Idealny przepis na poradzenie sobie z nudą w kuchni sprowadza się do jednego słowa: warzywa! Mimo że plony z pól i grządek mogą wydawać się mało spektakularnym elementem dań, potrafią nieźle namieszać – zwłaszcza w tradycyjnych i znanych na wylot recepturach. Gulasz, gołąbki, spaghetti, pulpety czy curry mogą smakować wyśmienicie w warzywnej wersji bez mięsa. Zapraszamy do zielonej rewolucji w kuchniach!
Nie tylko dla wegetarian
Diety wykluczające produkty pochodzenia zwierzęcego cieszą się rosnącym zainteresowaniem. Wyprawiając proszony obiad, możemy spodziewać się, że przy naszym stole pojawią się osoby, które nie jedzą mięsa. Zadbajmy o to, by goście nie wrócili do domu z pustymi brzuchami. Warzywne alternatywy popularnych dań przydadzą się również na co dzień. Będą znakomitym patentem, dzięki któremu dużo łatwiej będzie uwzględnić w jadłospisie większą porcję wartościowych warzyw. Staną się doskonałym pretekstem do wypróbowania nowych produktów, a gotowanie zamieni się w odkrywanie niebanalnych smaków.
Tradycja na nowo
Nie da się ukryć, że w polskich kulinariach nie brakuje mięsnych specjałów. Flaczki, bigos czy gulasz to ponadczasowe potrawy, do których wraca się z nieskrywaną przyjemnością. Wydaje się, że przerabianie tego typu dań na wersje roślinne jest skazane na niepowodzenie? Nic bardziej mylnego. Mięsny farsz uwielbianych gołąbków śmiało można zamienić na kaszę gryczaną i leśne grzyby. Bigos smakuje wyśmienicie z boczniakami. Alternatywą dla pierogów z mięsem są nie tylko ruskie czy kapuściane. Bardzo dobrze sprawdzi się, chociażby soczewica. Nie możecie doczekać się tak apetycznych eksperymentów? Wypróbujcie przepis na warzywny gulasz z ziemniakami.
Warzywny gulasz z ziemniakami
Czas przygotowania: 40 minut
Ilość osób: 4
Składniki:
Sposób przygotowania:
Po włosku, ale bez mięsa
Włoskie przysmaki bardzo przypadły do gustu polskim smakoszom. W całym kraju nie brakuje włoskich restauracji, a proste receptury sprawiają, że przysmaki rodem z Italii chętnie są odtwarzane w domowych kuchniach. Wiele najsłynniejszych dań zawiera mięsne dodatki, które również w smakowity sposób można zastąpić warzywami. Lasagne będzie wyglądać jeszcze bardziej interesująco, jeśli zostanie przyrządzona ze szpinakowym albo pieczarkowym nadzieniem. Risotto to danie, które bardzo elegancko prezentuje się ze szparagami. Mięsne kąski są zbędne. Zróbcie przegląd spiżarek! Na liście tradycyjnych dań nie może zabraknąć zapiekanki, w której nie znajdziecie dodatku mięsa. Sprawdźcie jedną z naszych propozycji obiadowego klasyka w wersji roślinnej.
Zapiekanka z bakłażana w stylu włoskim
Czas przygotowania: 45 minut
Ilość osób: 4
Składniki:
Sposób przygotowania:
Z warzywami dookoła świata
Bez obaw, podczas tej podróży nie będziemy sprawdzać biletów. Nie potrzebujecie nawet walizki. Czas na klasyczne przysmaki z różnych stron świata, w których mięso wcale nie musi decydować o wyśmienitym smaku. Przykładem może być francuska potrawka ratatouille, bazująca wyłącznie na warzywach. Propozycja dla wszystkich, którzy do tej pory nie wyobrażali sobie leczo bez kawałków kiełbasy. W meksykańskich potrawach bardzo często pojawia się mięso mielone. Nie będzie potrzebne do szczęścia, jeśli w daniach typu burrito zastąpicie je czerwoną albo czarną fasolą, kukurydzą, papryką w dowolnym kolorze i serem. Mimo że burgery kojarzą się z typowo mięsną ucztą, wyborne kotlety przygotujecie przy użyciu marchwi, buraków lub ciecierzycy. Na trasie naszej wyprawy nie mogło zabraknąć Azji. Na tym kontynencie przenikają się najróżniejsze wpływ kulinarne, ale jedno jest pewne – warzywne kompozycje królują. Do tej pory do curry zawsze dodawaliście drób? Tym razem prezentujemy wariant orientalnego dania, dzięki któremu nikt nie zatęskni za mięsem.
Warzywne curry z ananasem
Czas przygotowania: 20 minut
Ilość osób: 4
Składniki:
Sposób przygotowania: