Cieplejsze i dłuższe dni sprzyjają spędzaniu czasu na świeżym powietrzu. Spacer, jazda na rowerze, czy jogging na łonie natury brzmią kusząco, ale niewiele może równać się z wieczornymi posiedzeniami przy grillu. Soczyste kawałki mięsa są idealnym uzupełnieniem ogrodowych spotkań. Zwłaszcza panowie pożądliwie obserwują ruszt i grillowane nad nim kąski – żeberka, boczek, karkówkę, kaszankę. Sprawdźmy, jak jeszcze można urozmaicić ten gorący jadłospis!
Charakterystyczny zapach i wygląd grillowanych potraw potrafi wyciągnąć z domowych pieleszy najbardziej zatwardziałego domatora. Wielu mężczyzn, którzy na co dzień raczej unikają kuchni i gotowania, przy grillu potrafi wejść w rolę profesjonalnego kucharza. Grill już rozgrzany? Pora dowiedzieć się, jakie potrawy zrobią największe wrażenie na rodzinie i przyjaciołach według szefa kuchni marki Knorr. Zapraszamy!
Stek to zawsze dobry pomysł
Prawdziwie męska uczta nie może obejść się bez solidnego kawałka dobrej jakości mięsa. Wszystkich znużonych smakiem tradycyjnej karkówki, z przyjemnością informujemy, że przygotowanie steku wcale nie wymaga zaawansowanych umiejętności kucharskich. Najważniejsze to pamiętać, że steki umieszczamy na grillu, dopiero gdy będzie on porządnie rozgrzany. Dzięki wysokiej temperaturze białko na powierzchni mięsa ścina się w szybkim tempie, przez co chroni nasz cenny stek przed utratą smakowitych soków. To jedyny moment, w którym powinno nam zależeć na czasie. Lepiej by mięso spędziło na ruszcie kilka minut dłużej, niż spiekło się gwałtownie. Po zdjęciu z ognia dajmy mu czas, by „odpoczęło” – będzie jeszcze bardziej soczyste.
Warto zapytać gości o stopień wysmażenia, który preferują. Wyróżnia się ich aż 6! Jeśli nie planujesz rozwijania profesjonalnej kucharskiej kariery, wystarczy jeśli będziesz pamiętać o trzech kategoriach: stek może być krwisty, średnio lub dobrze wysmażony. W jakie kawałki najlepiej zaopatrzyć się w zaprzyjaźnionym sklepie mięsnym? Kubki smakowe każdego smakosza będą zachwycone polędwicą wołową, rostbefem i stekiem T-bone. Pieprz i keczup to nie jedyne przyprawy, których warto używać. Świeżo zmielony pieprz, ostra papryczka i świeże zioła smakowicie podkreślą walory mięsnego specjału. Panowie zazwyczaj przepadają za wyrazistymi smakami. Wszyscy, którzy szukają intensywnych wrażeń na talerzu, powinni spróbować propozycji na grillowane steki w tequili!
Grillowane steki w tequili
Czas przygotowania: 30 minut
Ilość osób: 4
Składniki:
Sposób przygotowania:
Trening z grillem? To możliwe!
W ciągu tygodnia staramy się połączyć wiele obowiązków, przez co nasze terminarze pękają w szwach. Coraz więcej osób uwzględnia w nich aktywność fizyczną. Czy to zajęcia grupowe, czy trening na siłowni we własnym tempie, czy bieganie w pobliskim parku, regularne uprawianie sportu wymaga pewnych rezerw czasowych i sporej ilości energii. Chcemy być zdrowi, sprawni i szczupli… Co począć, gdy zbliża się weekend, a w planach jest grillowanie? Nie chcemy rezygnować z tej formy spotkania ze znajomymi i wcale nie musimy! Zamiast przygotowywać tłuste kiełbaski, skupmy się na wyborze równie smacznych, ale mniej kalorycznych produktów. Wysiłek całego tygodnia nie pójdzie na marne, a przy okazji odkryjemy nowe przysmaki.
Grillowanie to duży potencjał i najpewniejsza metoda przygotowywania potraw bez użycia dodatkowej porcji tłuszczu. Co wybierać? Kurczak i indyk są łatwo dostępne, a ich delikatny smak sprawia, że są wyjątkowo uniwersalne. Na ruszcie znajdź miejsce dla ryb i owoców morza. Nie tylko pochwalisz się znakomitą kondycją, ale w oczach kumpli staniesz się wyrafinowanym smakoszem. To także doskonały sposób, by zaimponować swojej drugiej połówce!
Hojna porcja warzyw jako dodatek do dań z grilla także jest mile widziana. Większość surówek i sałatek przygotujesz w dosłownie parę minut. Pokrojenie i wymieszanie składników nie brzmi na skomplikowane, prawda? Pamiętaj o istotnej roli przypraw. Jedzenie w czasie diety i treningów nie musi być pozbawione doskonałego smaku. Marynowanie mięsa w przyprawach i ziołach to większa soczystość i krótszy czas obróbki. Rośliny i ogrodnictwo nie są twoją mocną stroną? Suszony rozmaryn, lubczyk i tymianek przychodzą z pomocą! Jesteśmy pewni, że wyjątkowo aromatyczny grillowany filet z kurczaka w sosie BBQ szybko stanie się twoim kulinarnym asem z rękawa.
Filet z kurczaka w sosie BBQ
Czas przygotowania: 60 minut
Ilość osób: 6
Składniki:
Składniki na sos BBQ:
Sposób przygotowania:
Po męsku, czyli wege?
Historia ludzkości przyzwyczaiła nas do myślenia o mięsie jako o kluczowym elemencie menu. Choć często zajmowało honorowe miejsce wśród najbardziej wyszukanych i eleganckich potraw, czasy się zmieniają. Z roku na rok rośnie popularność diet roślinnych, więc nie zapominajmy o tym w czasie organizowania garden party. Może się okazać, że część naszych kumpli postanowiła na dobre zrezygnować z kotletów. A może sami postanowiliśmy spróbować jadłospisu, bazującego na warzywach i owocach? Na szczęście to wcale nie oznacza, że musimy odpuszczać sobie naszą ulubioną weekendową rozrywkę.
Grillowane warzywa będą doskonałą przystawką, dodatkiem albo istotną częścią dania głównego. Gorące i chrupiące posmakują zarówno wegetarianom, jak i wszystkożercom. Miej pod ręką pieczarki, paprykę, cukinię, bakłażan i pomidory. Stworzysz z nich kolorowe szaszłyki, dzięki którym nikomu nie będzie brakować pieczonej szynki. Owoce to świetny patent na grillowaną przekąskę. Banany to absolutny klasyk, podobnie jak jabłka. Wiedziałeś, że cytrusy też świetnie smakują na ciepło? Zostań odkrywcą we własnym ogródku! W pierwszej kolejności szef kuchni marki Knorr poleca obrać kurs na warzywne tortille.
Warzywne tortille
Czas przygotowania: 30 minut
Ilość osób: 4
Składniki:
Sposób przygotowania: