Komunikaty prasowe

Brukselka – w mini formie maksi zalety

2015-12-08
Zdjęcie: Brukselka – w mini formie maksi zaletyBrukselka – w mini formie maksi zalety

Brukselka to warzywo posiadające wiele atutów. Jednak te smakowe skrywa głębiej. Do ich wydobycia potrzeba odpowiedniego przygotowania warzywa. W zamian otrzymamy kompana wzbogacającego liczne potrawy, nadając im charakterystyczny, lekko gorzkawy posmak. ...

Co je Święty Mikołaj? Kilka inspiracji rodem z dalekiej Laponii

2015-12-04
Zdjęcie: Co je Święty Mikołaj? Kilka inspiracji rodem z dalekiej LaponiiCo je Święty Mikołaj? Kilka inspiracji rodem z dalekiej Laponii

Z produkcji filmowych możemy się dowiedzieć, że wszystkie dzieci w noc, gdy mają otrzymać prezenty, zostawiają hojnemu staruszkowi mleko i ciasteczka. Ale czy zastanawialiście się kiedyś, co on sam może jeść na co dzień? ...

Warzywa korzeniowe – w barwach jesieni, z korzyścią dla smaku

2015-11-26
Zdjęcie: Warzywa korzeniowe –  w barwach jesieni, z korzyścią dla smakuWarzywa korzeniowe – w barwach jesieni, z korzyścią dla smaku

Znajdujemy je w niewielkich przydomowych ogródkach. Marchew, burak ćwikłowy, pietruszka - są łatwe w uprawie i potrafią znakomicie wzbogacić smak potraw w jesiennym jadłospisie. ...

Czerwony jak... burak! Kulinarne inspiracje na Dzień Buraka

2015-11-23
Zdjęcie: Czerwony jak... burak!  Kulinarne inspiracje na Dzień BurakaCzerwony jak... burak! Kulinarne inspiracje na Dzień Buraka

"Burak" w mowie potocznej ma określenie pejoratywne, ale po poznaniu zalet i kulinarnych możliwości tego warzywa można zarumienić się z zaskoczenia niczym... właśnie sam burak. 24 listopada przypada "Dzień Buraka" - to znakomita okazja do lepszego poznania tego warzywa. ...

Cykoria? Bez "cykora"!

2015-11-18
Zdjęcie: Cykoria? Bez "cykora"!Cykoria? Bez "cykora"!

Wygląda jak niewyrośnięta podłużna sałata. Chrupka, słodkawa, ale z wyraźną nutą goryczki nadającą wyrafinowania. Cykoria. Właśnie teraz czas ją zaprosić do naszych kuchni. ...