dobrze doprawiony – sos gotuj 2-3 minuty. Dodaj świeży rozmaryn. Upieczone mięso pokrój w plastry i podawaj z przygotowanym sosem oraz kaszą.

Przyprawa do złotego kurczaka Knorr

Tajemnica pysznego kurczaka tkwi w jego odpowiednim doprawieniu. Pomoże w tym Przyprawa do złotego kurczaka Knorr o nowej udoskonalonej recepturze. Zawiera zioła i przyprawy, dzięki którym soczyste piersi z kurczaka, chrupiące skrzydełka czy przypieczone udka nabiorą wyjątkowego smaku i wspaniałego aromatu. Bez glutaminianu sodu, barwników czy innych ulepszaczy.

Pieczony kurczak z warzywami

Składniki:

- kurczak cały - 1700 g

- Przyprawa do złotego kurczaka Knorr - 1 opak.

- masło - 100 g

- szalotki - 6 szt.

- cukinia żółta i zielona - 2 szt.

- pomidorki koktajlowe - 500 g

- cytryna – 2,5 szt.

- goździki - 6 szt.

- kilka gałązek tymianku

- kilka gałązek rozmarynu

Sposób przygotowania:

  1. Kurczaka umyj z zewnątrz i w środku, a następnie dokładnie osusz papierowym ręcznikiem.
  2. Cytryny sparz wrząca wodą, dokładnie umyj, z jednej otrzyj skórkę.
  3. Pokrój cukinię w kostkę, obraną z łupin szalotkę i pomidorki przekrój na pół.
  4. Tymianek i rozmaryn drobno posiekaj. Zioła pomieszaj z masłem, skórką z cytryny i jedną łyżką przyprawy Knorr, by danie było doskonale doprawione. Część masła wciśnij, rozprowadzając równomiernie go pod skórkę kurczaka. Pozostałe masło odłóż na bok.
  5. Całego kurczaka z zewnątrz i wewnątrz natrzyj pozostałą przyprawą - sprawi ona, że kurczak po upieczeniu będzie pachniał mieszanką korzennych przypraw, miał złocistą chrupiącą skórkę i będzie soczysty w środku.
  6. W żaroodpornym naczyniu umieść pokrojone warzywa oraz połówki cytryn, na nich ułóż kurczaka. Do naczynia dodaj 3 łyżki wody. Całość okryj folią aluminiową i wstaw do nagrzanego do 180*C piekarnika na około 60 minut. Po tym czasie zdejmij folię i podnieś temperaturę pieczenia do 200*C. Na kurczaka połóż pozostałe masło i skrop mięso wyciśniętym sokiem z cytryny.

Kremowa zupa z kurek ze szczypiorkiem Knorr

Wyjątkowy, lekko orzechowy smak i doskonały aromat – to znak rozpoznawczy kurek. W taki sposób naszą ulubioną zupę wzbogaci Kremowa zupa z kurek Knorr. Dodatek szczypiorku nada jej wyrazisty akcent. Zupa z kurek będzie smakować najlepiej z odrobiną kwaśnej śmietany i groszkiem ptysiowym. Pyszna, aromatyczna, wspaniale rozgrzewająca w chłodne jesienne dni!

Zupa z kurek

Składniki:

- Kremowa zupa z kurek Knorr - 1 opak.

- kurki świeże lub mrożone - 50 dag

- kiełbasa - 20 dag

- Bulion drobiowy - 2 szt.

- woda - 2 l

- cebula - 10 dag

- makaron, np. muszelki - 100 g

- śmietana – 0,5 szklanki

- jajka przepiórcze ugotowane na twardo - 4 szt.

- natka pietruszki (posiekana)

- pieprz - 1 szczypta

- majeranek - 1 szczypta

- tłuszcz do smażenia

Sposób przygotowania:

  1. Przygotuj wywar z 2 litrów wody i 2 bulionów.
  2. Oczyść i opłucz grzyby. Pokrój, jeśli są duże. Gdy używasz kurek mrożonych, rozmroź je i opłucz. Cebulę posiekaj. Usmaż razem cebulę i kurki.
  3. Kiełbasę pokrój w plasterki.
  4. Makaron ugotuj w wywarze i dodaj grzyby, kiełbasę i śmietanę.
  5. Zupę z kurek Knorr przygotuj według przepisu na opakowaniu – będzie niezwykle aromatyczna. Dodaj do garnka, gotuj 10 minut i dopraw do smaku. Zupę podawaj z jajkami przepiórczymi.

Gulasz Naturalnie Smaczne! Knorr

Jesienne gulasze niezastąpione podczas jesiennej słoty. Doskonale rozgrzewają i zaspokajają apetyty po powrocie ze szkoły i pracy. Jednocześnie, jako danie jednogarnkowe, są proste w przygotowaniu. Aby cechowały się głębią smaku, warto sięgnąć po Gulasz Naturalnie Smaczne! Knorr. Dzięki niemu, gulasze będą doskonale przyprawione, wyraziste w smaku.

Gulasz z dyni

Składniki:

- mała dynia - 1 szt.

- Knorr Naturalnie smaczne – Gulasz - 1 opak.

- cebula - 1 szt.

- kwaśna śmietana 18% lub gęsty jogurt typu greckiego - 100 ml

- posiekana natka pietruszki - 2 łyżki

- oliwa - 1 łyżka

Sposób przygotowania:

  1. Obierz dynię ze skóry. Usuń pestki I pokrój miąższ dyni w kostkę ok. 2 cm. Drobno pokrój cebulę. Przesmaż cebulę na oliwie do momentu, gdy będzie zmieniać kolor.
  2. Dodaj dynię i smaż dalej, mieszając przez 5 minut. Dodaj 400 ml wody i zawartość opakowania Knorr Naturalnie smaczne, dzięki czemu danie nabierze głębokiego smaku. Doprowadź całość do wrzenia, zmniejsz ogień i gotuj gulasz przez 10-15 minut do momentu, gdy dynia będzie miękka
  3. Podawaj gulasz dyniowy ze śmietaną i posiekaną świeżą pietruszką.