Może być barwnym uzupełnieniem obiadowego menu, pomysłem na gorącą kolację lub imprezową przekąskę. Choć dobra pora na pizzę jest zawsze, na czerwono zaznaczcie w swoich kalendarzach datę 9 lutego. Międzynarodowy Dzień Pizzy to idealna okazja do poznania tajników najsłynniejszego włoskiego dania i przyrządzenia go samodzielnie. Nie wiecie, od czego zacząć? Skorzystajcie ze wskazówek szefa kuchni Knorr.
Nie taka pizza straszna…
Włoskie restauracje cieszą się w Polsce niesłabnącą popularnością. Smaczna pizza jedzona w przytulnym lokalu lub dostarczona prosto pod drzwi mieszkania może poprawić humor w najbardziej ponury dzień. Wbrew pozorom jej przyrządzenie nie jest tak skomplikowane, jak mogłoby się wydawać i nie trzeba mieć w żyłach włoskiej krwi, by przygotować popisowe danie.
Po pierwsze: ciasto
Kulinarny sukces zależy w głównej mierze od umiejętnego wyrobienia ciasta. W jego skład powinny wchodzić: mąka pszenna (drobno mielona; należy szukać produktów o niskich wartościach, opisujących typ mąki), drożdże, oliwa z oliwek, cukier, sól oraz woda o temperaturze 37-40°C.
Ciasto drożdżowe musi mieć czas, aby wyrosnąć, zazwyczaj trwa to około 40 minut. Dobrze jest umieścić je w misce posmarowanej cienką warstwą tłuszczu, by zapewnić ciastu właściwy poziom wilgotności.
Nie należy go rozwałkowywać. To najprostszy sposób na pozbycie się pęcherzyków powietrza, które sprawiają, że pizza odpowiednio wyrasta. Lepszym pomysłem jest ręczne, dość energiczne rozciąganie ciasta na boki i formowanie go w pożądany kształt.
Po drugie: sos
Pizza bianca zachwyca miłośników kulinarnego minimalizmu. Rolę sosu przejmuje w niej kompozycja oliwy, soli oraz ziół, przede wszystkim rozmarynu. Nie można jednak zaprzeczyć, że to sos pomidorowy króluje na plackach, które cieszą się największym wzięciem.
Można przygotować go na bazie przecieru pomidorowego oraz soli. Bardzo dobrze sprawdzają się pomidory z puszki. Ze względu na walory smakowe i soczystość, warto wybierać pomidory pelati.
Przed dodaniem do pizzy sosu, ciasto skropcie oliwą. Gdyby okazało się, że sos jest zbyt wodnisty, dzięki temu zabiegowi nadmiar wody nie przeniknie do placka.
Po trzecie: ser
Łagodna mozzarella znakomicie współgra z większością dodatków, a ponadto fantastycznie zachowuje się pod wpływem wysokiej temperatury. Fani wyrazistych smaków mogą włączyć do receptury sery pleśniowe, np. gorgonzolę. Do roztapiania bardzo dobrze nadaje się również cheddar.
Po czwarte: dodatki
Szynka, salami, pieczarki, kapary, anchois… Piękno tej potrawy polega na tym, że każdy może przygotować ją ze składnikami, które lubi najbardziej. Jeśli zabraknie wam inspiracji, skorzystajcie z pomysłu szefa kuchni Knorr na pizzę, którą zrobicie własnoręcznie. Musimy uprzedzić, że do tego przepisu wraca się często i z dużym apetytem.
Domowa pizza
Czas przygotowania: 60 minut
Ilość porcji: 4
Składniki:
ciasto:
farsz:
Sposób przygotowania: