Jesień to nie tylko kasztany oraz kolorowe liście upiększające krajobraz i szeleszczące pod butami. To również coraz chłodniejsza aura. Bez obaw, nawet najbardziej ponury dzień można rozjaśnić… smacznym posiłkiem. Sezonowe produkty mogą posłużyć do wyczarowania niezrównanych przysmaków. Wśród nich prym wiodą zupy. Gęste, rozgrzewające, po prostu pyszne! Nie ma nic lepszego na ogrzanie się niż talerz dymiącego dania. Długie, jesienne wieczory to świetna okazja, by odkrywać kolejne smakowite przepisy. Brakuje pomysłów? Szef kuchni Knorr przychodzi z pomocą!
Ciepło od środka, czyli przyprawy
Jesień to idealna okazja, by eksperymentować z wyrazistymi przyprawami. Nawet najlepsze produkty – mięsa, warzywa, grzyby, owoce – wymagają odpowiedniej oprawy. Podczas letnich upałów dużo chętniej stawiamy na orzeźwiające smaki, a pikantne dodatki często schodzą na dalszy plan. Gdy temperatura na zewnątrz spada, sytuacja ulega diametralnej zmianie. Warto korzystać z przypraw korzennych, które zachwycają głębokim smakiem i aromatem. W kuchniach nie powinno zabraknąć imbiru, cynamonu, gałki muszkatołowej, anyżu, goździków, kardamonu. Ważnym dodatkiem do potraw są curry i kurkuma, które nie tylko wpływają na smak, ale mogą nadawać potrawom apetyczną, żółtą barwę. Odrobina słońca na talerzu przyda się, gdy zabraknie go za oknem! Pamiętajmy o papryce – chili, wędzonej, ostrej, słodkiej… Jesień to najwyższa pora, by uzupełnić jej zapasy. Pikantna papryka jest niezbędna do przygotowania zupy po seczuańsku, którą polecamy dla każdego zmarzlucha.
Zupa po seczuańsku
Czas przygotowania: 60 minut
Ilość osób: 4
Składniki:
Sposób przygotowania:
Sezon na grzybobranie
Odchodząc nieco od orientalnych klimatów, wracamy do klasycznych smaków prosto z lokalnych lasów. Wielu zapalonych grzybiarzy czeka na jesień z utęsknieniem. Zbieranie grzybów śmiało można uznać za wyjątkowo smaczną dyscyplinę. Grzybowymi trofeami najlepiej podzielić się z bliskimi. Popularne jest przygotowywanie z nich szlachetnych sosów do mięs, ale jeszcze lepiej sprawdzą się w postaci zup grzybowych. Można mieszać w nich zarówno świeże, jak i suszone przysmaki. W rozgrzewających daniach świetnie sprawdzają się borowiki i podgrzybki. Te dwa gatunki bezapelacyjnie są liderami, jeśli chodzi o walory smakowe. Kurki to jedne z najchętniej wybieranych grzybów jadalnych i nic dziwnego – pięknie się prezentują, a smakują jeszcze lepiej. Z bardzo smakowitymi efektami można dorzucać je do zupy. Pasują także koźlarze i maślaki, dzięki którym zupa grzybowa staje się niezwykle delikatna. Choć to grzyby grają główną rolę, równie ważne stają się dodatki. Dla miłośników niebanalnych smaków stworzyliśmy przepis na zupę grzybowo-owocową. Suszone jabłka i śliwki idealnie podkreślają leśne aromaty.
Zupa grzybowo-owocowa
Czas przygotowania: 30 minut
Ilość osób: 4
Składniki:
Sposób przygotowania:
Strączki są w modzie
Dawniej kojarzone z mało wyszukaną kuchnią, dziś wróciły do łask jako produkty niebywale uniwersalne i smaczne. Sprawdzają się na stołach zarówno wegetarian, jak i mięsożerców. Nie powinno zabraknąć ich w jesiennym jadłospisie. Żołnierska grochówka to zapewne pierwsze skojarzenie, które wielu z nas przychodzi do głowy na myśl o strączkowej zupie. Warto mieć na nią sprawdzony przepis, nawet jeśli z wojskiem nie mamy nic wspólnego. Z dodatkiem wędzonego boczku, kiełbasy i pachnącego majeranku okazuje się propozycją doskonałą, gdy wracamy przemarznięci do domu po całym dniu wypełnionym ważnymi obowiązkami. Zupa fasolowa też jest zapowiedzią rozgrzewającej uczty. Nie powinno zabraknąć w niej aromatycznych dodatków, takich jak natka pietruszki. Wracając w swoich przyzwyczajeniach kulinarnych do strączków, warto wziąć pod uwagę także inne odmiany. Zupa z bobu będzie doskonałym uzupełnieniem jesiennego menu – śmiało można wykorzystać mrożone ziarna. Oryginalnym pomysłem jest wprowadzenie do zupy ciecierzycy, która do tej pory najczęściej kojarzona była z hummusem. Skorzystajcie z doświadczenia szefa kuchni Knorr, przygotowując zupę z soczewicy, w której nie brakuje także wyśmienitych warzyw i wołowiny.
Zupa z soczewicy
Czas przygotowania: 45 minut
Ilość osób: 4
Składniki:
Sposób przygotowania: