Dzień Dziecka można świętować na różne sposoby, lecz najważniejsze w tej szczególnej okazji jest spędzenie czasu ze swoimi pociechami. Kuchnia to zazwyczaj królestwo dorosłych, ale najmłodsi też odnajdą się w niej fantastycznie. Przygotujcie razem posiłek, który będzie dużą frajdą dla całej rodziny, a wspólne gotowanie szybko zamieni się w przyjemną tradycję, praktykowaną na co dzień, a nie tylko od święta.
Przyrządzanie jedzenia z dziećmi to połączenie przyjemnego z pożytecznym. Nie tylko będziecie bawić się świetnie, ale stanie się to znakomitym sposobem na naukę dla milusińskich. Poczują się ważnymi członkami rodziny, a przy okazji zdobędą umiejętności, które przydadzą się w dorosłym życiu. Jako rodzice nie będziecie musieli martwić się o ich studencki jadłospis, bo czym skorupka za młodu… Zastanawiacie się, od czego zacząć kulinarną edukację? Szef kuchni Knorr przygotował propozycje, które sprawdzą się zarówno w Dzień Dziecka, jak i podczas tworzenia codziennego menu.
Prosto, ale z fantazją
Przygotowywanie posiłków dla dzieci i z dziećmi najlepiej zaczynać od nieskomplikowanych receptur i produktów. Zapytajcie pociechy na, co mają największą ochotę – w końcu Dzień Dziecka należy do nich! W kuchennych zapasach nie powinno zabraknąć kolorowych składników. To one przyciągają największą uwagę i pozwalają tworzyć barwne, atrakcyjne kombinacje na talerzach. Nawet zwykłą kanapkę można zamienić w obrazek, który rozbudzi wyobraźnię najmłodszych. Z okrągłych plasterków szynki ułożycie podstawę sympatycznego niedźwiadka, małpki albo bardziej zadziornego pirata. Plasterki pomidorów, ogórków i papryki pomogą uzupełnić kompozycję o potrzebne detale.
Talerz z sałatką również da się zamienić w materiał, dzięki któremu można pysznie zaszaleć. Pokrojona w słupki marchewka, pofalowane liście sałaty, świeży szczypiorek i plasterki jajka pozwolą ułożyć uśmiechnięte buźki przybyszów z fantastycznych światów lub ulubionych zwierzaków. To przy okazji znakomity sposób, by umieścić w dziecięcym jadłospisie solidną porcję warzyw. Maluchy z dumą zjedzą własnoręcznie przygotowany posiłek i będą dopytywać o to, kiedy następnym razem przyrządzicie ramię w ramię podobne smakowite arcydzieło. Każdemu rodzicowi przyda się drobna pomoc w wymyśleniu kolejnego specjału, dlatego polecamy przepis na szpinakowe roladki, z których można uformować zielone ślimaki. Pysznie i kolorowo!
Szpinakowe roladki
Czas przygotowania: 30 minut
Ilość osób: 4
Składniki:
Sposób przygotowania:
Obiad – nie tylko na Dzień Dziecka
Do tej pory wspólne doświadczenia w kuchni ograniczały się wyłącznie do okazjonalnego wypiekania bożonarodzeniowych pierników i kruchych ciasteczek? Dzień Dziecka to idealna sposobność, by z rodzinnego gotowania zrobić zwyczaj, który praktykowany będzie w domach na co dzień. Stawiajcie na proste receptury, dzięki czemu nie będziecie musieli martwić się brakiem czasu. Po pewnym czasie dzieci staną się Waszymi pomocnikami, za sprawą których radzenie sobie z codziennymi obowiązkami będzie naprawdę sprawne.
Co zatem zrobić na obiad? Możliwości jest całe mnóstwo! Dzieci uwielbiają mieszać, lepić, wałkować, więc co powiecie na naleśniki albo tortille? Umieścicie w nich dowolny farsz. Nagle okaże się, że nawet zjedzenie szpinaku czy brokułów wcale nie będzie problemem. Zaangażujcie dzieci w przygotowanie zup – wskazane są przede wszystkim gęste kremy, które można udekorować ziołami, grzankami, groszkiem ptysiowym lub orzechami. Kto wie, może macie obok siebie prawdziwych artystów?
Na drugie danie sprawdzają się różnego rodzaju kotleciki – zarówno mięsne, warzywne, jak i jajeczne. Mogą być podane w bardzo atrakcyjny sposób, więc będą znikać z talerzy z prędkością światła. Rodzicom niejadków trudno w to uwierzyć? Przygotujcie z dziećmi kotleciki ziemniaczane z mięsem. Przyjemność dla smakosza w każdym wieku!
Kotleciki ziemniaczane z mięsem
Czas przygotowania: 50 minut
Ilość osób: 5
Składniki:
Sposób przygotowania:
Pomieszanie z poplątaniem, czyli zapiekanki
Czynności, które dzieci mogą wykonywać w kuchni, należy dopasować do ich wieku. Dla każdego znajdzie się coś do zrobienia! Doskonałym pomysłem będzie przygotowanie zapiekanek. Dzięki wykorzystaniu bardzo różnorodnych składników, otrzymamy smaczne i kolorowe danie. Wspólne przyrządzenie lasagne pokaże pociechom, że gotowanie wymaga nieco uwagi i dokładności w układaniu apetycznych warstw. Wolicie pójść na żywioł? Wobec tego celujcie w zapiekanki makaronowe. To produkt, któremu prawdopodobnie nie odmówi żadne dziecko. Zrezygnujcie z bardzo wyrazistych i pikantnych dodatków, lecz nie eliminujcie całkowicie ziołowych przypraw. Prezentowanie najmłodszym nowych smaków też stanowi niezwykle ważny element nauki i rozwoju. Zapiekanki to także kolejny smakowity sposób na przemycenie produktów, które do tej pory wzbudzały w nich niechęć. Nawet szpinak połączony z innymi składnikami nie będzie taki straszny. Pozwólcie dzieciom wymieszać farsz, posypać serem i improwizować podczas dekorowania.
W naszej propozycji uwagę przyciągną uśmiechnięte buźki zapiekanych kartofli. Wspólne gotowanie to dużo radości dla całej rodziny, a jak wiadomo: śmiech to zdrowie!
Zapiekane kartoflowe buźki
Czas przygotowania: 30 minut
Ilość osób: 6
Składniki:
Sposób przygotowania: