Na ten moment czekaliśmy długo. Nareszcie żegnamy zimę, która powoli ustępuje dużo cieplejszej porze roku. Natura budzi się do życia – to najlepszy czas, by zweryfikować swoje dotychczasowe przyzwyczajenia. W tym żywieniowe! Pojawiają się pierwsze nowalijki, więc stworzenie kolorowego i różnorodnego jadłospisu będzie dużo przyjemniejszym zadaniem.
Wiosenna energia to idealna okazja, by wziąć pod lupę swoje posiłki. Gorące i obfite dania zamieńmy na chrupiące sałatki ze świeżych warzyw. Odkrywajmy nowe przepisy i produkty, za sprawą których gotowanie zamieni się z codziennego obowiązku w dużą frajdę. Od czego zacząć? Przedstawiamy krótki poradnik i przepisy szefa kuchni Knorr, dzięki którym łatwiej będzie obudzić się z zimowego letargu.
Czas nowości
Nie da się ukryć, że zimą trudniej jest o żywieniową różnorodność. Niech nadchodząca wiosna będzie okazją do odważniejszego sięgania po składniki, które do tej pory były pomijane w kulinarnych eksperymentach. Jesteście fanami ziemniaków? Z pewnością posmakują Wam również bataty i topinambur. Warzywa najbardziej lubicie w formie zup? Zamiast klasycznej jarzynowej z marchewką i brukselką, wypróbujcie kremowe zupy brokułowe lub z zielonego groszku – na talerzach do razu zrobi się bardziej kolorowo i wiosennie. Śródziemnomorska zupa Minestrone to bogactwo smaku, na który składają się pyszne właściwości fasolki szparagowej, szpinaku, cukinii, pora, selera naciowego… Wszystko, co najlepsze! Próbowaliście kiedyś zupy z rzepy albo pietruszkowej? Wiosna to czas nowych doświadczeń. Rewolucję warto przeprowadzić w nawet tak prostych kombinacjach, jak kanapki. Są uwielbiane jako sposób na szybkie śniadanie, lunch lub kolację. Wiosną nie zapomnijcie udekorować ich kiełkami, które możecie wyhodować samodzielnie. Rzeżucha to wielkanocny klasyk, ale na szansę zasługują też kiełki ciecierzycy, fasoli, lucerny, rzodkiewki, koniczyny, buraka, kapusty… Charakteryzują się nie tylko wyśmienitym smakiem i chrupkością, ale przy okazji stanowią fantastyczną ozdobę dań. Warto skusić się na odświeżenie najbardziej tradycyjnych przepisów. Gołąbki zawinięte w kapustę włoską okażą się delikatniejsze, a we wnętrzu pierogów, zamiast mielonego mięsa można umieścić ziarna soczewicy. Idealnym wstępem do otwierania się na nowości będzie schabowy po azjatycku z kapustą bok choy, szczególnie polecany przez szefa kuchni Knorr.
Schabowy po azjatycku z kapustą bok choy
Czas przygotowania: 30 minut
Ilość osób: 4
Składniki:
Kapusta bok choy:
Sposób przygotowania:
Porządki w spiżarni
Nie chodzi tylko o odkurzanie i polerowanie kuchennych półek na błysk. Zanim udacie się na zakupy, dokładnie przyjrzyjcie się swoim zapasom. Może się okazać, że kupienie kolejnego opakowania makaronu lub kaszy będzie zbędne. Opróżnijcie lodówkę, smacznie wykorzystując zmagazynowane w okresie zimowym mrożonki. Wiele mówi się o postanowieniach noworocznych, ale dobre nawyki można wprowadzać o dowolnej porze. Wiosna jest tak samo dobrym pretekstem. Od czego zacząć? Proponujemy bliżej zapoznać się z założeniami trendu zero waste, czyli braku marnowania. Odnieść to można do dowolnej dziedziny. My, oczywiście, skupimy się na gotowaniu. Niezwykle ważne jest uświadomienie sobie, jak dokładnie wyglądają nasze zapasy spożywcze, zanim sięgniemy po kolejne produkty ze sklepowych półek. To również doskonały pretekst do rozruszania kulinarnej wyobraźni. Zostało trochę mięsa z rosołu? Zamieńcie je w pyszny farsz do krokietów. Nie macie pomysłu na owoce, które od dłuższego czasu czekają w zamrażalniku na swoją kolej? Świetnie sprawdzą się jako kolorowy koktajl. Po rodzinnym przyjęciu zostało trochę wędliny? Wrzućcie ją do naczynia żaroodpornego z warzywami i makaronem, zamieniając resztki w barwną zapiekankę. Pojedyncze składniki może nie wyglądałyby zbyt atrakcyjnie podane na osobnych półmiskach, ale w tego typu kombinacjach stają się bardziej zachęcające. Zamienicie je w farsz do naleśników i wrapów, które z powodzeniem zastąpią pieczywo i kanapki. Warzywa, mięsa, sosy… Na co tylko przyjdzie ochota! Koniecznie wypróbujcie nasz przepis na tortille z mąki gryczanej, których skład możecie modyfikować w zależności od tego, co akurat znajdziecie w lodówce.
Tortille z mąki gryczanej
Czas przygotowania: 30 minut
Ilość osób: 4
Składniki:
Sposób przygotowania:
Szybko i smacznie – sałatki
Na wiosnę ma być smacznie, ale prosto! Jeśli zależy Wam na ciepłych posiłkach, postawcie na duszenie, blanszowanie lub gotowanie składników na parze. Jednocześnie nie warto zapominać, że w wielu przypadkach nic nie może równać się ze smakiem i aromatem świeżych, lokalnych przysmaków. Nie ma lepszej pory na uwzględnienie w menu większej ilości warzyw i owoców niż wiosenne przebudzenie. Nawyki wprowadzone w tak apetyczny sposób zostaną z nami na długo. Chrupiące sałaty, rzodkiewki i szczypiorek to przysmaki, których nie mogliśmy doczekać się przez całą zimę. To podstawy większości wiosennych sałatek. Korzystajcie ze wspaniałego smaku szparagów, roszponki, rukoli i botwinki. Gotowi na kolejne smakowite wyzwania? Sałatka z jajkiem przepiórki to zestaw idealny na powitanie wiosny.
Sałatka z jajkiem przepiórki
Czas przygotowania: 15 minut
Ilość osób: 4
Składniki:
Sposób przygotowania: