Komunikat prasowy

My się zimy nie boimy - zdrowe i kolorowe specjały najlepszym sposobem na zimową chandrę

2021-02-22
My się zimy nie boimy - zdrowe i kolorowe specjały najlepszym sposobem na zimową chandrę

Przedłużająca się zima nie napawa optymizmem, a najbardziej zachęcającą aktywnością wydaje się leżenie w forcie złożonym z koców i poduszek? Tak wcale nie musi być! Wejdź do kuchni i wraz z szefem kuchni Knorr przekonaj się, jak łatwo można urozmaicić swój dzień i zobaczyć go w zupełnie nowych barwach bez zakładania różowych okularów. Przepisy na apetyczne i barwne dania czekają na odkrycie.

Owocowo-warzywna pobudka

Nie warto zazdrościć zwierzakom, które zapadają w sen zimowy. Tę porę roku można spędzić naprawdę przyjemnie i aktywnie, lecz potrzebne są do tego odpowiednie nastawienie i znajomość kilku trików – przede wszystkim kulinarnych. Na pierwszy ogień proponujemy zaprzyjaźnienie się z wieloskładnikowymi koktajlami oraz smoothies ze świeżych warzyw i owoców. To idealny wstęp do gotowania dla osób, którym zależy na czasie. Tego rodzaju witaminowe bomby obudzą nawet największego śpiocha, więc warto uwzględniać je w śniadaniowym menu.

Na rozgrzewkę… zupy!

Zimą rekordy popularności biją rosół, krupnik i grochówka. Talerz gęstej, gorącej zupy to idealny sposób na rozgrzanie się po powrocie z pracy, szkoły, zakupów czy spaceru. Nie popadajmy jednak w żywieniową nudę. Warzywne kremy, np. czosnkowy, brokułowy, dyniowy albo marchewkowo-pomarańczowy to bardzo apetyczne sposoby na wprowadzenie większej ilości warzyw i kolorów na swoje talerze. Zupę soczewicową z pomidorami albo włoską minestrone można potraktować jako słoneczny akcent w mroźny dzień i pretekst do spróbowania nowych kombinacji smakowych.

Sałatki nie tylko na lato

Tego rodzaju przysmaki kojarzą się przede wszystkim z wiosną i wakacjami, kiedy dojrzałych, lokalnych warzyw i owoców jest w sklepach najwięcej. Z ich degustacją nie należy jednak zwlekać do wiosny. Chrupiąca zielenina pod postacią kapusty pekińskiej, jarmużu albo selera naciowego odświeży jadłospis, w którym brakuje surowych warzyw. Szef kuchni Knorr szczególnie poleca sałatkę z rukoli, bazującą na produktach, które nawet w środku zimy są łatwo dostępne i smakują wyśmienicie.

Sałatka z rukoli

Czas przygotowania: 10 minut

Ilość porcji: 4

Składniki:

  • 250 g liści rukoli
  • 200 g pomidorków koktajlowych
  • 200 g sera gouda
  • 1 opakowanie Sosu sałatkowego Włoskiego Knorr
  • 8 łyżek oliwy z oliwek
  • 1 ząbek czosnku
  • 2 kajzerki (mogą być lekko czerstwe)
  • 0,5 pęczka szczypiorku

Sposób przygotowania:

  1. Ząbek czosnku rozetrzyj na miazgę. Następnie wymieszaj go z 3 łyżkami oliwy z oliwek. Bułki pokrój w kostkę o wymiarach ok. 0,5 cm i połącz jeszcze z 2 łyżkami oliwy oraz czosnkiem. Pieczywo rozłóż na blasze wyłożonej pergaminem i wstaw do piekarnika nagrzanego do 180°C na około 10 minut. Poczekaj, aż grzanki będą złociste i chrupiące.
  2. W dużym naczyniu wymieszaj zawartość opakowania Sosu sałatkowego Włoskiego Knorr z oliwą z oliwek i wodą.
  3. Posiekaj drobno szczypiorek, a ser pokrój w cienkie i długie słupki o wielkości około 3 cm.
  4. Umyj pomidorki koktajlowe i przekrój każdy na cztery części. Wrzuć pomidory do miski z sosem i dodaj porwane liście rukoli, kawałki sera oraz szczypiorek. Wszystko starannie wymieszaj i podawaj z grzankami. 

Jeden garnek, mnóstwo smaku

Wiele osób jesienią i zimą zauważa u siebie wzmożony apetyt. Jest to dość powszechne, lecz nie należy traktować tej sytuacji jako wymówki i przyzwolenia na wszystkie, nawet niezbyt zdrowe zachcianki żywieniowe. Fast foody przestaną być kuszącą alternatywą, jeśli sami będziemy w stanie przygotować od podstaw apetyczne i kolorowe dania. Curry z roślinami strączkowymi inspirowane kuchnią indyjską albo grecka musaka z bakłażanami nie mają sobie równych. Warto wykorzystać pomysł na gulasz z warzywami, w którym wyjaśniamy krok po kroku, jak przygotować smaczną potrawę dla całej rodziny.

Gulasz z warzywami

Czas przygotowania: 60 minut

Ilość porcji: 4

Składniki:

  • 500 g wołowiny gulaszowej
  • 1 opakowanie Naturalnie smaczne Gulasz Knorr
  • 1 cebula
  • 1 czerwona papryka
  • 1 zielona papryka
  • 2 marchewki
  • 250 g fasolki szparagowej
  • 1 łyżka natki pietruszki
  • 3 łyżki oleju rzepakowego

Sposób przygotowania:

  1. Mięso pokrój w kostkę, a cebulę posiekaj w drobniejszą kosteczkę. Papryki oczyść z gniazd nasiennych i podziel na kawałki. Marchew obierz i pokrój w plastry. Od fasolek odetnij końcówki i przekrój każdy strąk na pół.
  2. Wołowinę przesmaż na patelni z dodatkiem 1 łyżki oleju. Poczekaj, aż zbrązowieje i przełóż na talerz. Następnie na tę samą patelnię dodaj 2 łyżki oleju i podsmaż warzywa na średnim ogniu, mieszając je co jakiś czas. Do całości wlej 300 ml wody i wsyp zawartość opakowania Naturalnie smaczne Gulasz Knorr oraz wrzuć przygotowane wcześniej mięso.
  3. Wszystko wymieszaj i doprowadź do wrzenia. Zmniejsz ogień i gotuj pod przykryciem przez około 45 minut, aż mięso stanie się miękkie. Jeśli zajdzie taka potrzeba, możesz dolać do dania odrobinę wody. Potrawę podawaj z posiekaną natką pietruszki.