Menu świąteczne jest w naszych domach dość stałe i niezmienne - wszak trzeba zadbać o wszystkie jego tradycyjne punkty: przystawki, zwłaszcza te z jajkiem jako motywem przewodnim, świąteczny żurek, sałatki, ciasta. A do tego zestawu dochodzą jeszcze wielkanocne mięsa – te na ziemno, czyli pasztety i szynki, oraz parujące na stole pieczenie.
Święta idealne? Z jednej strony odpocząć, z drugiej – móc rozkoszować się własnoręcznie przygotowanymi smakołykami, w tym doskonałymi pieczeniami. Jak pogodzić te dwie pozorne skrajności - gotować smacznie i niebanalnie, a jednocześnie bezstresowo, pewnie i szybko? Sprawdzone sposoby zdradza Piotr Murawski, szef kuchni Knorr.
O czym warto pomyśleć wcześniej?
Podstawa to plan działania – dzięki temu nie będzie paniki, że nic jeszcze niegotowe:
Schab najpopularniejszy
Na wielkanocny stół przygotowujemy pieczenie z cielęciny, indyka, kurczaka, gęsi, kaczki, wołowiny czy wieprzowiny. Zgodnie z tradycją większość z nas zdecyduje się zapewne na pieczeń schabową. Niby klasyka, a wciąż jeszcze jest tyle do odkrycia w tej materii!
Idealny kawałek na pieczeń to taki ważący ok. 1,5 kg - nie za mały, aby nie obsechł w trakcie pieczenia, a też nie za duży, aby dało się go upiec równomiernie. Gdy wybieramy mięso, zwróćmy uwagę na jego wygląd - powinno być jasnoróżowe, jędrne i z niewielką ilością tłuszczu. Lepiej unikać schabu z tzw. warkoczem, czyli nieoczyszczonego do końca, z otaczającą go warstwą tłuszczu.
Sposoby podania są różne: można go nafaszerować jajkiem, potraktować marynatą, nadziać śliwką lub doprawić ziołami i podać z aromatycznym sosem. Niezależnie od wybranej metody, są dwa newralgiczne momenty przygotowania. Pierwszy to właściwe doprawienie mięsa - tutaj świetnie zadziała wymieszanie przyprawy, najlepiej specjalnie skomponowanej Przyprawy do mięs Knorr, z musztardą i olejem - i pozostawienie mięsa w tej marynacie przez co najmniej jeden dzień. Drugi ważny etap to przygotowywanie sosu do pieczeni – i tu warto zaufać ekspertom i podbić jego smak Esencją do sosu pieczeniowego ciemnego Knorr. Nada ona pieczeni „tego czegoś”, co najłatwiej zdefiniować jako głębię smaku zapamiętaną z rodzinnego domu.
Poniżej doskonały przepis na Pieczony schab w sosie chrzanowym:
Pieczony schab w sosie chrzanowym
Składniki:
- 1 ząbek roztartego czosnku
- 1 łyżka majeranku
- 80 ml oleju słonecznikowego
- 200 ml śmietany
- 2 szklanki wody
- 100 g chrzanu tartego w słoiczku
- 800 g schabu środkowego
- Przyprawa do mięs Knorr
- 1 sztuka Esencji do sosu pieczeniowego jasnego Knorr
Sposób przygotowania:
Kaczka i gęś - miejsce na podium
Na co dzień rzadko przyrządzamy kaczkę czy gęś. Tymczasem okazuje się, że takie danie wcale nie jest wielce czasochłonne, natomiast wrażenie robi ogromne. Jak zauważa Piotr Murawski, szef kuchni Knorr, „podczas Świąt lubimy podawać drób w słodkiej oprawie - faszerowany jabłkami lub w sosie pomarańczowym”.
Dlatego poleca on przepis na Pieczoną kaczkę z sosem rodzynkowym, na której smak składają się jabłka, pomarańcze i miód. Słodycz tych składników zostanie zrównoważona przez czerwone wino, cebulę i czosnek. Brzmi intrygująco? Wypróbujmy koniecznie!
Pieczona kaczka z sosem rodzynkowym
Składniki:
- 1 kaczka
- Przyprawa do kurczaka Knorr
- 1 sztuka Esencji do sosu pieczeniowego jasnego Knorr
- 50 g rodzynek
- 2 łyżki miodu
- 1 pomarańcza
- 1 cebula
- 1 jabłko
- 1 łyżka majeranku
- 1 łyżeczka mąki
- 1 łyżka masła
- 1 ząbek czosnku
- 50 ml wody
- 20 gramów żurawiny
- 100 ml czerwonego wina
- 50 g rodzynek
Sposób przygotowania:
Oczywiście nie każdemu odpowiada połączenie mięsa ze słodyczą. Jeśli do takowych należymy, pokuśmy się o klasyczną Pieczoną gęś. Sekretem jej smaku będzie przygotowanie farszu składającego się m.in. z bułki tartej, boczku, jajka i cebuli, a wszystko nasączone aromatycznym wywarem mięsnym na bazie Esencji do duszonego kurczaka:
https://www.przepisy.pl/przepis/pieczona-ges?query=pieczona%20g%C4%99%C5%9B
Jedna potrawa - wiele sposobów podania
Aby stół był pełen różności i smakołyków, wcale nie musimy przygotowywać kilku różnych potraw na ciepło. Spróbujmy raczej jedno mięso podawać na różne sposoby. Z sosem i bez, na zimno lub na gorąco, na ostro z chrzanem lub na słodko z żurawiną - wykorzystajmy kombinacje smakowe, którym sprzyja Wielkanoc.
Najpopularniejsze dodatki do mięs na Wielkanoc to: