Zwyczaj nakazuje, by podczas uroczystej kolacji wigilijnej na stole pojawiały się wyłącznie dania jarskie. Choć istnieje wiele znakomitych przepisów, dzięki którym przygotować można znacznie więcej niż 12 tradycyjnych potraw, miłośnicy mięs nie mogą doczekać się bożonarodzeniowego obiadu. Właśnie wtedy w jadłospisie królują wyborne przysmaki, których próżno szukać w codziennym menu. Zastanawiacie się, co podać domownikom i gościom, by podkreślić niezwykły charakter spotkania? Zapoznajcie się z inspiracjami szefa kuchni Knorr.
Świąteczny powrót do korzeni
Wielu z nas nie ma ochoty na awangardowe eksperymenty kulinarne. W końcu święta to czas na pielęgnowanie starych zwyczajów. Warto odejść od uwielbianych kotletów schabowych czy filetów z kurczaka, które jadane są na co dzień. Nowinki możemy zostawić na każdy inny dzień roku. Święta to kapitalna okazja, by przypomnieć sobie smak np. pieczonego królika, którego mięso jest bardzo delikatne i pyszne, o ile zostanie odpowiednio przyrządzone. Pieczony schab ze śliwką lub morelą to również ponadczasowy i uroczysty posiłek. Jeśli jesteście miłośnikami drobiu, podajcie pieczonego w całości indyka. Nic jednak nie zrobi takiego wrażenia na gościach, jak kaczka w sosie z rodzynek. Będziecie w siódmym niebie!
Kaczka w sosie z rodzynek
Czas przygotowania: 120 minut
Ilość porcji: 5
Składniki:
Farsz:
Sposób przygotowania:
Dania jednogarnkowe idealne na duże przyjęcia
Dużą ilość pysznego jedzenia można zrobić w jednym garnku na długo przed przyjściem gości, a podczas świątecznej imprezy tylko podgrzać odpowiednią ilość. Zdecydowanie najsłynniejszym świątecznym jednogarnkowcem jest bigos, lecz trzeba mieć świadomość, że jego przyrządzenie należy zacząć na kilka dni przed Bożym Narodzeniem. Dzięki temu smakuje najlepiej! Jeśli jednak w ferworze przygotowań zabrakło wam czasu na tak skomplikowane czynności, stroganoff na szybko według przepisu szefa kuchni Knorr okaże się pysznym ratunkiem. Do tej receptury chętnie wrócicie podczas organizowania sylwestra i karnawałowych bali.
Stroganoff na szybko
Czas przygotowania: 45 minut
Ilość porcji: 4
Składniki:
Sposób przygotowania:
Domowe dania mięsne nie mają sobie równych
Może się wydawać, że wybór produktów w sklepach mięsnych jest tak duży, że nie ma sensu przygotowywać wędlin i pasztetów samodzielnie. Jeśli jednak wygospodarujecie trochę czasu, będziecie mieli okazję przekonać się, że domowe frykasy są bezkonkurencyjne. We własnoręcznie zrobionym pasztecie uwzględnić możecie wszystkie najlepsze składniki: mięso wołowe i wieprzowe, drobiową wątróbkę, bulion bazujący na wędzonym boczku, suszone grzyby, włoszczyznę i aromatyczne przyprawy, w tym jałowiec. Na samą myśl aż trudno opanować apetyt!
Mięsne przekąski
Wśród dań mięsnych należy uwzględnić także mniejsze przekąski, które podawać można w charakterze przystawki lub po prostu smakołyka, który zaspokoi mniejszy głód podczas wielogodzinnych biesiad przy stole. Możecie przygotować wyborne bułeczki drożdżowe z mięsnym nadzieniem lub wybrać opcję prostszą i szybszą, ale równie smaczną – w ciasto francuskie zawińcie dowolny rodzaj wytrawnego farszu, tworząc kuszące paszteciki, kieszonki i tartaletki.