Zmiany za oknem, zmiany w kuchni. Dumnie wkraczają do niej grzyby, powracają polędwiczki, mięsne szaszłyki, pieczenie, królują sezonowe warzywa i owoce. Te dary jesieni posłużą do przygotowania doskonałych dań. Szef kuchni Knorr, Piotr Murawski, poleca produkty, które wzbogacą ich smak i podaje receptury na wyśmienite potrawy jesiennej kuchni. Oto co powinno się znaleźć w kuchennym przyborniku podczas nadchodzących tygodni:
Bulion grzybowy na borowikach leśnych Knorr
Doskonała grzybowa? Aromatyczna, głęboka w smaku, koniecznie z borowikami. Taki smak pomoże nam osiągnąć Bulion grzybowy na borowikach leśnych Knorr. Wzbogaci on także drugie dania – pulpety lub pieczeń w sosie grzybowym, gulasz czy grzybowe leczo.
Grzybowa potrawka
Składniki:
- prawdziwki umyte i pokrojone w cząstki - 200 g
- podgrzybki umyte i pokrojone w cząstki - 200 g
- rydze umyte i pokrojone w cząstki – 200 g
- kurki umyte i pokrojone w cząstki – 200 g
- Bulion grzybowy na borowikach leśnych Knorr - 1 opak.
- szalotka pokrojona w kostkę – 200 g
- ząbek czosnku - 4 szt.
- śmietana 30 % - 500 ml
- świeży rozmaryn - 1 szt.
- świeży tymianek - 1 szt.
- świeża szałwia - 30 g
- oliwa z oliwek - 50 ml
- czarny pieprz - 5 g
- mąka pszenna - 2 łyżki
Sposób przygotowania:
Esencja do sosu pieczeniowego ciemnego Knorr
Stanowi idealny dodatek do przygotowywanych jesienią dań pieczonych i smażonych. Cechuje się nie tylko doskonałym smakiem, ale również głęboką bursztynową barwą. Wystarczy połączyć ją z ciepłą wodą i całość doprowadzić do wrzenia, by stworzyć gęsty, gładki, doskonale smakujący sos. Jeśli mamy więcej czasu i lubimy eksperymentować, możemy Esencję połączyć z sokami lub tłuszczem z mięsa, a na koniec dodać do sosu ulubione dodatki. Dzięki temu dodatkowo podbijemy jego smak.
Steki z karkówki z leśnymi grzybami
Składniki:
- karkówka - 600 g
- Esencja do sosu pieczeniowego ciemnego Knorr - 1 szt.
- Przyprawa do mięs Knorr - 2 łyżki
- grzyby suszone (podgrzybki lub prawdziwki) - 8 szt.
- rozmaryn świeży gałązka - 1 szt.
- olej - 2 łyżki
Przyprawa do złotego kurczaka Knorr
Tajemnica pysznego kurczaka tkwi w jego odpowiednim doprawieniu. Pomoże w tym Przyprawa do złotego kurczaka Knorr o nowej udoskonalonej recepturze. Zawiera zioła i przyprawy, dzięki którym soczyste piersi z kurczaka, chrupiące skrzydełka czy przypieczone udka nabiorą wyjątkowego smaku i wspaniałego aromatu. Bez glutaminianu sodu, barwników czy innych ulepszaczy.
Pieczony kurczak z warzywami
Składniki:
- kurczak cały - 1700 g
- Przyprawa do złotego kurczaka Knorr - 1 opak.
- masło - 100 g
- szalotki - 6 szt.
- cukinia żółta i zielona - 2 szt.
- pomidorki koktajlowe - 500 g
- cytryna – 2,5 szt.
- goździki - 6 szt.
- kilka gałązek tymianku
- kilka gałązek rozmarynu
Sposób przygotowania:
Kremowa zupa z kurek ze szczypiorkiem Knorr
Wyjątkowy, lekko orzechowy smak i doskonały aromat – to znak rozpoznawczy kurek. W taki sposób naszą ulubioną zupę wzbogaci Kremowa zupa z kurek Knorr. Dodatek szczypiorku nada jej wyrazisty akcent. Zupa z kurek będzie smakować najlepiej z odrobiną kwaśnej śmietany i groszkiem ptysiowym. Pyszna, aromatyczna, wspaniale rozgrzewająca w chłodne jesienne dni!
Zupa z kurek
Składniki:
- Kremowa zupa z kurek Knorr - 1 opak.
- kurki świeże lub mrożone - 50 dag
- kiełbasa - 20 dag
- Bulion drobiowy - 2 szt.
- woda - 2 l
- cebula - 10 dag
- makaron, np. muszelki - 100 g
- śmietana – 0,5 szklanki
- jajka przepiórcze ugotowane na twardo - 4 szt.
- natka pietruszki (posiekana)
- pieprz - 1 szczypta
- majeranek - 1 szczypta
- tłuszcz do smażenia
Sposób przygotowania:
Gulasz Naturalnie Smaczne! Knorr
Jesienne gulasze niezastąpione podczas jesiennej słoty. Doskonale rozgrzewają i zaspokajają apetyty po powrocie ze szkoły i pracy. Jednocześnie, jako danie jednogarnkowe, są proste w przygotowaniu. Aby cechowały się głębią smaku, warto sięgnąć po Gulasz Naturalnie Smaczne! Knorr. Dzięki niemu, gulasze będą doskonale przyprawione, wyraziste w smaku.
Gulasz z dyni
Składniki:
- mała dynia - 1 szt.
- Knorr Naturalnie smaczne – Gulasz - 1 opak.
- cebula - 1 szt.
- kwaśna śmietana 18% lub gęsty jogurt typu greckiego - 100 ml
- posiekana natka pietruszki - 2 łyżki
- oliwa - 1 łyżka
Sposób przygotowania: