Można lubić eleganckie restauracje, których wystrój potrafi zachwycić, a posiłek wymaga założenia strojów wieczorowych. Można też kolekcjonować ozdobną porcelanę i kompletować zastawy, które są wyciągane z kredensu tylko na specjalne okazje. Gdy jednak zaczyna robić się ciepło, najbardziej kuszące wydaje się przygotowywanie grillowanych przekąsek na ruszcie. Do wyboru mamy zarówno grill klasyczny, jak i ten elektryczny, który z powodzeniem możemy użyć na własnym balkonie. Nic tak nie zaostrza apetytu, jak świeże powietrze – nawet to w przydomowym ogródku! Zbliżający się długi weekend majowy stanowi zatem kapitalną okazję do rozpoczęcia sezonu grillowego.
Majówkę najlepiej spędzić na luzie, w otoczeniu domowników i ze stołem wypełnionym różnorodnymi przysmakami prosto z rusztu. Na bok odejdą nieco już przestarzałe kiełbaski. Niebanalnych grillowych przepisów od szefa kuchni Knorr jest na tyle dużo, że inspiracji nie zabraknie aż do jesieni.
Stare przysmaki w nowym stylu
Zorganizowanie grilla to również idealny sposób na majówkę we własnym domu. Wystarczy kawałek ogródka, taras albo grill elektryczny i balkon. Zrobienie zakupów, zamarynowanie produktów i rozpalenie ognia zajmuje tylko kilka chwil. Tym bardziej można trochę zaszaleć z grillowym menu, zamiast iść na łatwiznę i po raz kolejny podawać kiełbaski w towarzystwie kajzerki. Ten znany na wylot specjał warto odświeżyć, faszerując mięsne kawałki cebulą. Może skusicie się na currywurst z aromatycznym sosem? Proste dodatki są w stanie diametralnie zmienić oblicze grillowanego smakołyku. Podobnie rzecz wygląda z ziemniakami. Choć wiele osób przepada za ich tradycyjnym wydaniem, nawet najlepsza receptura może spowszednieć. Tym razem podajcie je jako apetyczne łódeczki z wybornym nadzieniem, w którego składzie znajdzie się wędzony łosoś. Ze szpinakiem również prezentują się fenomenalnie.
Na ruszcie nie może zabraknąć mięsnych kąsków. Pamiętajcie o ich wcześniejszym marynowaniu w ziołach. Nie tylko nadadzą gotowej potrawie wspaniałego aromatu i smaku, ale wpłyną także na jej soczystość i skrócą czas pieczenia. Dla wielu fanów grillowania zaskoczeniem mogą być krewetki lub kalmary z rusztu. Ich przyrządzenie wcale nie wymaga wieloletniej praktyki kucharskiej. Wołowe steki to prawdopodobnie klasyka gatunku. Z kolei żeberka lub pikantne skrzydełka można połączyć z nieco bardziej zaskakującymi dodatkami niż tylko keczup. Szukacie oryginalnego sposobu na powszechnie uwielbianą karkówkę? Przygotujcie ją w miodowej glazurze według receptury szefa kuchni Knorr. Palce lizać!
Karkówka w miodowej glazurze
Czas przygotowania: 50 minut
Ilość osób: 6
Składniki:
Sposób przygotowania:
Nie tylko ziemniaki, czyli moc warzyw na ruszcie
Skoro wiosna w pełni, wykorzystajcie wszystkie jej atuty – w tym świeże warzywa, których jest coraz więcej. O ziemniakach zostało już sporo powiedziane. Na grillu nigdy nie zawodzą! Zadbajcie jednak o różnorodność na talerzach. Grillowane szparagi świetnie pasują do sałatek, które są nieodzownym dodatkiem do potraw z grilla. Coraz częściej na ruszcie lądują cebule, cukinie, pomidory, papryki i bakłażany.
Mniej oczywistym, ale równie smacznym pomysłem jest przygotowanie podczas majówkowego posiedzenia w domu grillowanych kabaczków, karczochów, kwiatów cukinii oraz cykorii. Wyśmienicie smakuje grillowana kukurydza oraz seler – czas zerwać z opinią, że sprawdza się tylko jako element włoszczyzny, niezbędnej do ugotowania niedzielnego rosołu. Zupełnie nowego smaku nabiorą też grillowane brokuły oraz marchew. Dobrze jest najpierw krótko je podgotować i dopiero po tym zabiegu ułożyć na grillu.
Podając warzywa, trzeba zadbać o odpowiednie dla nich towarzystwo. Bez sosów i dipów ani rusz! W najprostszych wariantach wystarczą jogurt naturalny i czosnek albo mięta. Oliwkowy dip okaże się bardziej wyrazisty. Pietruszkowe pesto idealnie podkreśli smak warzyw na gorąco. Salsa pomidorowa lub owocowa (np. z mango i brzoskwini) to propozycje uniwersalne, które będziecie stosować nawet podczas zimowych imprez w domowym zaciszu. Jeśli szukacie atrakcyjnego sposobu na podanie grillowanych jarzyn, szaszłyki z warzyw to nasz sprawdzony patent.
Szaszłyki z warzyw
Czas przygotowania: 40 minut
Ilość osób: 6
Składniki:
Marynata:
Dip:
Sposób przygotowania:
Owoce na gorąco
Z majówkowej kolacji z rusztu żaden domownik nie wyjdzie głodny. Całkowicie usatysfakcjonowani będą zarówno mięsożercy, wegetarianie, jak i fani słodkości. Deser z grilla wydaje się dość abstrakcyjnym pomysłem? Wcale nie! Wystarczy skosztować pieczonych bananów z czekoladą i wiórkami kokosowymi – żaden łasuch nie odmówi sobie dokładki. Skorzystajcie z dobrej, grillowej passy, kładąc na ruszcie jabłka posypane cynamonem, gruszki, ananasy oraz brzoskwinie. Idealnym dodatkiem do takiej przekąski są drobno pokruszone orzechy – włoskie, laskowe, piniowe. Cytrusy z grilla? Bardzo chętnie! W przypadku pomarańczy, grejpfrutów i limonki trzeba szczególnie uważać na czas pieczenia. Bądźcie czujni, ponieważ łatwo je przypalić. Wykorzystajcie tackę do grillowania, by ułożyć na niej owoce leśne. Na ciepło okażą się idealnym zwieńczeniem kremowych i lodowych deserów.
Owoce z rusztu świetnie smakują solo, stając się interesującym urozmaiceniem menu, w którym zwykle dominują wytrawne smaki. Nic nie stoi na przeszkodzie, by umieścić je w sałatkach lub na talerzu obok mięsnych frykasów. Sprawdzą się jako jeden ze składników kuszących szaszłyków. Nabraliście ochoty na eksperymenty? Dzięki brzoskwiniom curry z grilla tegoroczna majówka będzie udana.
Brzoskwinie curry z grilla
Czas przygotowania: 15 minut
Ilość osób: 4
Składniki:
Sposób przygotowania: