Wygląd potraw ma o wiele większe znaczenie niż można byłoby się tego spodziewać. Oczywiście, produkty, które znajdą się w garnkach i na patelniach odgrywają kluczową rolę, lecz wbrew pozorom nie tylko od nich zależy nasze zadowolenie z posiłków. Choć liczy się wnętrze, wygląd potraw też jest szalenie ważny. Odpowiedzcie sobie sami na pytanie: po jakie danie sięgniecie chętniej: papkę o nieokreślonym kształcie czy talerz, na którym w harmonijny sposób zostały wyeksponowane poszczególne składniki?
Choć media społecznościowe i chęć podzielenia się efektownym posiłkiem kojarzą się z obecnymi czasami, o prezencję żywności dbano już w starożytności. Wystawne uczty były pełne specjałów, które miały cieszyć nie tylko podniebienia, ale i wzrok. O czym należy pamiętać, komponując śniadania, obiady, kolacje i przekąski, by wyglądały zachęcająco już na pierwszy rzut oka? Mamy na to kilka sprawdzonych sposobów!
Nic nowego, czyli skąd się wzięło dekorowanie potraw?
Siedząc przy stoliku w restauracji, dość często można zauważyć, że niektóre osoby przed przystąpieniem do konsumpcji, uwieczniają podane potrawy na swoich telefonach i aparatach. Możemy śmiało założyć, że zdjęcie apetycznej przystawki, spektakularnego dania głównego lub kuszącej kolacji zaraz pójdzie w świat za sprawą kilku ruchów palcem. Zwracanie uwagi na wygląd posiłków nie jest jednak wymysłem współczesnych restauratorów, chcących przyciągnąć do swoich lokali jak największą liczbę gości.
Już podczas starożytnych uczt w Grecji i Rzymie dokładano starań, by stoły uginające się pod ciężarem jadła, prezentowały się nie tylko obficie, ale też stylowo. Mimo to za ojczyznę dekorowania talerzy z jedzeniem uznaje się Chiny. Wszystko zaczęło się tam w VII wieku. Obecnie również Japonia, Tajlandia i Korea słyną ze specjałów, od których nie można oderwać wzroku. Nabraliście ochoty na orientalne danie? Wraz z szefem kuchni Knorr przygotujcie makaron po syczuańsku z tofu – to będzie miłość od pierwszego wejrzenia.
Makaron po syczuańsku z tofu
Czas przygotowania: 40 minut
Ilość osób: 4
Składniki:
Sposób przygotowania:
Celebrowanie posiłków
Wiele świąt w większości krajów jest związanych z uroczystymi spotkaniami przy stole. Z szaf wyciągane są odświętne obrusy i najlepsze zastawy. Wręcz nie wypada, by przy takiej oprawie serwować nijakie dania, które w najmniejszym stopniu nie podkreślają rangi wydarzenia i świątecznego spotkania. To właśnie ten moment, kiedy oprócz przemyślanego dobierania serwetek, stroików, wazonów, kwiatów, świec i wszelkich innych dekoracji, pora sięgnąć po potrawy, które będą pasować do eleganckich strojów wszystkich biesiadników. Klasykami polskiej kuchni są schab ze śliwką lub morelą oraz pieczeń rzymska. Dania wymagają trochę pracy, ale rezultat jest zachwycający.
Miłośnicy mniej tradycyjnych przysmaków chętnie sięgają po przepisy z ciastem francuskim i filo. Oba rodzaje można zamienić w bardzo apetyczną i w całkowicie jadalną dekorację potraw. Spróbujcie owinąć ciastem łososia lub kurczaka, a na górze ułożyć z ciasta efektowny warkocz. Nikt nie przejdzie obojętnie również obok polędwicy z makaronem aglio olio.
Polędwica z makaronem aglio olio
Czas przygotowania: 35 minut
Ilość osób: 4
Składniki:
Sposób przygotowania:
Uroda dań tkwi w szczegółach
Bazą popisowych dań mogą być najdorodniejsze warzywa, soczyste porcje mięsa, wykwintne owoce morza, smakowite ryby, chrupiące ciasta czy gęste sosy. Ich zachęcający wygląd zależy jednak od wykończenia potraw drobnymi, ale niezwykle istotnymi dodatkami. Nie należy ograniczać się wyłącznie do ułożenia świeżej natki pietruszki na sałatce jarzynowej lub półmisku z wędlinami. Kotlet też może wyglądać dużo lepiej, jeśli jego towarzystwo na talerzu nie będzie sprowadzać się do kilku plasterków papryki i liści karbowanej sałaty.
Dużo bardziej interesująco wyglądają orzechy lub płatki migdałów. Pasują do deserów i dań wytrawnych. Wzięciem cieszą się jadalne kwiaty, które skutecznie ubarwiają każdą kompozycję. Korzystajcie z kiełków, ponieważ dzięki nim posiłki zyskują świeży wygląd i wyśmienity smak. Owocowe dodatki też są mile widziane. Pestki granatu, żurawina, porzeczki, śliwki, daktyle – to tylko propozycje na początek. Weźcie pod uwagę przyprawy grubo mielone, które pomogą stworzyć pyszne kompozycje, a przy okazji sprawią, że będą one wyglądać bardziej intrygująco. Nie musicie sami zajmować się doborem. Dla oszczędności czasu i zyskania pewności, że smaki będą idealnie wyważone, skorzystajcie z nowych produktów marki Knorr. Przyprawy, które cieszą oko, zostały wybrane tak, by zadowolić amatorów pikantnych smaków, miłośników kuchni śródziemnomorskiej i smakoszów zajadających się specjałami orientalnymi. Macie w planach obiad mięsny czy wegetariański? Grunt, by wyglądał szałowo! Zacznijcie od pierwszego dania. Buraczany krem z truskawkami i serem to przystawka o wyjątkowym wdzięku.
Buraczany krem z truskawkami i serem
Czas przygotowania: 65 minut
Ilość osób: 4
Składniki:
Sposób przygotowania: