O kuchni orientalnej można rozprawiać długimi godzinami i napisać niejedną książkę, a temat nadal nie będzie wyczerpany. Jesteście głodni wiedzy? Najlepiej zdobywać ją w praktyce przez… degustację. Kuchnia Dalekiego Wschodu staje się coraz bliższa polskim smakoszom. Choć kompozycje smakowe bywają zaskakujące, to wyraziste smaki, kuszące aromaty i kolorystyka sprawiają, że orientalnym potrawom nie można się oprzeć. Zachęcamy do wspólnego poznawania azjatyckiej kuchni.
Smakowity Orient Express
Chiny, Indie, Wietnam, Japonia, Tajlandia, Indonezja… Powiedzieć, że w każdym z tych krajów znajdziemy wyjątkowe specjały to zdecydowanie za mało. Często zdarza się, że istotne różnice w podejściu do jedzenia można zauważyć w poszczególnych regionach danego państwa, a różnorodne wpływy bardzo swobodnie mieszają się. To prawdziwa gratka dla kucharzy, którzy nie stronią od improwizacji i nowych odkryć.
Możecie być pewni, że niezależnie od regionu, w kulinariach orientalnych znajdziecie mnóstwo warzyw, pachnących przypraw, rozmaitych mięs, w tym ryb i owoców morza. Niech to Was nie onieśmiela. Wiele potraw da się przygotować w kilkanaście minut przy użyciu składników, których znalezienie w Polsce nie stanowi problemu. Możecie również skorzystać z pomocy marki Knorr, której szefowie kuchni opracowali orientalne fixy, ułatwiające przyrządzanie posiłków.
Złoty Środek w Państwie Środka
Przygodę z kuchnią Dalekiego Wschodu warto rozpocząć od Chin, które mogą poszczycić się nie tylko kultowymi sajgonkami. Niezależnie od tego, w którym rejonie kraju wylądujecie podczas tej pysznej podróży, kuchnię chińską można opisać jednym słowem: harmonia. Mimo że na jednym talerzu nieraz znajduje się kilkanaście składników, to smaki i aromaty idealnie ze sobą współgrają. Nuty słodkie, gorzkie, kwaśne i słone tworzą niebanalne, ale spójne kombinacje. Od czego zacząć zgłębianie sekretów chińskich kucharzy? Proponujemy kuchnię kantońską, której specjały są najbardziej rozpowszechnione w Europie. Miłośnicy ognistych doznań powinni zapoznać się z kuchnią syczuańską, w której nie brakuje pikantnej papryki. Zwolennicy łagodniejszych smaków będą zachwyceni daniami z okolic Szanghaju. Na dobry i smaczny początek proponujemy przepis na polędwiczki wieprzowe po azjatycku.
Polędwiczki wieprzowe po azjatycku
Czas przygotowania: 20 minut
Ilość osób: 4
Składniki:
Sposób przygotowania:
Orientalnie i wegetariańsko
Chcecie ograniczyć spożycie mięsa? Może zależy Wam na tym, żeby poznawać nowe roślinne składniki i apetyczne sposoby na włączenie ich do jadłospisu? Inspiracji szukajcie na Dalekim Wschodzie – prędko nie będziecie narzekać na nudę. Aromatyczne zupy i różnorodne dania główne w kuchni azjatyckiej często pojawiają się w wersjach bezmięsnych. Na szczególną uwagę zasługują receptury z południa Indii. Ten tętniący życiem kraj jest miejscem pełnym kontrastów. Widać to między innymi w przepisach. Podstawą wielu potraw jest ryż, który pojawia się w towarzystwie gęstych sosów, orzechów, roślin strączkowych, soczystych owoców. Nieodzownymi przyprawami są kurkuma, kardamon, kolendra, cynamon, kumin oraz imbir. Aż ślinka cieknie? Przejdźcie od słów do czynów. Tofu tikka masala przemówi do każdego, zarówno wegetarianina, jak i wiernego fana mięsnych kąsków.
Tofu tikka masala
Czas przygotowania: 20 minut
Ilość osób: 4
Składniki:
Sposób przygotowania:
Orientalne metamorfozy
Jak najłatwiej przekonać się do egzotycznych potraw? Zaczniecie tę znajomość stopniowo – polecamy przyrządzanie dań, które już dobrze znacie, lecz z orientalnym sznytem. Rosół z wodorostami wakame i azjatyckimi grzybami może być doskonałym pomysłem na urozmaicenie niedzielnego obiadu. Zamiast kolejny raz lepić pierogi i nadziewać je farszem ziemniaczano-twarogowym, warto skosztować chińskich wontonów i japońskich pierożków gyoza. Jako alternatywę dla gulaszu, wypróbujcie dowolną recepturę gęstego curry. Jesteśmy w stanie zaryzykować stwierdzenie, że azjatyckie pulpety zasmakują Wam tak samo, jak swojskie klopsy, serwowane z sosem pomidorowym lub pieczarkowym.
Azjatyckie pulpety
Czas przygotowania: 30 minut
Ilość osób: 4
Składniki:
Sposób przygotowania: