Termometry pokazują coraz wyższą temperaturę, dni wydłużają się, a my powoli zaczynamy poszukiwania lżejszych ubrań. Wszystko wskazuje na to, że nadchodzi wiosna! Zmian wymagają więc nie tylko nasze garderoby, ale także talerze. ...
To liściaste warzywo zajadać można pod różnymi postaciami. Bardzo dobrze smakuje na surowo, ale warto je również blanszować, dusić, smażyć i piec. Choć trudno byłoby znaleźć roślinny produkt, który wzbudza większe kontrowersje, szpinak ma szerokie grono wielbicieli. ...
20 marca został ustanowiony Dniem bez Mięsa w 1985 roku w Stanach Zjednoczonych, a na przestrzeni kolejnych lat jego sława wykroczyła poza granice USA. Głównym celem tej inicjatywy było zwrócenie uwagi na fakt, że przemysłowa produkcja mięsa ma bardzo negatywny wpływ na stan planety, jest etycznie wątpliwa, a wegetariański jadłospis może być nie tylko smaczny, ale też pełnowartościowy. ...
Choć nie wszyscy pałają dużym entuzjazmem na myśl o walentynkowym szaleństwie i gorączkowym poszukiwaniu pomysłów na to, jak spędzić ten dzień, warto potraktować go jako okazję do skupienia się na ukochanej osobie i docenienia siebie nawzajem. ...
Karnawał to tradycja, która dziś kojarzy się przede wszystkim z kolorową zabawą, korowodami przemierzającymi ulice miast, tańcem i balami maskowymi. Rio de Janeiro, Wenecja, Valletta czy Nicea to najbardziej znane miejsca, w których hucznie i barwnie kultywuje się ten obyczaj. Zanim się rozpowszechnił, był mocno związany z agrokulturą, czyli uprawą roli, a okres ten - od Święta Trzech Króli do Środy Popielcowej - był czasem pożegnania z… mięsem.