Słońce, ciepłe wieczory oraz unoszący się aromat przysmaków z grilla… brzmi znajomo, prawda? Niestety, wszystko co dobre, szybko się kończy, dlatego warto wykorzystać ostatnie chwile lata i zamknąć sezon grillowy ze smakiem! W jaki sposób? Zobaczcie sami!
Chyba nikogo nie trzeba przekonywać, że nic tak nie łączy ludzi, jak wspólne przygotowywanie posiłków. W sezonie letnim spotkania w gronie znajomych czy rodziny warto przenieść na otwartą przestrzeń, a stół w jadalni zamienić na ten na świeżym powietrzu. Wakacje sprzyjają grillowaniu i wymyślaniu różnorodnych potraw z rusztu. Czas na garść kulinarnych inspiracji! Z przepisami szefa kuchni Knorr pożegnacie sezon grillowy w najlepszym stylu!
Mięsożercy – łączcie się!
Klasyka zawsze się obroni, dlatego bez zbędnych ozdobników – mięso z grilla to niekwestionowany lider. Znane i lubiane specjały takie, jak kiełbaski czy karkówka co roku grzeją się na gorącym ruszcie, zachęcając smakiem i aromatem. Dla osób, które preferują nieco delikatniejsze smaki – strzałem w dziesiątkę mogą okazać się ryby, piersi z kurczaka lub indyka. Kluczową rolę odgrywa marynata, dzięki której mięso nabierze soczystości oraz wyjątkowego zapachu. Odpowiednia mieszanka przypraw w połączeniu z oliwą z oliwek lub jogurtem sprawi, że mięso zyska dodatkowe walory smakowe. I choć sezon grillowy do najdłuższych nie należy, prawdopodobnie nieraz zdarzyło się Wam powielić przygotowane przekąski. Aby na dłużej zapamiętać smak potraw z rusztu, sięgnijcie po nowe, oryginalne przepisy! Aromatyczna sztuka mięsa podana z dodatkiem wyrazistych w smaku batatów w marynacie z syropu klonowego i rozmarynu. Szef kuchni Knorr poleca wypróbować rozbef z grilla z batatami.
Rozbef z grilla z batatami
Czas przygotowania: 140 minut
Ilość osób: 10
Składniki:
Sposób przygotowania:
Wegemania
Dania z grilla to nie tylko mięsne specjały. Bez obaw! Nikt nie zostanie wykluczony ze wspólnego ucztowania. Bezmięsne przysmaki wpisują się w kulinarne trendy i towarzyszą także potrawom z rusztu. Najważniejsze, aby z każdego przygotowanego posiłku czerpać radość i tworzyć nowe, zaskakujące połączenia. Wege grill to dobra okazja, aby zaprezentować swoim gościom bogactwo kuchni roślinnej. To od Was zależy czy dania jarskie będą odgrywać główną rolę, czy potraktujecie je jako dodatkowy akcent. Bezmięsne przysmaki mogą stanowić ciekawy dodatek dla mięsnych klasyków lub zdobić talerze w formie solo. Co wrzucić na ruszt? Warzywa! Bazując na sezonowości, przygotujcie te, które w danym czasie są najsmaczniejsze. Najlepiej sięgnąć po świeże, zdobiące sklepowe półki czy bazary. Końcówka lata idzie w parze z dostępnością ulubionych warzyw. Bakłażan, cukinia, papryka, dynia, ziemniaki. Do wyboru, do koloru! Pokrojone w talarki lub mniejsze kawałki, umieszczone na ruszcie z dodatkiem przypraw, zaprezentują się z najlepszej strony! Co powiecie na warzywne szaszłyki? Nie tylko dobrze smakują, ale także pięknie się prezentują. To zdecydowanie najbardziej kolorowy akcent grillowania!
Warzywne szaszłyki
Czas przygotowania: 30 minut
Ilość osób: 4
Składniki:
Sposób przygotowania:
Słodko-słony!
A po konkretnym daniu głównym czas na słodkości! Chyba nikogo nie trzeba przekonywać, że miejsce na deser zawsze się znajdzie – nawet po najbardziej obfitym posiłku. W trosce o sylwetkę i dobre samopoczucie, warto sięgnąć po alternatywę dla kalorycznych słodkości. Z roku na rok zyskują na popularności – nie tylko te na słodko, ale także w nieco bardziej wytrawnej odsłonie. O czym mowa? Grillowane owoce to obowiązkowy element każdego grilla! Upieczone w całości, ze skórką smakują obłędnie! Owoce można podawać w formie szaszłyków lub w połączeniu ze słonymi dodatkami. Polecamy przepis, który urozmaici każde grillowanie. Gruszki z serem pleśniowym spotęgują doznania kulinarne. To połączenie smaków nie ma sobie równych!
Gruszki z serem pleśniowym
Czas przygotowania: 15 minut
Ilość osób: 4
Składniki:
Sposób przygotowania:
Sezon grillowy dobiega już końca, dlatego pora wykorzystać ten czas maksymalnie. Z podanymi przepisami będzie to jeszcze prostsze! Smacznego grillowania!