
Koniec zimy to dla wielu osób czas zmian i przełomowy okres w roku. Dni stają się dłuższe, temperatury już nie przerażają, a natura budzi się do życia. To doskonały moment na wprowadzenie nowych nawyków żywieniowych w codziennej rutynie.
Zimowa pogoda sprzyja podjadaniu i sięganiu po potrawy, których zadaniem jest rozgrzanie nas. Jeśli dodatkowo podjadaliście wieczorami chipsy i słodycze, to wraz z nadejściem wiosny warto wymienić je na wartościowe przekąski. Do wiosennych warzyw sezonowych, które jako pierwsze można wprowadzić do diety, zaliczamy m.in. rzodkiewkę, szparagi oraz pomidory. Doskonale sprawdzą się do przygotowania aromatycznych zup kremów. Jako przekąski polecają się owoce, będące nieocenionym źródłem witamin. Ważne jest także odpowiednie nawadnianie organizmu, dlatego warto pamiętać o wypijaniu około 2 litrów wody dziennie.
Zupa krem z białych szparagów
Liczba porcji: 4
Czas przygotowania: 40 minut
Składniki:
Sposób przygotowania:
Wiosenne porządki… w kuchni!
Koniec zimy to idealny czas na to, aby przewietrzyć swój dom i pozbyć się zbędnych rzeczy. Zaczynamy od kuchni, porządkując wszystkie szafki i przyprawy. Warto pomyśleć o miejscu na nowe przetwory. Wiosna to bowiem idealny czas na kiszenie buraków, kalafiora, marchewki, a także szparagów czy rzodkiewki. Warto pokusić się o różne kombinacje i eksperymentować z przyprawami. Takie kiszonki będą stanowić świetne dodatki do dań przez całe lato i zimę. Co więcej, możemy przyrządzić wiosenne pesto, np. z bazylii, rukoli czy czosnku niedźwiedziego, które zaczynają właśnie rosnąć. Można je potem wykorzystać w wyśmienitym Pesto speghetti!
Pesto spaghetti
Liczba porcji: 4
Czas przygotowania: 25 minut
Wiosenny taras, balkon, a może ogród?
Przełom zimy i wiosny to czas, kiedy natura budzi się do życia, a my możemy odnowić nasze wnętrze i otoczenie. Przygotowanie ogrodu lub balkonu na wiosnę to nie tylko praca, ale także wyjątkowa przygoda. Obserwujemy, jak z ziemi wyłaniają się pierwsze pąki, a rośliny – takie jak bazylia i mięta – zaczynają rosnąć. Można je następnie wykorzystać do przyrządzenia aromatycznego makaronu ze szpinakiem i bazylią.
Makaron ze szpinakiem i bazylią
Liczba porcji: 2
Czas przygotowania: 45 minut
Składniki:
Sposób przygotowania:
Ruch to zdrowie!
Czas, by zadbać o ruch na świeżym powietrzu. Warto zacząć od krótkich wędrówek, a z każdym dniem wydłużać czas spaceru. Gdy zrobi się znacznie cieplej, postaw także na pikniki w otoczeniu natury. Idealnym uzupełnieniem takiego wypadu poza miasto będzie zabranie ze sobą przekąsek, takich jak pyszna sałatka z soczewicą.
Sałatka z soczewicą
Liczba porcji: 4
Czas przygotowania: 45 minut
Składniki:
Sposób przygotowania: