Istotna rola warzyw w codziennej diecie nie wydaje się nowym i zaskakującym tematem. Świadomość to jedno, ale co z praktyką? Często zdarza się, że brakuje albo pomysłów na ich atrakcyjne podanie, albo odwagi do próbowania nowych produktów. Tymczasem warzywa to jeden z najbardziej wszechstronnych, uniwersalnych i smacznych rodzajów artykułów spożywczych, które można znaleźć w sklepach i na targach. Zależy Wam na kolorowych posiłkach, które dostarczą ciału wartościowego paliwa? Czas na warzywną ucztę!
Warzywa to podstawa
Nie jest to wyłącznie ogólnikowe hasło. Przechodząc do konkretów, warzywa stanowią podstawę Piramidy Żywienia. Dlaczego warzywa zostały wyróżnione jako baza diety? Dostarczają wielu witamin oraz składników mineralnych, których w większości organizm ludzki nie jest w stanie samodzielnie wyprodukować. Powinny stanowić dodatek do każdego posiłku. Jak powszechnie wiadomo: w zdrowym ciele, zdrowy duch, zatem dbanie o siebie warto zacząć od sprawdzenia zawartości talerza.
Warzywa na surowo
Większość warzyw nadaje się do jedzenia na surowo i z tych możliwości należy korzystać jak najczęściej. To nie tylko oszczędność czasu spędzanego w kuchni, ale też sposób na cieszenie się naturalnym smakiem i możliwie największą ilością substancji odżywczych. Jak włączyć je do diety? Jako pierwsze przychodzą na myśl sałatki i surówki. Udekorujcie nimi kanapki – w jednej chwili staną się dużo bardziej apetyczne. Macie problem z przekonaniem się do warzyw w tej formie? Wrzućcie je do blendera i zróbcie koktajl. Nic nie stoi na przeszkodzie, by połączyć je z ulubionymi owocami.
Warzywa na gorąco w różnych odsłonach
To nie tylko gotowane ziemniaki podawane do niedzielnego schabowego. Gotowanie w wodzie nie jest jedynym sposobem na smaczną obróbkę warzyw. Część z nich można blanszować, dzięki czemu zachowują swoją chrupkość i apetyczną barwę. Rośnie liczba miłośników przyrządzania warzywnych posiłków na parze. Wiele produktów świetnie nadaje się do smażenia – polecamy szczególnie metodę stir fry, kojarzoną z kuchnią azjatycką. Staracie się unikać patelni i rozgrzanego tłuszczu? Warzywa (zwłaszcza korzeniowe) fantastycznie smakują po upieczeniu: solo, w towarzystwie ziół lub w formie różnorodnych zapiekanek. A skoro o zapiekanych smakołykach mowa, zachęcamy do wypróbowania przepisu na zapiekankę warzywną w stylu angielskim.
Zapiekanka warzywna w stylu angielskim
Czas przygotowania: 40 minut
Ilość osób: 4
Składniki:
Sposób przygotowania:
Warzywny przemyt w pełni legalny
Zdarza się, że przy naszych stołach pojawiają się wybredni smakosze, którzy odmawiają zjedzenia warzyw. Czasem także sami sceptycznie podchodzimy do niektórych produktów. Przygotowaliśmy kilka propozycji, jak przemycić warzywa do posiłków, by było smacznie i atrakcyjnie.
Szaszłyki curry
Czas przygotowania: 30 minut
Ilość osób: 4
Składniki:
Sposób przygotowania:
Jedzenie z kalendarzem
Kolorowo i pysznie może być o każdej porze roku. Warto zwracać uwagę na sezonowość warzyw, by jeść je wtedy, kiedy są najsmaczniejsze. Wiosną sięgajcie po rzodkiewkę i szpinak. Im bliżej lata, tym częściej można cieszyć się świeżą sałatą, szparagami, białą kapustą, kalarepą, kalafiorem, zielonym groszkiem. Sezon wakacyjny należy do pomidorów, czerwonej kapusty, fasolki szparagowej, cukinii, patisonów, kabaczków i bakłażanów. Gdy robi się chłodniej, uwzględnijcie w diecie jarmuż, buraki, pasternak i brokuł. Aura za oknem nie ma znaczenia – na talerzach może być barwnie przez okrągły rok!
Papryka nadziewana warzywami i mięsem
Czas przygotowania: 40 minut
Ilość osób: 4
Składniki:
Sposób przygotowania: