W ciągu całego roku pojawia się wiele świąt i okazji, podczas których na stołach lądują różnorodne przysmaki. Każde przyjęcie, mniejsze i większe, wymaga odpowiedniej oprawy kulinarnej. 9 lutego to jednak data szczególna, zwłaszcza dla wszystkich pasjonatów włoskich kulinariów. Tym razem nie mamy na myśli makaronów i deserów… Międzynarodowy Dzień Pizzy zbliża się wielkimi krokami, więc wraz z szefem kuchni Knorr wybierzcie swój ulubiony przepis, dzięki któremu świętowanie będzie naprawdę udane.
Pizza jadana jest na całym świecie w najróżniejszych wariantach. Fenomen potrawy tkwi w jej prostocie – wystarczy właściwie wyrobione ciasto, aromatyczny sos i przyprawy oraz kilka dodatków, by uzyskać niepowtarzalny posiłek. Z czym najlepiej podawać pizzę? To już zależy wyłącznie od inwencji kucharza. Fantastycznie smakuje w towarzystwie i łatwo się nią podzielić. Nic dziwnego, że pizza doczekała się własnego święta. Tego dnia nikt nie powinien odmawiać sobie dokładki.
Kameralny posiłek? Nie tym razem!
Gorąca, wyjęta prosto z pieca pizza pachnie i wygląda fenomenalnie. Skusi się na nią każdy, obejdzie się nawet bez skrupulatnego liczenia kalorii. Co powiecie na to, by 9 lutego zamienić posiłek w apetyczne przyjęcie? Dzwońcie po przyjaciół, podwijajcie rękawy i rozgrzejcie piekarniki. Wspólne przygotowanie pizzy stanie się znakomitą rozrywką. Każdy z gości będzie mógł wybrać swoje ulubione dodatki, a gotowe specjały okażą się niezwykle barwne. Kto wie, może odkryjecie zupełnie nowe połączenia smakowe, które na stałe wejdą do Waszego menu? Co ciekawe, pizzę można podawać na wiele różnych sposobów i nie zawsze musi przybierać formę dużego, okrągłego placka. Na przyjęciach świetnie sprawdzają się wytrawne babeczki i muffinki a la pizza, które łatwo zjeść nawet na stojąco i bez sztućców. W podobny sposób można eksperymentować z goframi na słono – już sam ich wygląd będzie zachęcać do podejścia do stołu. Uwaga, tego typu przekąski naprawdę wciągają! Ciekawym pomysłem jest przygotowanie efektownych pizza sticks, czyli paluchów wykonanych z ciasta na pizzę, wypełnionych smakowitym farszem. Jak widać, pizza niejedno ma imię i niejeden kształt! Jeśli jednak wolicie jej bardziej tradycyjny wygląd, na imprezę polecamy pizzerinki, dzięki którym jeszcze łatwiej będzie eksperymentować z najróżniejszymi dodatkami i trafić w upodobania każdego gościa.
Pizzerinki
Czas przygotowania: 90 minut
Ilość osób: 3
Składniki:
Ciasto na pizzę
Sos do pizzy
Sposób przygotowania:
Pizza nie tylko po włosku
Kolejnym z powodów, dla których pizza robiła i do tej pory robi oszałamiającą karierę w kulinarnym świecie, jest jej uniwersalność. Choć dla wielu smakoszy faworytką pozostaje pizza neapolitańska na cieniutkim cieście, przygotowywana ze ściśle określonych, lokalnych składników, w tym niezrównanej mozzarelli z mleka bawolic albo pizza prosto z Sycylii z obowiązkowym dodatkiem pistacji, to z potrawą można naprawdę zaszaleć. Słynny hawajski wariant, zachwyca swoich fanów porcją słodkiego ananasa. Wybornie wypadają orientalne połączenia z kolendrą i imbirem. Grzyby shitake na pizzy? Czemu nie! Na pizzy w stylu meksykańskim śmiało można umieścić czerwoną fasolę i kukurydzę. Szukacie pomysłu na pizzę po polsku? Sięgnijcie po podhalańskie inspiracje. Nie zabraknie w nich swojskiego oscypka oraz boczku lub kiełbasy. Z pizzą wyruszycie w podróż dookoła świata. Ktoś jest do tego pomysłu nastawiony sceptycznie? Warto sobie uświadomić, że wbrew powszechnej opinii specjał ten wcale nie pochodzi z Włoch. Pierwowzory dania wywodzą się ze starożytnej Grecji. Zaskoczeni? To właśnie tam serwowano cienkie ciasto z oliwą, ziołami oraz czosnkiem, które z biegiem czasu ewoluowało w jedną z najpopularniejszych potraw na świecie. To znakomity powód, by z okazji Międzynarodowego Dnia Pizzy przyrządzić pizzę po grecku, wzbogaconą serem feta, oliwkami oraz kolorowymi paprykami.
Pizza po grecku
Czas przygotowania: 45 minut
Ilość osób: 3
Składniki:
Ciasto na pizzę
Sos do pizzy
Sposób przygotowania:
Wariacje na temat pizzy
Nie da się ukryć – pizza ma wzięcie! Coraz więcej kucharzy bierze ją na swój kulinarny warsztat, chcąc stworzyć jeszcze bardziej oryginalne i zaskakujące receptury. Okazuje się, że pizzę można podać nawet w czasie deseru, a słodkie ciasto znakomicie smakuje z owocami lub czekoladą. Mimo to w wytrawnych wariantach nadal można pozwolić sobie na dużą dozę szaleństwa i improwizacji, które nie dotyczą wyłącznie dodatków, ale także samego ciasta. Pizza będzie fantastycznie smakować na spodzie ziemniaczanym z hojną porcją pachnących ziół – tymiankiem, majerankiem i bazylią. Gdy na gotowanie brakuje czasu, warto użyć… ciasta naleśnikowego! Miłośnicy cienkiej pizzy będą w pełni usatysfakcjonowani. Przepisem wartym wypróbowania jest przyrządzenie przysmaku przy użyciu kaszy jaglanej, ewentualnie jęczmiennej. Wykorzystać można także mąkę kokosową lub orkiszową. Nie tylko wegetarianie i weganie zachwycą się pizzą na warzywnym spodzie. Do jego wykonania można użyć brokułu, zielonego groszku, szpinaku. Zielony kolor jeszcze bardziej pobudzi apetyt. Odpowiednie będą także marchew, seler, korzeń pietruszki oraz cebula. Koniecznie sprawdźcie przepis szefa kuchni Knorr na pizzę na kalafiorowym cieście. Efektowna i pyszna – o to chodzi!
Pizza na kalafiorowym cieście
Czas przygotowania: 40 minut
Ilość osób: 5
Składniki:
Ciasto na pizzę
Wierzch pizzy
Sposób przygotowania: