Komunikat prasowy

Jesienne jednogarnkowce, czyli prostota wykonania i pełnia smaku

2024-11-12
Jesienne jednogarnkowce, czyli prostota wykonania i pełnia smaku

Dania jednogarnkowe to przykład kulinarnej harmonii, która od lat łączy prostotę wykonania z pełnią smaku. W tradycyjnej kuchni polskiej potrawy takie jak bigos, fasolka po bretońsku czy zupa gulaszowa odgrywają rolę sycących, rodzinnych posiłków, które można przygotować w dużych ilościach i serwować przez kolejnych kilka dni. Nowoczesne podejście do tych potraw wprowadza nowe i zarazem alternatywne techniki gotowania – możemy postawić na slow-cooking lub przeciwnie – skorzystać z szybkowarów, które przyspieszają proces gotowania. Co więcej, dzisiejsze dania jednogarnkowe coraz częściej inspirowane są kuchniami z całego świata – od pikantnego meksykańskiego chili con carne po egzotyczne curry oparte na warzywach, strączkach i aromatycznych przyprawach. Dzięki temu, choć dania jednogarnkowe są głęboko zakorzenione w tradycji, zyskują nowy, nieco orientalny wymiar, odpowiadając na potrzeby tak bardzo dziś zabieganych osób.

Warzywne jednogarnkowce

Dania jednogarnkowe to z jednej strony mięsne gulasze i potrawki, a z drugiej – ciekawe pomysły na roślinne obiady ze strączkami i warzywami w roli głównej. Teraz możemy do woli sięgać po te sezonowe, takie jak buraki, dynia, papryka, cukinia czy ziemniaki, które pozwolą nam wyczarować rozgrzewające, aromatyczne potrawy idealne na domowy obiad czy wyczekiwaną po ciężkim dniu rodzinną kolację na ciepło. Wypróbuj przepis na risotto z dynią:

Risotto z dynią

Czas przygotowania: 40 minut

Liczba porcji: 4

Składniki:

  • 700 g dyni piżmowej
  • 25 ml oliwy
  • 1 l wody
  • 1 Bulion warzywny Knorr
  • 80 g cebuli
  • 60 g selera naciowego
  • 2 ząbki czosnku
  • 150 g ryżu arborio do risotto
  • 150 g kaszy orkiszowej
  • 75 g parmezanu
  • 50 g orzechów włoskich
  • 50 g rukwi wodnej

Sposób przygotowania:

  1. Kaszę orkiszową ugotuj według wskazówek na opakowaniu producenta.
  2. Dynię obierz i pokrój w kostkę o boku ok. 2 cm. Cebulę oraz selera naciowego pokrój w drobną kostkę. Czosnek posiekaj. Orzechy pokrusz na mniejsze kawałki, a parmezan zetrzyj. Rukiew wodną umyj i osusz.
  3. Dynię upiecz w temperaturze 220°C aż będzie rumiana i miękka, ok. 15 minut.
  4. W dużym rondlu podgrzej oliwę i podsmaż cebulę, selera oraz czosnek. Dodaj ryż i smaż całość aż zrobi się szklista – ok. 2 minut.
  5. Wlej wodę, dodaj kostkę Knorr i duś powoli mieszając od czasu do czasu ok 15 min. aż ryż wchłonie bulion.
  6. Wsyp wcześniej ugotowaną kaszę orkiszową i gotuj razem jeszcze 5 min.
  7. Na końcu dodaj dynię oraz starty ser. Zdejmij z ognia i wymieszaj aż składniki się połączą. Risotto podawaj posypane orzechami i rukwią wodną.

Przepis na aromat? Czas i odpowiednie przyprawy

Jednym z sekretów udanych dań jednogarnkowych jest ich intensywny aromat. Aby go uzyskać, nie trzeba eksperymentować z nieznanymi składnikami, wystarczy skupić się na przyprawach. Cynamon w połączeniu z kuminem sprawdzi się w rozgrzewającym gulaszu, a tymianek i rozmaryn uwydatnią smak warzyw korzeniowych. Gotowanie na wolnym ogniu wydobywa esencję smaków i pozwala na stopniowe uwalnianie aromatów. W Twoich jesiennych potrawach z pewnością doskonale sprawdzą się też kostki bulionowe Knorr, które nadadzą głębi smaku takim daniom jak gulasze, zapiekanki, makarony, risotta czy paelle. Wypróbuj ten trick w zapiekance gyros z makaronem:

Zapiekanka gyros z makaronem

Czas przygotowania: 45 minut

Liczba porcji: 4

Składniki:

  • 3 kawałki piersi z kurczaka
  • 150 g makaronu, np. świderki
  • 2 kostki Bulionu Warzywnego Knorr
  • 1 czerwona papryka
  • 1 zielona papryka
  • 2 czerwone cebule
  • 3 łyżki czarnych oliwek
  • 1 pęczek świeżej kolendry
  • 200 g sera feta
  • 30 g sera żółtego
  • 3 łyżki oliwy z oliwek
  • 1 łyżka słodkiej papryki
  • 1 łyżeczka ostrej papryki
  • 1 szczypta gałki muszkatołowej

Sposób przygotowania:

  1. Papryki oraz cebulę pokrój w paski, oliwki w plasterki, kolendrę pokrój drobno. Ser feta pokrusz, żółty ser zetrzyj na tarce.
  2. Rozgrzej dużą patelnię, dodaj kurczaka i smaż chwilę. Następnie dodaj pokrojone papryki, cebulę, oliwki i smaż na mocnym ogniu 5 min., mieszając co chwilę.
  3. Makaron ugotuj do miękkości we wrzącej, lekko osolonej wodzie. Odcedź. Piersi z kurczaka pokrój w paski, dodaj oliwę, pokruszone kostki Knorr oraz przyprawy i wymieszaj.
  4. Na koniec dodaj ugotowany makaron, pokruszony ser oraz kolendrę. Całość wymieszaj i przełóż do naczynia żaroodpornego, wierzch posyp startym serem.
  5. Naczynie wstaw do nagrzanego do 180°C piekarnika i piecz 15 min. Podawaj na

Mniej naczyń, więcej smaku

Wydawać by się mogło, że dania jednogarnkowe to wybór „na szybko”. Ale nic bardziej mylnego! Tajemnica dania jednogarnkowego tkwi w tym, by gotowanie go w jednym naczyniu wydobywało z poszczególnych składników ich głębię i charakterystyczny aromat. To proces, podczas którego smaki zyskują czas na zharmonizowanie się i wzajemne uzupełnienie. Jednogarnkowe dania to sztuka, w której liczy się precyzja przygotowania i przemyślana kolejność składników. Zamiast je upraszczać, wykorzystaj ich potencjał. W ten sposób w jednym garnku kryje się pełnia kulinarnej harmonii. Przygotuj aromatyczne curry z dynią i ciecierzycą, które z pewnością zachwyci Twoich bliskich niecodziennym smakiem:

Curry z dynią i ciecierzycą

Czas przygotowania: 35 minut

Liczba porcji: 4

Składniki:

  • 200 d dyni lub słodkich ziemniaków
  • ½ opakowania przyprawy curry
  • 1 kostka Bulionu Warzywnego Knorr
  • 1 cebula
  • 1 czerwona papryka
  • 3 pomidory
  • 4 łyżki oleju
  • 800 g ciecierzycy z puszki=
  • 150 ml wody

 

Sposób przygotowania:

 

  1. Dynię lub ziemniaki pokrój w mniejsze kawałki, a cebulę, paprykę i pomidory w kostkę.
  2. W garnku podsmaż cebulę, następnie dynię lub ziemniaki oraz paprykę.
  3. Dodaj przyprawę i smaż całość jeszcze 2 min.
  4. Dodaj odcedzoną ciecierzycę, pomidory, wodę i kostkę Knorr. Gotuj 10 min. Podawaj z ryżem i świeżą kolendrą.

Smaki, które rozgrzewają

Jesienne dania mają w sobie coś magicznego — potrafią rozgrzać nie tylko ciało, ale i duszę. Bogactwo smaków, które dominują o tej porze roku, to przede wszystkim sycące połączenia strączków lub mięsa, warzyw i aromatycznych przypraw. Gulasz pachnący papryką, leczo z kolorowymi warzywami czy wyraziste chili con carne wypełnią jesienną kuchnię ciepłem i intensywnymi zapachami. Potrawy te łączą słodycz pieczonej papryki, ostrość chili czy delikatność warzyw, wprowadzając w przytulny, jesienny nastrój:

Jesienny gulasz z soczewicy

Czas przygotowania: 60 minut

Liczba porcji: 4

Składniki:

  • 1 cebula
  • 1 strąk ostrej papryki chilli
  • 1 mały por, tylko biała część
  • 1 czerwona papryka
  • 1 zielona papryka
  • 1 marchewka
  • 1 duży ziemniak
  • 250 g zielonej soczewicy
  • 1 łyżka ziół prowansalskich
  • 1 kostka Bulionu Warzywnego Knorr
  • 600 g pomidorów
  • 3 łyżki oliwy z oliwek
  • 3 ząbki czosnku

Sposób przygotowania:

  1. Soczewicę przepłucz w zimnej wodzie, przełóż do garnka i zalej wodą. Następnie ugotuj do miękkości.
  2. Cebulę, pora, paprykę, marchew i ziemniaki pokrój w kostkę 0,5 cm na 0,5 cm.
  3. W odpowiednim garnku, na rozgrzanej oliwie podsmaż posiekany czosnek i warzywa. Smaż, aż będą miękkie i lekko brązowe, dodaj do nich ziemniaki, podduś aż zmiękną. Dodaj wtedy pomidory pokrojone w kostkę i ugotowaną soczewicę. Dodaj kostkę Knorr, posiekane chili, zioła prowansalskie. Wszystko razem duś pod przykryciem około 15 min.