Początek jesieni nie musi oznaczać pożegnania z lokalnymi specjałami i sezonowymi przysmakami. To pora idealna dla wszystkich miłośników grzybów. Zamiast zerkać w stronę warzywnych grządek, warto skupić się na darach prosto z lasu. Kurki, borowiki, podgrzybki, kanie, rydze, maślaki… Kulinarna wyobraźnia zaczyna pracować na najwyższych obrotach! Zastanawiacie się, jak wykorzystać te aromatyczne i pełne smaku skarby? Skorzystajcie z porad szefa kuchni Knorr i pozwólcie sobie na niezrównaną grzybową ucztę.
Najwięksi amatorzy grzybobrania są skłonni wstawać bladym świtem, by wybrać się do lasu na poszukiwania swoich ulubionych frykasów. Od lasu dzieli Was wiele kilometrów? Nic nie szkodzi! W sklepach i na targach też jesteście w stanie upolować apetyczne kąski, dzięki którym kuchnie i jadalnie wypełnią się niezrównanym aromatem. Nawet pospolita pieczarka, przygotowana we właściwy sposób, może zamienić zwykły obiad w wykwintny posiłek. Macie ochotę na więcej? Poznajcie nasze przepisy!
Grzyby z tradycjami
W polskich kulinariach leśne grzyby od wieków zajmują ważne miejsce. Na przestrzeni lat zajadali się nimi wszyscy, nawet królowie! Z racji tego, że dostępne były tylko przez kilka miesięcy w roku, popularne stało się ich suszenie. Nic tak nie dodaje charakteru tradycyjnemu bigosowi, jak garść pachnących grzybów! Danie sprawdza się nie tylko podczas hucznych obchodów Świąt Bożego Narodzenia. Pierogi lub uszka z grzybami to receptury, o których warto pamiętać także poza przygotowaniami do uroczystej kolacji wigilijnej. Zastanawiacie się jak podać grzyby w bardziej codziennym wydaniu? Łazanki to potrawa, która się nie starzeje. Można zajadać się makaronami przyrządzanymi na modłę włoską, ale powrót do łazanek sprawi ogromną przyjemność każdemu smakoszowi. Grzyby pasują do najróżniejszych dań mięsnych, w tym zrazów, gulaszu i polędwiczek wieprzowych. Sos grzybowy wzbogaci i uszlachetni smak dowolnej porcji mięsa, która pojawi się na talerzu. Podobnie zadziała w przypadku placków ziemniaczanych. Czy są z nami amatorzy krokietów? Te chrupiące kąski fenomenalnie smakują z grzybowym nadzieniem. Jednocześnie są fantastycznym sposobem na przygotowanie tradycyjnego dania, ale w wersji wegetariańskiej. Możecie być pewni, że proszone obiady i przyjęcia zakończą się pełnym sukcesem, gdy grzyby zagoszczą w menu. Postawcie na klasykę dań jednogarnkowych: strogonow na szybko to jeden z ulubionych patentów szefa kuchni Knorr na smaczne i efektowne danie z grzybami.
Strogonow na szybko
Czas przygotowania: 45 minut
Ilość osób: 4
Składniki:
Sposób przygotowania:
Zupy, zupy i jeszcze raz zupy!
Zupę pieczarkową zna chyba każdy. Jest szybka w przygotowaniu, a wszystkie składniki potrzebne do jej wykonania można kupić nawet w niewielkim, osiedlowym sklepiku. Doskonale smakuje z makaronem, ryżem albo grzankami. Nadchodzącą wielkimi krokami jesień potraktujcie jako okazję do testowania kolejnych smakowitych receptur. Po co ograniczać się do jednego przepisu? Kuchnia nie znosi monotonii! Dlaczego jeszcze warto stawiać na grzybowe zupy? Okażą się nie tylko pysznymi przystawkami przed obiadowym daniem głównym. Możemy zaryzykować stwierdzenie, że w niejednym domu staną się pomysłem na gorącą kolację, który szybko nie wyjdzie z mody. Jak zatem wykorzystać pachnące grzyby? Zacząć możecie od pieczarkowej, ale zadbajcie o dodatki, które odmienią jej spowszedniały wizerunek. Możecie podać ją z wędzonym boczkiem, mięsnymi pulpecikami lub przygotować na bazie ciemnego piwa. Nie miejcie oporów przed dodaniem do niej innych rodzajów grzybów, chociażby uwielbianych borowików.
Jesteście gotowi na bardziej złożone eksperymenty? Do zup fantastycznie pasują wspomniane prawdziwki oraz podgrzybki. W roli zupy na stołach mogą wystąpić grzybowe, wegetariańskie flaczki. Nawet osoby, które zwykle nie unikają mięsa, będą prosić o dokładki. Wypróbujcie również krem z borowików na winie, czyli prostą, szybką, ale wykwintną zupę grzybową.
Krem z borowików na winie
Czas przygotowania: 30 minut
Ilość osób: 4
Składniki:
Sposób przygotowania:
Grzybowe rewolucje
O tradycyjnych daniach kuchni polskiej zostało już trochę powiedziane. Czas zatem na nieco bardziej nowatorskie spojrzenie na kulinaria, bo leśne rarytasy śmiało można dorzucać do dań egzotycznych. Istnieje tyle różnorodnych gatunków grzybów, że bez trudu dopasujecie je do potraw z najróżniejszych stron świata. Skoro była mowa o zupach, nie sposób pominąć wyśmienitego japońskiego ramenu – koniecznie z boczniakami, które zdobywają w Polsce coraz większe uznanie. Leśne grzyby mogą pierwszorzędnie współgrać z innymi azjatyckimi specjałami. Przygotujcie je w formie sałatki z dodatkiem ryżu, mięty, kolendry, trawy cytrynowej, chili, soku z limonki i sosu sojowego. Mniam!
Apetyczne kurki warto wykorzystać jako nadzienie do tarty na kruchym spodzie. To z kolei potrawa inspirowana kulinariami francuskimi. Macie ochotę na śródziemnomorskie klimaty? Słynna włoska polenta z sosem z borowików zamieni się z prostej przekąski w wybitny specjał. Dla głodnych wrażeń polecamy grzybowe risotto, którym śmiało można pochwalić się nawet podczas wystawnego bankietu. Grzyby pasują do każdej okazji, więc wykorzystajcie sezon jesienny w najpyszniejszy możliwy sposób.
Grzybowe risotto
Czas przygotowania: 45 minut
Ilość osób: 4
Składniki:
Sposób przygotowania: