
Żywieniowcy przekonują – sięgajmy po produkty sezonowe. Mamy gwarancję, że są zbierane w najlepszym momencie ich wzrostu. Teraz na straganach pysznią się warzywa i owoce, z których przygotujemy sezonowe zupy – czyli czas na chłodniki! Dawniej cieszyły się ogromną popularnością, później na moment odeszły w zapomnienie, ale teraz na szczęście zostały odkryte na nowo i coraz...
Nasi przodkowie nazywali ten specyficzny czas przednówkiem - gdy kończyły się zapasy roku poprzedniego, a nie zazieleniły się jeszcze łąki, by można było wypasać bydło. My jesteśmy w tej wygodnej sytuacji, że nasze zapasy nie kończą się – na sklepowych półkach o każdej porze roku znajdziemy wszelkie potrzebne produkty, warzywa mrożone lub sprowadzane z różnych stron świata. ...
W sezonie jesienno-zimowym szukamy sposobów na niskie temperatury i nieprzychylne warunki atmosferyczne za oknem. Jednym z frontów walki o dobry humor jest nasza kuchnia. W codziennym menu do łask wracają wszelkie dania na ciepło, zwłaszcza te gotowane. ...
Zupy gotujemy od wieków, bo już w prastarych czasach ludzie poszukiwali smacznych i wygodnych sposobów na zjedzenie warzyw i wykorzystanie kości zwierzęcych. Z biegiem czasu zupy przeszły swoją ewolucję i dziś w dobie mikserów i robotów kuchennych obok tradycyjnych zup klarownych nastała moda na zupy kremy. ...
Już teraz możemy sięgnąć po ekologiczne kostki rosołowe Knorr: Rosół z kury Knorr oraz Rosół warzywny Knorr. Zdobyły one specjalny atest, czego dowodem jest umieszczony na opakowaniu znak Rolnictwa Ekologicznego. ...