Tego dnia serca wszystkich zakochanych biją jeszcze mocniej, a powodem pojawiania się rumieńców na twarzy są nie tylko niskie temperatury na zewnątrz. Walentynki to niezwykle kolorowy i ciepły dzień w środku zimy. Chcecie podarować swojej drugiej połówce coś szczególnego? Zamiast kolejnego pluszowego misia, postawcie na coś naprawdę specjalnego i osobistego. Własnoręcznie przygotowana kolacja to zdecydowanie lepszy pomysł!
Randka w walentynki to ogromna przyjemność, lecz każdy medal ma dwie strony. Duży ruch i zgiełk panujące w restauracjach nie sprzyjają romantycznej atmosferze. Zrobieniem rezerwacji stolika w ulubionej knajpce drugiej połówki trzeba zająć się z naprawdę dużym wyprzedzeniem. Co, jeśli się nie uda? Nic straconego! Wyjątkowy wieczór można zorganizować nawet w domowym zaciszu. Świece, eleganckie dekoracje i pyszny posiłek to wszystko, czego potrzeba dla mile spędzonego czasu tylko we dwójkę. Chcecie podać szykowne frykasy czy może dania, które należą do faworytów ukochanej osoby? Z propozycjami od szefa kuchni Knorr dużo łatwiej będzie podjąć decyzję.
Tradycyjnie, ale nie do końca
Mieszkanie posprzątane na błysk, świeże kwiaty pięknie prezentują się w wazonie, a na stole czekają równo złożone serwetki. Co zatem zrobić z walentynkowym jadłospisem? Przede wszystkim należy zastanowić się, co sprawi największą frajdę wybrance lub wybrankowi. Nie wszyscy są fanami niespodzianek oraz egzotycznych, wymyślnych produktów. Podanie ulubionego przysmaku drugiej połówki może okazać się dużo bardziej trafionym pomysłem. Planując menu, weźcie też pod uwagę swoje doświadczenie i umiejętności kulinarne. Lepiej nie ryzykować z samodzielnym przyrządzeniem homara, jeśli do niedawna szczytem kuchennych osiągnięć była jajecznica. W ten szczególny wieczór każdemu zależy na jak najlepszych efektach – bez niespodziewanych zwrotów akcji, zapachu spalenizny lub kompozycji, w których poszczególne składniki nie współgrają ze sobą dobrze. Nie oznacza to wcale, że trzeba bazować na najzwyklejszym kotlecie mielonym z buraczkami i ziemniakami. Wyjątkowość tego wieczoru warto podkreślić nieco bardziej wykwintnymi wariantami dobrze znanych dań. Gotujecie dla miłośnika pierogów z mięsem? Podajcie je w wyszukanej wersji z delikatną wątróbką drobiową, jabłkami oraz miodem. Mięso wołowe jako nadzienie do pierogów bardzo dobrze smakuje z mieszanką curry. Farsz zrobiony z jagnięciny i rozmarynu nie ma sobie równych. Jak jeszcze urozmaicić walentynkowe potrawy? Zamiast smażonego filetu z kurczaka, podajcie drobiowe roladki faszerowane szpinakiem, ricottą i suszonymi pomidorami. Uwielbiacie makarony, ale nie udało się zrobić rezerwacji w najlepszym włoskim lokalu w mieście? Nie jesteście skazani wyłącznie na szybkie i nieco już spowszedniałe spaghetti z sosem pomidorowym. Możemy założyć się, że pasta z krewetkami i chorizo okaże się dużo smaczniejszym rozwiązaniem.
Pasta z krewetkami i chorizo
Czas przygotowania: 25 minut
Ilość osób: 4
Składniki:
Pesto z suszonych pomidorów
Sposób przygotowania:
Niezwykły wieczór – fantazyjne menu
Dla wielu kucharzy obiad lub kolacja walentynkowa mogą być świetną okazją do wypróbowania czegoś nowego i sprawdzenia swojej kulinarnej fantazji. Jeśli gotujecie w domu na co dzień, przyrządzenie klasycznej pomidorówki albo schabu nie będzie niczym szczególnym i łatwo będzie zapomnieć o tym, że dzisiejsza okazja różni się od zwyczajnych posiłków. Chcąc zaskoczyć swoją drugą połówkę, lepiej będzie postawić na mniej oczywiste składniki i kombinacje, których nie jadacie każdego dnia między kolejnymi obowiązkami. Fantastycznie nadają się do tego ryby i owoce morza. Łosoś jest powszechnie dostępny, a pozwala wyczarować niezrównane przystawki oraz dania główne. Możecie wybierać wśród mniej oczywistych gatunków, takich jak tołpyga albo sandacz. Z krewetkami poradzą sobie także mniej doświadczeni kucharze – często w sklepach można kupić egzemplarze, które zostały poddane wstępnej obróbce. Nie każdy miałby ochotę na skrupulatne usuwanie ich pancerzyków. Skorupiaki pierwszorzędnie smakują z prostymi sosami, z masłem i dodatkiem czosnku. Wytrawne dania warto łączyć ze słodkimi elementami. Pestki granatu wyglądają niezwykle dekoracyjnie, figi i daktyle wspaniale łączą się z wędlinami i serami, a w czasie deseru królują zestawienia czekolady i chili. Ze wskazówkami szefa kuchni Knorr przyrządzenie buraczanej sałatki z łososiem z dodatkiem soczystej pomarańczy nie będzie kryło żadnych tajemnic.
Buraczana sałatka z łososiem
Czas przygotowania: 65 minut
Ilość osób: 2
Składniki:
Sposób przygotowania:
Walentynki last minute
Nawet najlepiej dopracowany scenariusz z różnych przyczyn może nie wypalić. Planowaliście magiczny wieczór poza domem? A może zwyczajnie nie zdążyliście go zorganizować? Nie szkodzi! Nadal będziecie w stanie przygotować rewelacyjne walentynki. W tego typu warunkach nie ma co myśleć o przyrządzaniu indyka lub kaczki pieczonych w całości. Wybierzcie mniej skomplikowane w przygotowaniu dania i przekąski, które nadal będą smakować wyśmienicie i prezentować się nad wyraz efektownie. Kolorowe zupy kremy są trafionym pomysłem na rozpoczęcie posiłku. Tym bardziej, że lutowe wieczory bywają chłodne. W ramach starterów sprawdzają się wytrawne tartaletki z mięsem i warzywami. Stawiajcie na łatwe w wykonaniu dania, które w prosty sposób można udekorować. Sałatki z orzechami i grzanki posypane kiełkami są mile widziane. Kawałki serów pleśniowych wyglądają w tego typu kombinacjach bardzo kusząco. Świetnie sprawdzą się faszerowane warzywa. Papryki z nadzieniem podczas pieczenia zachowują swój apetyczny kształt. Możecie użyć cukinii albo grzybów. Nie zapominajcie o bogatych w składniki zapiekankach. Ten niezwykły wieczór uświetni quiche, czyli placek na słono w stylu francuskim. Różnorodne tarty też wchodzą w grę. Dla zaoszczędzenia czasu do ich zrobienia wykorzystajcie ciasto filo lub francuskie. Co dodać do nadzienia? Na co tylko macie ochotę! Jeśli Wasza druga połówka należy do grona zwolenników roślinnych potraw, polecamy warzywną tartę. To będą niezapomniane walentynki!
Warzywna tarta
Czas przygotowania: 60 minut
Ilość osób: 4
Składniki:
Sposób przygotowania: