Uwielbiamy ten moment - kiedy z piekarnika wyjmujemy parującą jeszcze pieczeń, a jej zapach wypełnia cały dom. Kiedy pojawia się na świątecznie udekorowanym stole, są przy nim już wszyscy domownicy. I kropka nad „i” – czas na sos, dzięki któremu danie będzie prawdziwym wielkanocnym rarytasem.
Jednak przygotowanie takiego sosu, o którym marzymy przy okazji świątecznych dań, nie należy do najprostszych zadań. Ważna jest konsystencja, kolor, zapach i oczywiście smak. Właściwe przygotowanie wybornego sosu może pochłonąć więc tyle wysiłku, co przyrządzenie osobnego dania.
A rola sosu w potrawie takiej jak np. pieczeń jest nie do przecenienia. Idealnie doprawiony pozwoli podkreślić zalety mięsa. Co więcej, potrafi też wybawić od niepowodzenia. Niewłaściwa obróbka mięsa lub zbyt długie trzymanie go w piekarniku może bardzo łatwo doprowadzić do przesuszenia. Sporządzenie pysznego sosu przykryje związane z tym niedostatki, gwarantując apetyczny widok i doskonały smak dania.
Różne sosy do różnych mięs
Trzeba pamiętać, że nie każdy sos pasuje do każdego rodzaju mięsa. Odpowiednie dobranie sosu do dania wydobędzie z niego najlepsze akcenty. Niewłaściwe – może zepsuć najlepszą potrawę, zagłuszając jej smak. Czas zatem na kilka porad od szefa kuchni Knorr, Piotra Murawskiego: „Zasadniczo sosy ciemne znajdziemy najczęściej jako towarzyszy mięs czerwonych, analogicznie sosy jasne będą doskonale się komponować z mięsami delikatniejszymi i rybami. Nie zapominajmy też o lubianym przez Polaków sosie pieczarkowym, który przez swój wyjątkowy smak będzie pasował do wielu dań, podobnie jak sos cebulowy”.
Warto również zwrócić uwagę na charakter mięsa i wziąć też pod uwagę smak sosu (słodki, ostry, kwaśny). Oto, co radzi Piotr Murawski, szef kuchni Knorr:
Mięsa tłuste
- Jeśli mięso jest tłuste (np. karkówka), nie łączmy go ze słodkim sosem. Połączenie smaku tłustego i słodkiego może okazać się niezbyt szczęśliwe dla naszych kubków smakowych i żołądka.
- Podając mięsa tłuste, unikajmy również zawiesistych sosów maślanych i śmietanowych, aby całość nie tworzyła zbyt ciężkiej do strawienia kompozycji.
- Mięsa tłuste potrzebują towarzystwa, które nada potrawie lekkości. Najlepiej będą one smakować z sosem kwaśnym lub ostrym. „Według mnie idealnym połączeniem dla tłustej karkówki jest sos musztardowy lub dodatek ziół, np. rozmarynu lub majeranku” - radzi Murawski. „Dobrze sprawdzi się tu również sos cebulowy”.
Mięsa chude
Pierś z kurczaka, z indyka, kaczki, gęsi, dziczyzna czy sarnina to mięsa dość suche, dlatego w ich przypadku sos maślany lub śmietanowy jest jak najbardziej pożądany. Chude mięso dobrze komponuje się z owocami, a więc i ze słodkimi sosami, z których czerpie przyjemny smak i aromat.
Mięsa gotowane w rosole
Są dość jałowe w smaku, dlatego trzeba dodać im charakteru - oczywiście pamiętając o tym, by nie przesadzić z intensywnością. Wśród dodatków świetnie sprawdzi się świeżo starty chrzan lub kilka kropel kwaśnego soku z cytryny.
Mięsa marynowane
W tym przypadku miejmy przede wszystkim na uwadze, jakich przypraw i ziół użyliśmy do marynowania, ponieważ sos powinien być przedłużeniem tego procesu. „Pieczonego kurczaka czy indyka, wcześniej zamarynowanego w tymianku, podaję z delikatnym sosem pieczeniowym, najlepiej właśnie z nutą tymianku. Dodanie np. imbiru po prostu kłóciłoby się z charakterem potrawy” – podpowiada szef kuchni Knorr.
Smacznie z sosem, czyli czas na konkrety
Pieczone mięso ze śliwką to klasyczne połączenie występujące w polskiej kuchni od wielu lat. Schab należy do mięs ciężkostrawnych, dlatego idealnym dodatkiem do niego może być świeży lub suszony majeranek. Taki sos możemy przygotować z pomocą Esencji do sosu pieczeniowego ciemnego Knorr – będzie idealnie doprawiony, ale też gęsty i aksamitny.
Pieczony schab ze śliwką w sosie majerankowym
Składniki:
- schab środkowy bez kości - 1,5 kg
- śliwki suszone bez pestek - 300 g
- Esencja do sosu pieczeniowego ciemnego Knorr - 1 szt.
- Przyprawa do mięs Knorr - 2 łyżki
- olej roślinny - 4 łyżki
- musztarda sarepska - 3 łyżki
- majeranek suszony - 65 g
- olej - 50 ml
- cebula szalotka, mała - 1 szt
- śmietana 18 % - 2 łyżki
Sposób przygotowania:
- Mięso oczyść z błon. W schabie po całej długości pośrodku mięsa zrób ok. dwucentymetrowe nacięcie. W środek włóż suszone śliwki.
- Przyprawę do mięs wymieszaj z olejem i musztardą. Powstałą, aromatyczną marynatą dokładnie natrzyj schab. Zostaw co najmniej na jeden dzień w lodówce, aby marynata przeniknęła w głąb mięsa. Tuż przed pieczeniem mięso obsmaż ze wszystkich stron na patelni, a następnie obtocz w rozsypanym na folii aluminiowej majeranku (60 g). Mięso zawiń w folię aluminiową.
- Piecz w piekarniku rozgrzanym do 190°C przez około 50 minut. Po upieczeniu mięsa zbierz powstały sok, który posłuży do przygotowania sosu.
- Na rozgrzanym tłuszczu podsmaż posiekaną w drobną kostkę szalotkę.
- Dodaj 250 ml ciepłej wody razem z sokiem z pieczenia mięsa. Dodaj esencję do sosu Knorr, dzięki której sos będzie gęsty i dobrze doprawiony. Całość dokładnie wymieszaj, upewniając się, że esencja zupełnie się rozpuściła. Wszystko razem gotuj dwie minuty, po czym sos zapraw śmietaną. Na koniec dodaj roztarty w ręku majeranek (5 g). Mięso podawaj z sosem.
Karkówka najczęściej kojarzy się z grillowaniem. Jednak jest to mięso, które swoje najlepsze walory ujawni także po pieczeniu. Świetnie pasować będzie do niego sos rozmarynowy:
Pieczona karkówka w sosie rozmarynowym
Składniki:
- schab karkowy – 1,5 kg
- Esencja do sosu pieczeniowego ciemnego Knorr - 1 szt.
- Przyprawa do mięs Knorr - 3 łyżki
- rozmaryn świeży gałązka - 2 szt.
- czosnek ząbek - 5 szt.
- olej roślinny - 130 ml
- musztarda francuska - 3 łyżki
- cebula szalotka, mała - 1 szt.
Sposób przygotowania:
- Czosnek obierz i pokrój w plastry. Mięso ponakłuwaj cienkim nożem na około 2-3 cm, w powstałe „kieszonki” wsuń plaster czosnku. Czynność powtarzaj w miarę regularnie dookoła mięsa, rozkładając cały czosnek.
- Przygotuj doskonałą marynatę do mięsa - przyprawę do mięs wymieszaj z 80 ml oleju, musztardą i posiekaną gałązką rozmarynu. Natrzyj nią mięso i zawiń w folię aluminiową. Karkówkę pozostaw co najmniej na jeden dzień w lodówce, aby marynata przeniknęła w głąb mięsa.
- Po tym czasie mięso piecz w piekarniku rozgrzanym do 190°C przez około 120 minut. Po upieczeniu mięsa zbierz powstały sok - posłuży do przygotowania sosu.
- Na rozgrzanym tłuszczu podsmaż posiekaną w drobną kostkę szalotkę. Dodaj posiekany rozmaryn, wlej 200 ml ciepłej wody (razem z sokiem z pieczenia mięsa). Dodaj esencję do sosu Knorr, dzięki której sos będzie gęsty i dobrze doprawiony. Całość dokładnie wymieszaj, upewniając się, że esencja zupełnie się rozpuściła. Wszystko razem gotuj dwie minuty. Mięso podawaj z sosem.
Polędwica to niezwykle szlachetny kawałek mięsa, więc idealnie będzie się nadawać na szczególną okazję, jaką może być świąteczny obiad. A może by tak spróbować jej w oryginalnym zestawieniu? Takie stworzy z pewnością sos cytrynowo-kaparowy:
Polędwiczki w sosie cytrynowo - kaparowym
Składniki:
- 400 g polędwiczki wieprzowej
- 2 łyżki Przyprawy do mięs Knorr
- 4 cebule szalotki
- 2 łyżki kaparów w zalewie
- 200 ml białego wina
- 1 cytryna
- 1 pęczek natki pietruszki
- 100 g masła
- 50 ml oleju słonecznikowego
- 1 porcja Esencji do sosu pieczeniowego jasnego Knorr
Sposób przygotowania:
- Mięso umyj, oczyść z błon i żył, a następnie osusz. Obsyp Przyprawą do mięs Knorr, która wzbogaci smak dania, i odstaw na czas 20 minut w chłodniejsze miejsce.
- Mięso obsmaż ze wszystkich stron na patelni, dodaj cebulę i drobno pokrojone kapary. Całość podlej białym winem. Patelnię wstaw na około 15 minut do piekarnika nagrzanego do temperatury 190°C.
- Po tym czasie odłóż mięso na bok. Do tak powstałej bazy dodaj Esencję do sosu pieczeniowego jasnego Knorr, która nada potrawie głębokiego smaku, oraz sok z cytryny. Całość doprowadź do wrzenia, pamiętając, by ją cały czas mieszać. Gotuj wszystko do momentu, gdy sos nabierze odpowiedniej konsystencji. Następnie dodaj masło i natkę pietruszki – energicznie mieszając spraw, aby masło zemulgowało w sosie.
- Gotową polędwiczkę pokrój w plastry, ułóż na talerzu i podawaj polaną sosem.
Chrzan jest jednym z tych dodatków, który częściej pojawia się od święta niż w codziennej kuchni. Esencja do sosu pieczeniowego jasnego Knorr przyczyni się do złagodzenia ostrości chrzanu i stworzenia na jego bazie sosu pasującego znakomicie choćby do schabu:
Pieczony schab z chrzanowym sosem
Składniki:
- 800 g schabu środkowego
- 1 opakowanie Przyprawy do mięs Knorr
- 100 g chrzanu tartego w słoiczku
- 1 roztarty ząbek czosnku
- 200 ml śmietany
- 1 łyżka majeranku
- 80 ml oleju słonecznikowego
- 2 szklanki wody
- 1 porcja Esencji do sosu pieczeniowego jasnego Knorr
Sposób przygotowania:
- Umyj mięso i oczyść je z żył oraz błonek. Następnie natrzyj je Przyprawą do mięs Knorr, która podkreśli smak mięsa oraz majerankiem i roztartym czosnkiem. Naczynie z zamarynowanym tak mięsem przykryj folią i odstaw w chłodne miejsce na co najmniej godzinę (najlepiej odstawić je na 24h).
- Po tym czasie obsmaż mięso na patelni, przełóż do naczynia żaroodpornego i wstaw na 50 minut do piekarnika nagrzanego do 190°C. Mniej więcej w połowie pieczenia podlej mięso dwoma szklankami wody.
- Po upieczeniu przełóż je na bok, a powstały sos przelej przez sito do mniejszego naczynia. Dodaj Esencję do sosu pieczeniowego jasnego Knorr, dzięki której potrawa nabierze głębokiego smaku i wyjątkowego aromatu. Całość dokładnie wymieszaj i doprowadź do wrzenia.
- Chrzan przełóż na sito i dokładnie odciśnij, pozbawiając go soku. Następnie, dopraw nim do smaku sos i dodaj śmietanę. Całość gotuj na wolnym ogniu jeszcze przez około 5 minut, aż sos nabierze odpowiedniej konsystencji. Upieczony schab podawaj pokrojony w plastry i polany sosem.
Schabowy w niedzielę to tradycja w niejednym polskim domu. Nie zawsze musi być pod postacią kotleta w panierce z bułki tartej. To mięso będzie się świetnie nadawać do pieczenia, a wypełnione farszem zachwyci świątecznych gości. Do całości pysznego dania uzupełnieniem będzie sos pieczarkowy:
Pieczony schab z ziołowym nadzieniem i sosem pieczarkowym
Składniki:
- 600 g schabu środkowego
- 1 porcja Esencji do sosu pieczarkowego Knorr
- 2 łyżki Przyprawy do mięs Knorr
- 8 kromek pieczywa tostowego
- 10 pieczarek
- 1 jajko
- 0,5 szklanki bulionu
- 1 łyżka posiekanej natki pietruszki i suszonego tymianku
- 1 posiekany ząbek czosnku, szczypta pieprzu czarnego
- 2 łyżki oleju
Sposób przygotowania:
- Przygotowane pieczywo tostowe pokrój w niedużą kostkę, a następnie przełóż do miski. Dodaj posiekane zioła i czosnek, jajko oraz bulion. Wymieszaj wszystko razem i dopraw do smaku pieprzem.
- Mięso oczyść z błon, a następnie cienkim nożem zrób w środku schabu otwór na wylot. Natrzyj mięso Przyprawą do mięs Knorr, dzięki której nabierze ono doskonałego smaku i aromatu.
- Gotowym farszem wypełnij otwór w mięsie. Następnie zawiń je ściśle w folię aluminiową i obsmaż z każdej strony na rozgrzanej wcześniej patelni, po czym wstaw na 40 minut do nagrzanego do 180 °C piekarnika.
- Pieczarki pokrój w grube plastry i przesmaż na tej samej patelni. Dodaj szklankę zimnej wody, zdejmij patelnię z ognia i dodaj Esencję do sosu pieczarkowego Knorr, dzięki której sos będzie gęsty i dobrze doprawiony. Całość doprowadź do wrzenia i przez kolejne 2 - 3 minuty gotuj. Po upieczeniu, pokrojone w plastry mięso podawaj polane pieczarkowym sosem.
Święta to okres kiedy możemy sobie pofolgować i zakosztować obfitszych dań. Takim będzie zapewne pieczony rostbef z sosem cebulowym. Tłuszcz, który pojawi się po przysmażeniu mięsa, przyda się do przygotowania sosu:
Pieczony rostbef z sosem cebulowym
Składniki:
- 50 ml oleju
- 1 cebula
- 1 porcja Esencji do sosu cebulowego Knorr
- 5 suszonych pomidorów
- 1,5 kg rostbefu
- 100 g słoniny
- 1 łyżka pieprzu czarnego grubo mielonego lub w ziarenkach
- 2 łyżki Przyprawy do mięs Knorr
- 3 łyżki oleju roślinnego
Sposób przygotowania:
- Tłuczony pieprz oraz Przyprawę do mięs Knorr, która wzmacnia smak dania, wymieszaj z olejem. Tak powstałą marynatą natrzyj mięso i pozostaw je na co najmniej trzy godziny w chłodnym miejscu.
- Po tym czasie obsmaż mięso na rozgrzanej wcześniej patelni (na tej samej patelni przygotuj później sos).
- Obłóż mięso plastrami słoniny i umieść w piekarniku nagrzanym do 190°C na około 30 - 40 minut. Po upieczeniu mięsa blachę podlej szklanką wody. Powstały w ten sposób sok to świetna baza do dalszego przygotowania sosu.
- Na patelni na której przygotowywałeś mięso, na rozgrzanym tłuszczu, podsmaż cebulę pokrojoną w piórka i dodaj suszone pomidory pokrojone w paseczki.
- Całość zalej 200 ml zimnej wody. Patelnię zestaw z ognia, dodaj Esencję do sosu Knorr, dzięki której sos będzie klarowny i doskonale doprawiony. Całość wymieszaj dokładnie, upewniając się że Esencja rozpuściła się zupełnie. Wszystko gotuj jeszcze dwie minuty. Tak przygotowane mięso podawaj polane sosem.
Efektowne danie może być proste! Wystarczy niewiele składników, żeby zaskoczyć najbliższych pyszną potrawą. Szynka, cebula, trochę oleju, przyprawy i voila – pyszne danie ląduje na wielkanocnym stole!:
Pieczona szynka w sosie cebulowym
Składniki:
- 50 ml oleju
- 1 cebula
- 1 porcja Esencji do sosu cebulowego Knorr
- 600 g szynki wieprzowej
- 1,5 łyżki Przyprawy do mięs Knorr
- 4 łyżki oleju roślinnego
Sposób przygotowania:
- Natrzyj mięso Przyprawą do mięs Knorr, która wzbogaci jego smak, następnie obsmaż na patelni na rozgrzanym oleju.
- Tak podsmażone mięso przełóż na blachę, podlej niepełną szklanką wody i piecz przez około 90 minut w piekarniku rozgrzanym do 190°C.
- Na tej samej patelni, na której podsmażane było mięso, rozgrzej tłuszcz i podsmaż cebulę pokrojoną w piórka.
- Następnie podlej 200 ml zimnej wody. Patelnię ściągnij z ognia i dodaj Esencję do sosu cebulowego Knorr, dzięki której sos będzie gęsty i dobrze doprawiony. Całość dokładnie wymieszaj, upewniając się, że Esencja rozpuściła się całkowicie. Wszystko razem gotuj przez dwie minuty. Przygotowane mięso podawaj polane sosem.