Sezon letni przyzwyczaił nas do bogactwa świeżych warzyw i owoców. Nadejście jesieni jednak wcale nie musi być zapowiedzią nudy w jadłospisach. Wręcz przeciwnie! Przekonajcie się, że doskonałe smaki tej pory roku z powodzeniem wypełnią kuchnie i talerze. Niekwestionowaną królową jesiennych przysmaków jest dynia. Delikatny smak czyni z niej produkt niezwykle uniwersalny.
Moda na dynie trwa w najlepsze. Rosnąca popularność amerykańskiej tradycji Halloween sprawia, że warzywo w coraz większym stopniu wpisuje się w jesienny krajobraz także w Polsce. Tym razem skupimy się na jej apetycznym miąższu. Świetnie współgra z różnymi składnikami, tworząc niezrównane zupy, placuszki, dania makaronowe, sałatki, a nawet ciasta. Sprawdźcie jej kulinarną wszechstronność wraz z pomysłami szefa kuchni Knorr. Możecie mieć pewność, że będzie pysznie!
Dynia w towarzystwie – z czym ją łączyć?
Łagodny smak dyni warto podkreślać bardziej wyrazistymi produktami. Zróbcie przegląd w swoich przyprawowych zapasach, ponieważ niezbędne będą imbir, ostra papryczka chili, kurkuma i gałka muszkatołowa. Kawałki pieczonej dyni, złociste placki, czy kremowe zupy dzięki odpowiedniej oprawie na stałe wejdą do waszych jadłospisów. Chcecie zaskoczyć swoich domowników? Połączcie dynię z kasztanami jadalnymi. Ich smaki idealnie łączą się podczas pieczenia. Doprawione czosnkiem i rozmarynem oczarują najbardziej wymagające podniebienia. Dla jeszcze bardziej wykwintnych doznań zaopatrzcie się w kozi lub owczy ser. Jesteście fanami serów pleśniowych? Dobrze się składa, bo z dynią smakują świetnie. Nie można mówić o jesiennym menu, pomijając grzyby. Ogólnodostępne pieczarki sprawdzą się znakomicie, ale eksperymenty z borowikami oraz kurkami będą jeszcze bardziej aromatyczne. Chcecie przekonać się o tym na własnym talerzu? Polecamy jesienny gulasz z dynią – strzał w dziesiątkę o tej porze roku.
Gulasz z dynią
Czas przygotowania: 45 minut
Ilość osób: 4
Składniki:
Sposób przygotowania:
Dyniowe metamorfozy
Wykorzystajcie dynię do odmienienia swoich starych, sprawdzonych przepisów. Każdy moment na walkę z kulinarną monotonią jest odpowiedni. Tym bardziej, że instrukcja obsługi dyni jest niezwykle prosta. Najlepiej przechowywać ją w suchym i chłodnym miejscu. Krojenie rozpocznijcie od znalezienia ostrego noża. Następnie należy odciąć wierzch i przekroić dynię na pół. Po usunięciu pestek i włóknistego miąższu jest już gotowa do dalszego gotowania. Pamiętajcie, by po takim przygotowaniu, dynią zająć się jeszcze tego samego dnia.
Będzie trafionym uzupełnieniem potraw bazujących na kaszy i ryżu. Dziś na obiad kaszotto albo risotto? Wybór należy wyłącznie do was. Urozmaici dania makaronowe – nie samym spaghetti bolognese kucharz żyje! Repertuar warzywnych placków też nie ogranicza się wyłącznie do ziemniaczanych. Dyniowe okażą się bardzo przyjemną odmianą. Z dyni przygotujecie efektowne purèe – w tym przypadku ziemniaki też schodzą na dalszy plan. Pokrojona w słupki dynia zamieni się w apetyczną alternatywę dla frytek. Możecie przygotować się na duże, ale jednocześnie smakowite zamieszanie w kuchni. Podążając dalej tym tropem, najbliższe spotkanie w gronie przyjaciół powinny uświetnić wegetariańskie burgery z dynią. O tej uczcie pamiętać będą wszyscy!
Wegetariańskie burgery z dynią
Czas przygotowania: 40 minut
Ilość osób: 4
Składniki:
Sposób przygotowania:
Dynia orientalnie
Pochodzi z Ameryki Południowej, gdzie jej potencjał odkryto już 3000 lat p.n.e. W indiańskiej kulturze doceniano ją nie tylko pod względem kulinarnym. Przypisywano jej nawet boski rodowód. Mimo że ten temat pozostawimy w kategorii mitów i legend, nie można nie zgodzić się z jej wybornym smakiem. Dzięki niemu zdobyła popularność także na innych kontynentach. Inspiracji na jej smaczne zastosowanie możecie więc szukać w większości zakątków świata. Nie powinno jej zabraknąć, gdy zaczynacie swoją przygodę z kulinariami azjatyckimi. Doskonale komponuje się z cynamonem i goździkami. Pasują do niej natka pietruszki, kolendra i szałwia. Znakomicie wypada w połączeniach z mieszanką przypraw garam masala oraz napojem kokosowym. Warto sprawdzić to w orientalnych zupach. Żaden kucharz nie będzie zawiedziony, dodając ją do gęstych potraw w stylu curry. Może pojawiać się w nich w wersjach typowo wegetariańskich, ale z owocami morza, drobiem lub wieprzowiną też będzie niezwykle smacznie. Po przygotowaniu naszego curry z dynią nikt nie będzie mieć co do tego wątpliwości.
Curry z dynią
Czas przygotowania: 45 minut
Ilość osób: 4
Składniki:
Sposób przygotowania: