Bycie rodzicem łączy w sobie wiele różnych ról – nauczyciela, przewodnika, zaopatrzeniowca czy kompana w czasie wspólnych zabaw. Jedną z najważniejszych jest funkcja… rodzinnego szefa kuchni! Obiady w gronie najbliższych są nie tylko sposobem na wspólne spędzanie czasu. Uczą regularnego jedzenia i otwartości na nowe smaki. Jednocześnie musimy pamiętać, że dzieci bywają najbardziej wymagającymi i wybrednymi smakoszami. Jak sprostać ich wymaganiom? Poznajcie nasze sprawdzone przepisy!
Jako rodzicom zależy nam przede wszystkim na tym, by posiłki naszych dzieci były urozmaicone i zdrowe. Co jednak zrobić, gdy pociecha odmawia zjedzenia czegokolwiek poza pszennym makaronem? Trzeba będzie kombinować! Postarajmy się o to, by zawartość talerza była kolorowa i jak najbardziej zachęcająca. Nie trzeba być zawodowym malarzem, by tworzyć apetyczne dzieła kulinarne, które znakomicie wyglądają i smakują.
Zupa – dziecięcy przysmak
To od niej w wielu domach zaczyna się obiad. Nic dziwnego! Proste danie, wbrew pozorom, daje ogromne pole manewru, by najbardziej upartego niejadka zachęcić do jedzenia. Idealna potrawa dla zapracowanych rodziców – za jednym zamachem można ugotować porcję na dwa obiady. Dodatki w postaci chrupiących grzanek, groszku ptysiowego lub makaronu w fantazyjnych kształtach odmienią wygląd każdego posiłku. Przyciągają uwagę i zachęcają do degustacji. Trudno się im oprzeć!
Jednocześnie zupa to doskonała okazja, by przemycić solidną porcję warzyw. Milusińscy nie przepadają za widokiem pływającej w talerzu brukselki, marchewki albo kalafiora? Blender w ruch! Aromatyczny, gęsty krem wygląda dużo bardziej atrakcyjnie, nie tracąc przy tym większości cennych witamin i minerałów. Korzystajmy z sezonowych produktów, by w pyszny sposób prezentować dzieciom bogactwo ich smaku. Prośby o dokładkę staną się na porządku dziennym. Chcecie jeszcze bardziej uatrakcyjnić wygląd obiadu? Dekoracja z jogurtu naturalnego będzie strzałem w dziesiątkę. Jesteśmy pewni, że najmłodsi z radością usiądą przy stole, gdy pojawi się na nim nasz uśmiechnięty krem z pomidorów.
Uśmiechnięty krem z pomidorów
Czas przygotowania: 30 minut
Ilość osób: 2
Składniki:
Sposób przygotowania:
Wspólny posiłek – nauka i zabawa
Przestrzeganie zasad racjonalnego odżywiania jest kluczową kwestią dla zdrowia małych i dużych. Czym skorupka za młodu nasiąknie, tym na starość trąci, więc od najmłodszych lat warto uczyć dzieci właściwego podejścia do jadłospisu. Nudne wykłady możemy od razu sobie podarować – grunt to praktyka! Dzieci są bardzo uważnymi obserwatorami. Uczą się poprzez naśladownictwo, więc pilnujmy także naszych nawyków. Trudno namawiać dzieci do zjedzenia szpinaku, jeśli sami od niego stronimy.
Wspólne poszerzanie horyzontów okaże się naprawdę dużą frajdą! Może by tak z okazji Dnia Dziecka podarować pociechom praktyczną naukę gotowania ich ulubionego dania? Zabawki i słodycze z pewnością przynoszą sporo radości, ale wspólnie spędzony czas zostanie z nimi o wiele dłużej! Nawet maluchy mogą pod nadzorem rodziców wykonywać proste prace kuchenne, czerpiąc z tego sporo przyjemności. Opłukanie niektórych składników, mieszanie, dekorowanie… Wyrosną nam mistrzowie kuchni z prawdziwego zdarzenia! Do posiłku, w którego przygotowaniu brały udział, dzieci zasiądą wyjątkowo ochoczo. Jeśli szukacie idealnej potrawy do wspólnego przyrządzenia, szef kuchni Knorr poleca wypróbować proste i pyszne naleśniki z mięsem i brokułowymi różyczkami.
Naleśniki z mięsem i brokułowymi różyczkami
Czas przygotowania: 60 minut
Ilość osób: 8
Składniki na farsz:
Składniki na ciasto:
Sposób przygotowania:
Urozmaicenie – klucz do sukcesu
Na szczęście większość warzyw, owoców i innych wartościowych produktów pozwala na stworzenie efektownych posiłków. Niejeden rodzic opanował do perfekcji sztukę konstruowania zabawnych buziek ze składników surówek, sałatek i kanapek. Grzybki lub jeże z jajek z dodatkami to dla wielu chleb powszedni. Problemy zaczynają się, gdy zbliża się pora obiadowa, w czasie której gotujemy dla całej rodziny i nie zawsze mamy czas i energię, by wznosić się na szczyty artystycznych umiejętności. Co więc począć, by dzieciaki chętnie siadały do stołu nie tylko od święta?
Pamiętajmy o różnorodności – mało kto chciałby jeść dokładnie to samo trzy dni z rzędu. Jedzenie może być proste (a nawet powinno), więc nadal nie musimy spędzać w kuchni połowy dnia. Im więcej kolorów, tym lepiej. Szaro-bura mamałyga nawet najbardziej wygłodniałą osobę potrafi pozbawić apetytu, a co dopiero naszego małego uparciucha! Przekonacie się, że przy odpowiedniej prezencji, surowe warzywa będą znikać z talerzy w mgnieniu oka. Wprowadzając nowe smakołyki, podawajmy je w towarzystwie składników, które dziecko już zna i lubi. Znacznie ufniej podejdzie do sprawy. Wielu rodziców zastanawia się, jak do jadłospisu przemycić ryby bez próśb i przekupstw… Wystarczy odpowiedni przepis i ryba stanie się przysmakiem malucha! Surówka z marchewki i jabłka lub ogórka podana w zestawie z chrupiącymi nuggetsami w kukurydzianych płatkach to nasz sprawdzony sposób na znakomity obiad dla najmłodszych.
Chrupiące nuggetsy w kukurydzianych płatkach
Czas przygotowania: 30 minut
Ilość osób: 4
Składniki:
Sposób przygotowania: