Przygotowania do świąt potrafią postawić na nogi wszystkich domowników. Choć tych kilka dni powinno być sposobnością do zwolnienia tempa i odpoczynku w gronie najbliższych, często sama organizacja potrafi dać się we znaki i solidnie zmęczyć. Długie godziny spędzane w kuchni przy rozgrzanym piekarniku i patelniach nie brzmią jak kusząca perspektywa? Wbrew pozorom tak wcale nie musi być! Przedstawiamy porady szefa kuchni Knorr, które znacznie ułatwią sprawę i pozwolą cieszyć się świętami już na etapie przygotowań.
Nawet jeśli nie planujecie dużego wielkanocnego przyjęcia, warto podkreślić uroczysty charakter spotkania przy stole. Kolorowe ozdoby, starannie złożone serwetki i zastawa zarezerwowana na specjalne okazje to gadżety, na które warto postawić również w sytuacji, gdy święta zamierzacie spędzić tylko w gronie domowników. To fantastyczny pretekst, by stworzyć jadłospis, dający jasno do zrozumienia, że mamy do czynienia z wyjątkowym wydarzeniem. Na niektóre tradycyjne przysmaki czeka się cały rok! Klasyczne receptury czy może nowe wcielenia dobrze znanych potraw? Wiosenne święta to idealna okazja do smacznych eksperymentów, w których odnajdzie się każdy smakosz.
Gotowi, do startu, przystawka!
Jeśli w codziennych jadłospisach uwzględniany jest dwudaniowy obiad, pierwsza potrawa zwykle sprowadza się do zupy, którą można przyrządzić błyskawicznie i od razu na kilka dni. Wielkanocny obiad zacznijcie inaczej! Niewielka przystawka potrafi skutecznie rozbudzić apetyt i uprzyjemnić oczekiwanie na dalszą część posiłku. Dzięki niej nie trzeba spieszyć się z nakładaniem na talerze kolejnych specjałów, a wspólne spotkanie przy suto zastawionym stole może trwać dowolną ilość czasu. Szukacie pomysłów na przystawkę idealną? W tej roli świetnie sprawdzają się sałatki, najlepiej z dużą porcją nowalijek. Na talerzach zrobi się kolorowo bez wielkiego wysiłku. W trakcie Wielkanocy na stołach rządzą jajka – nie pomijajcie ich również w smakowitym starterze. Ważne jest, by podać je inaczej niż podczas odświętnego śniadania. Przepisy na jajecznice i omlety na razie odstawcie na bok. Jajka mogą być elementem wspomnianych sałatek. Bardzo dobrze prezentują się faszerowane szpinakiem, awokado, serem, szynką, pieczarkami, łososiem, tuńczykiem… Co więcej, są niezwykle uniwersalnym specjałem, który sprawdzi się zarówno w roli przystawki, jak i przekąski, którą postawicie na stole podczas późniejszych posiłków. Szukacie czegoś naprawdę wyjątkowego? Jako starter na ciepło szef kuchni Knorr poleca zapiekane jajka pod pierzynką.
Zapiekane jajka pod pierzynką
Czas przygotowania: 45 minut
Ilość osób: 4
Składniki:
Sposób przygotowania:
Żurek czy barszcz? Wszystkie chwyty dozwolone!
Oto potrawa, która ma wiele imion, a jeszcze więcej wcieleń. W każdym regionie ta typowo wielkanocna zupa bywa nazywana i serwowana inaczej. Tak naprawdę każdy kucharz może stworzyć swoją własną, tradycyjną recepturę, która będzie przypominać całej rodzinie czas wspólnie spędzony na dekorowaniu domu, malowaniu pisanek i posiedzeniach w jadalni. Należy pamiętać, by świąteczna zupa była gęsta i nie brakowało w niej apetycznych dodatków. W przeszłości święta były hucznym zakończeniem Wielkiego Postu, więc w czasie uczt nikt sobie nie żałował. Tę atmosferę można przywołać, przygotowując zakwas, który nada żurkowi charakterystyczny posmak. Nie powinno zabraknąć w nim dodatku chrzanu, białej kiełbasy oraz ugotowanych na twardo jajek. Je zresztą można zamienić w jajeczne, panierowane w bułce tartej kotleciki – smaczna niespodzianka na talerzu, do której będziecie chętnie wracać nawet bez konkretnej okazji. Mięsny charakter podkreślą kawałki chrupiącego boczku lub kiełbasa w formie niewielkich, soczystych klopsików. Nadal jednak królem wielkanocnych przepisów pozostaje żurek lub barszcz biały podany w chlebie. Zachwyca dużo bardziej niż potrawa zaserwowana nawet w eleganckiej zastawie. Zastanawiacie się, jak go przygotować? Skorzystajcie z naszego przepisu na wielkanocny żur w chlebie i poczujcie się jak w najlepszej restauracji.
Wielkanocny żur w chlebie
Czas przygotowania: 45 minut
Ilość osób: 4
Składniki:
Sposób przygotowania:
Wyjątkowe danie główne
Stół jest już udekorowany białym obrusem, bukszpanem, wiosennymi kwiatami i rzeżuchą. Ze stroików wyglądają barwne pisanki, a przy każdym nakryciu znajdują się kunsztownie złożone serwetki. Macie za sobą niebanalną przystawkę oraz tradycyjny żurek lub barszcz. Taką oprawę należy ukoronować wybitnym daniem głównym. Na wiosnę natura budzi się do życia, rozbudźcie też pokłady swojej kulinarnej kreatywności. Makaron z sosem pieczarkowym albo pulpety w sosie pomidorowym smakują bardzo dobrze, lecz tego typu receptury pojawiają się w menu na co dzień. Wielkanocny obiad wymaga efektu „wow”! Sięgnijcie więc po dużo bardziej wyszukane składniki. Popularnym sposobem na efektowny posiłek jest pieczeń rzymska z jajkiem kurzym lub przepiórczym. Do tej pory nie mierzyliście się w kuchni także z mięsem przepiórki? To składnik wprost idealny na święta. Duszona potrawka z warzywami, a może soczyste tuszki pieczone w całości? Niezależnie od wariantu, będzie pysznie i stylowo. W roli głównej może pojawić się dziczyzna, np. pod postacią wykwintnego gulaszu z dzika. Pamiętajcie o dodatku rozmarynu. Smak całości warto wzbogacić leśnymi grzybami, zwłaszcza szlachetnymi borowikami. Nie zapominajcie o niepozornym króliku, który zachwyca delikatnością i współgra z najróżniejszymi dodatkami – sosem śmietanowym, grzybowym, musztardowym, chrzanowym. Sięgajcie po cielęcinę i jagnięcinę. Kaczka przygotowana w całości z owocowymi dodatkami to również prawdziwy rarytas – w sam raz na odświętny stół. Możecie podawać smażone piersi, koniecznie z sosem, np. na bazie porzeczek z nutą imbiru. Wydaje się, że zrobienie popisowego, szykownego dania jest zadaniem przeznaczonym wyłącznie dla doświadczonych kucharzy? Dzięki naszemu przepisowi na indyka nadziewanego batatami każdy może stać się szefem kuchni z prawdziwego zdarzenia.
Indyk nadziewany batatami
Czas przygotowania: 90 minut
Ilość osób: 8
Składniki:
Marynata:
Farsz:
Sos do indyka:
Sposób przygotowania: