Leczo, gulasze i bigosy zwykle kojarzą się z sezonem jesienno-zimowym, kiedy to najchętniej sięgamy po rozgrzewające kompozycje, wypełnione po brzegi apetycznymi przysmakami. Jak mówi jednak słynne powiedzenie: w marcu jak w garncu. Mimo że z utęsknieniem wypatrujemy wiosennych promieni słońca, pogoda nie zawsze nas rozpieszcza. Skoro nie mamy wpływu na aurę za oknem, zadbajmy o to, by na naszych talerzach temperatura była wysoka.
Dania jednogarnkowe to prosty sposób na przygotowanie posiłku dla całej rodziny. Nawet na kilka dni! Niech nie zabraknie ich także w wiosennym menu. Być może data w kalendarzu jednoznacznie wskazuje na to, że powinniśmy już schować ciepłe kurtki i płaszcze na dnie szafy, lecz rzeczywistość bywa inna. Nadal zdarzają się chłodne dni i wieczory. Gęste, gorące potrawy jednogarnkowe polecane przez szefa kuchni Knorr rozgrzeją od środka największego zmarzlucha.
Trochę zimy, trochę lata – smakowity miszmasz
Jesienią na stołach królują leczo oraz gęste zupy kremy, zwłaszcza dyniowa. Im bliżej zimy, tym chętniej sięgamy po przepisy na tradycyjny bigos. Podczas świątecznych i noworocznych przyjęć furorę robią bogracz oraz Boeuf Stroganow. Czemu zatem nie skorzystać z tych pomysłów, kiedy we znaki dają się wiosenne chłody? Zanim zasiądziemy na tarasach i piknikach zaopatrzeni w sałatki z nowalijek, postawmy na rozgrzewające przysmaki. Warto mieć na uwadze, że wiosna to świetna okazja do odświeżenia swoich przepisów i wzbogacenia ich składnikami, które urozmaicą jadłospis. Znudzeni ziemniakami? Użyjcie batatów, o które w warzywniakach coraz łatwiej. Dla zabieganych kucharzy polecamy różne rodzaje kasz. Drobna jaglana, wyrazista w smaku gryczana, a może bardziej egzotyczna kasza bulgur? Na stołach zrobi się naprawdę ciekawie. Sos grzybowy to powszechnie znany, tradycyjny dodatek, więc może tym razem podacie kaszę w stylu meksykańskim z fasolą i ostrą papryką? Kasza nadaje się do zrobienia zapiekanek, które sprawdzą się w charakterze codziennego obiadu oraz gorącego poczęstunku na przyjęciu. Zmarznięci goście z pewnością będą wdzięczni! Wykwintną atmosferę wprowadzi połączenie kaszy z krewetkami lub kozim serem. Niezwykle dekoracyjnie wygląda posiłek zwieńczony sadzonym lub pieczonym jajkiem. Od jakiegoś czasu ogromną popularnością cieszy się wariacja na temat słynnego włoskiego dania z ryżu… Co powiecie na kaszotto? Specjał idealny na chłodną wiosnę! Przygotujcie kaszę bulgur z bakłażanem ze wskazówkami szefa kuchni Knorr, a nie będziecie narzekać na niskie temperatury i szarugę.
Kasza bulgur z bakłażanem
Czas przygotowania: 40 minut
Ilość osób: 4
Składniki:
Sposób przygotowania:
Orientalnie na rozgrzewkę
Wiadomo już, że inspiracji na wiosenne dania na gorąco z powodzeniem można szukać wśród swojskich, lokalnych przysmaków. Nic nie stoi na przeszkodzie, by sięgnąć nieco dalej i wybrać się w kulinarną, smakowitą podróż. Rozwiązanie idealne dla wszystkich, którzy niecierpliwie odliczają dni do urlopu i marzą, by podczas wiosennych chłodów i deszczy znaleźć się w miejscu, w którym słońca nie brakuje. Tym razem stawiamy na rarytasy kuchni azjatyckiej. O ile popularne japońskie sushi trudno zakwalifikować do potraw jednogarnkowych, o tyle z tajskimi specjałami sprawa wygląda już zupełnie inaczej. Kuchnia tego regionu świata słynie z pikanterii i wyjątkowo barwnych dań. Tego nam potrzeba, gdy trudno orzec, czy za oknem mamy do czynienia jeszcze z zimą, czy bardzo nieśmiałymi początkami upragnionej wiosny. Tajskie zupy na bazie napoju kokosowego prezentują się atrakcyjnie i już po kilku łyżkach pozwolą poczuć się, jak w innym, zdecydowanie cieplejszym świecie. Szalejące za oknem wiatr i deszcz nie zachęcają do wyjścia z domu. Weźmy to za dobrą monetę – zyskamy więcej czasu na eksperymenty ze znakomitą kuchnią koreańską. Jedną z jej podstaw jest kimchi, czyli pikantna kombinacja fermentowanych warzyw. Czeka nas bardzo przyjemna dla kubków smakowych odmiana od kiszonej kapusty. Grillowane mięsa, warzywa i ostre sosy tworzą wyborne dania, które trafią w gusta najwierniejszych fanów swojskich flaczków. Mówiąc o jednogarnkowych potrawach azjatyckich, nie sposób pominąć indyjskiego curry. Każdy kucharz może przygotować je wedle własnego uznania, więc w recepturach umieszczajmy ulubione składniki lub wykorzystajmy curry nie tylko jako metodę na pyszny posiłek, ale też patent na wykorzystanie resztek warzyw lub mięs. Jeśli mimo to nie wiecie, od czego zacząć, skorzystajcie z naszego przepisu na orientalne curry z kurczakiem. W sam raz na przełamanie lodów.
Curry z kurczakiem
Czas przygotowania: 30 minut
Ilość osób: 4
Składniki:
Sposób przygotowania:
Kolorowo i ze smakiem!
Według kolejnego znanego powiedzenia, wiosna by tak nie smakowała, gdyby przedtem zimy nie było. Coś w tym jest! Mimo wszystko w zimie łatwo popaść w żywieniową monotonię. Im szybciej z nią zerwiemy, tym lepiej. Nie warto czekać na to, aż łąki w pełni się zazielenią i co rusz będzie można zobaczyć kwitnące rośliny. Niech wiosenne kolory pojawią się na stołach w formie jednogarnkowego obiadu albo kolacji. Na wiosnę nie zapominajmy o zapiekankach. Ziemniaczane, makaronowe, ryżowe, z kaszą albo chlebem – wybierać można do woli. Grunt, by znalazło się w nich jak najwięcej wielobarwnych, warzywnych składników. Fantastycznym pomysłem będzie przyrządzenie wiosennego gulaszu z czerwoną papryką i marchewką. Regularnie zaglądajcie na targi i stoiska warzywne, by upolować kolejne smakołyki, które wzbogacą smak potrawy. Kalafior, fasolka szparagowa, kapusta, seler naciowy, koperek, korzeń i natka pietruszki sprawią, że oczekiwanie na pełnię wiosny będzie dużo przyjemniejsze. Rozsmakowaliście się w kolorowych posiłkach? Zwróćcie więc uwagę na przepisy kuchni meksykańskiej. Kuszące tacos oraz burritos brzmią bardzo zachęcająco, ale nic nie jest w stanie konkurować z jednogarnkowym meksykańskim chili con carne. Gorąco zrobi się bez włączania kaloryfera!
Meksykańskie chili con carne
Czas przygotowania: 25 minut
Ilość osób: 4
Składniki:
Sposób przygotowania: