Komunikaty prasowe

Mięsa na wielkanocnym stole - garść tradycji, szczypta ekstrawagancji, ogrom smaku

2015-04-01
Zdjęcie: Mięsa na wielkanocnym stole - garść tradycji, szczypta ekstrawagancji, ogrom smakuMięsa na wielkanocnym stole - garść tradycji, szczypta ekstrawagancji, ogrom smaku

Menu świąteczne jest w naszych domach dość stałe i niezmienne - wszak trzeba zadbać o wszystkie jego tradycyjne punkty: przystawki, zwłaszcza te z jajkiem jako motywem przewodnim, świąteczny żurek, sałatki, ciasta. ...

Bez nich Świąt nie będzie! Chrzan, rzeżucha, jajko – co z nich przyrządzić?

2015-03-30
Zdjęcie: Bez nich Świąt nie będzie! Chrzan, rzeżucha, jajko – co z nich przyrządzić?Bez nich Świąt nie będzie! Chrzan, rzeżucha, jajko – co z nich przyrządzić?

Po czym poznać, że nadchodzi Wielkanoc? Najpierw sadzimy rzeżuchę, następnie ucieramy chrzan, a na koniec gotujemy jajka. To oczywiście bardzo skrótowa i uproszczona opowieść, niemniej zawiera w sobie trzy kluczowe symbole Świąt Wielkanocnych. ...

Jajko - kariera dookoła świata

2015-03-26
Zdjęcie: Jajko - kariera dookoła świataJajko - kariera dookoła świata

Wielu z nas będzie zdziwionych, jak wiele jest sposobów na przyrządzenie jajek. Najczęściej jemy jajka na miękko, na twardo czy jajecznicę - i już ten repertuar sprawia, że ślinka cieknie. Tymczasem jest jeszcze co najmniej kilka propozycji podania jajek, które mogą stać się prawdziwym przebojem na wielkanocnym stole. ...

Ale jaja! Wszystko, co o jajkach warto wiedzieć tuż przed Wielkanocą

2015-03-26
Zdjęcie: Ale jaja! Wszystko, co o jajkach warto wiedzieć tuż przed WielkanocąAle jaja! Wszystko, co o jajkach warto wiedzieć tuż przed Wielkanocą

Najdroższe jajko zostało kupione za 18,5 mln dolarów - chodzi o złote, wysadzane drogocennymi kamieniami Jajka Fabergé pochodzące z kolekcji carów rosyjskich Romanowów. Te prawdziwe od kury może nie tak kosztowne, za to bezcenne w czasie wielkanocnym - symbolizują nowe życie i są obowiązkowym punktem programu podczas świątecznego śniadania. ...

Żurek wielkanocny - sekrety idealnej kompozycji

2015-03-23
Zdjęcie: Żurek wielkanocny - sekrety idealnej kompozycjiŻurek wielkanocny - sekrety idealnej kompozycji

W polskiej kuchni lubimy kwaśne smaki - wyraziste zupy, kiszone i marynowane przekąski. Może dlatego tak dobrze przyjął się u nas żurek - na co dzień nie schodzi z top listy naszych ulubionych zup, natomiast w pewne wyjątkowe dni, np. w Wielkanoc, jest wręcz daniem obowiązkowym. ...