Komunikaty prasowe

25 października - Światowy Dzień Makaronu 2016. Makaronowe fakty i mity

2016-10-24
Zdjęcie: 25 października - Światowy Dzień Makaronu 2016. Makaronowe fakty i mity25 października - Światowy Dzień Makaronu 2016. Makaronowe fakty i mity

Jak ugotować idealny makaron? Do jakiego sosu pasuje czerwone wino? Co to znaczy „al dente”? Sprawdzamy, co jest prawdą, a co mitem w temacie przygotowywania makaronu. Prawda! Makaron lubi się z wodą Zadbaj o to, aby w garnku znalazła się odpowiednia ilość wody. ...

25 października - Światowy Dzień Makaronu. Włoski przysmak, który pochodzi z… Azji

2016-10-24
Zdjęcie: 25 października - Światowy Dzień Makaronu.  Włoski przysmak, który pochodzi z… Azji25 października - Światowy Dzień Makaronu. Włoski przysmak, który pochodzi z… Azji

25 października obchodzimy Światowy Dzień Makaronu. Z tej okazji poznajmy historię i rodzaje włoskiego przysmaku. Co może bowiem zaskakiwać, makaron jest znany już od ponad 4000 tysięcy lat. A kształty? Jest ich ponad 300! Od wieków trwa spór o to, skąd pochodzi makaron. ...

Podroby - smaki nie do podrobienia. O podrobach w nowej odsłonie

2016-09-23
Zdjęcie: Podroby - smaki nie do podrobienia. O podrobach w nowej odsłoniePodroby - smaki nie do podrobienia. O podrobach w nowej odsłonie

Kiedyś traktowane jako dania drugiej kategorii, dzisiaj powracają w wielkim stylu. Kiedyś jako najtańsze pozycje w menu nienajlepszych jadłodajni, a teraz - główni bohaterowie kart wytwornych restauracji.

Kuchenny przybornik na jesień

2016-09-15
Zdjęcie: Kuchenny przybornik na jesieńKuchenny przybornik na jesień

Zmiany za oknem, zmiany w kuchni. Dumnie wkraczają do niej grzyby, powracają polędwiczki, mięsne szaszłyki, pieczenie, królują sezonowe warzywa i owoce. Te dary jesieni posłużą do przygotowania doskonałych dań. ...

Naturalnie w kuchni: Jakie warzywa jeść we wrześniu?

2016-09-12
Zdjęcie: Naturalnie w kuchni: Jakie warzywa jeść we wrześniu?Naturalnie w kuchni: Jakie warzywa jeść we wrześniu?

Podstawą dobrze zbilansowanej diety powinny być warzywa. Szczególnie te sezonowe, pełne cennych składników odżywczych. Wrzesień to idealny czas na zakupy w pobliskim warzywniaku: dojrzałe papryki, soczyste pomidory, świeże pory, brokuły i bakłażany – wszystko to czeka na nas i na nasze kulinarne pomysły. ...