Dzień Matki zbliża się wielkimi krokami. Wielu z nas przeczesuje sklepy, szukając inspiracji na prezent idealny. W tym roku zrezygnujmy ze standardowych pomysłów. Czekoladki można zjeść niezależnie od daty w kalendarzu, a na kolejną porcelanową filiżankę mama zwyczajnie może nie mieć miejsca. Do tego szczególnego dnia podejdźmy z fantazją! Jesteśmy przekonani, że mamę ucieszy obiad, który własnoręcznie dla niej przygotujecie.
Prawdopodobnie to mama była osobą, od której większość osób pobierała pierwsze lekcje gotowania. Będzie dumna, gdy zobaczy, jak świetnie odnajdujecie się w kuchni. Zwłaszcza, że z naszymi przepisami poradzi sobie nawet początkujący adept sztuki kucharskiej. Uwielbiamy niespodzianki, więc tym razem nie będziemy opierać się na tradycyjnych daniach. Zabierz mamę w podróż dookoła świata!
Koreańskie specjały
Kiedy ostatni raz mieliście okazję, by razem usiąść i spokojnie porozmawiać? W natłoku codziennych obowiązków brakuje czasu na to, by zwyczajnie pobyć razem. Jesteśmy pewni, że dla chcącego nic trudnego – Dzień Matki będzie doskonałym pretekstem, by stworzyć kolejną rodzinną tradycję. Może następnym razem odkryjecie nowe przepisy wspólnie? Jednak tego dnia mama odpoczywa, ty zajmujesz się resztą.
Czemu akurat kuchnia koreańska? W niej ważne są nie tylko składniki, ale przede wszystkim towarzystwo! Bardzo popularny jest tzw. koreański grill, do którego nie zasiada się w pojedynkę. Wszyscy uczestnicy uczty są skupieni wokół rozgrzanego rusztu. Mają okazję obserwować i brać udział w przygotowaniu swojego dania, a przede wszystkim pobyć razem. Bierzmy przykład z tego zwyczaju nie tylko od święta.
Upewnij się, czy twoja mama lubi pikantną kuchnię. Koreańskie dania słyną ze swojej ostrości! Gdy okaże się, że jest miłośniczką łagodniejszych smaków, z łatwością zmodyfikujesz przepisy, używając mniej chili oraz innych „palących” składników. Najważniejsza w tej kuchni jest równowaga! Wszystkie smaki – słodkie, ostre, kwaśne, słone i gorzkie powinny przenikać się i tworzyć wyraziste kompozycje. Kieruj się tą zasadą, a przygotujesz danie, które mamę zachwyci. Pamiętasz, jak uczyła cię przepisu na idealne ciasto na pierogi? Z naszą pomocą przygotuj dla niej mięsne pierożki mandu.
Mięsne pierożki mandu
Czas przygotowania: 10 minut
Ilość osób: 4
Składniki farsz:
Składniki ciasto mandu:
Składniki sosu do zanurzenia (opcjonalnie):
Sposób przygotowania:
Bliski Wschód dla bliskiej osoby
Kuchnia Bliskiego Wschodu słynie nie tylko ze świeżych produktów czy niezrównanych aromatów i smaków. Kojarzona jest głównie z ogromną gościnnością oraz silnym akcentem kładzionym na celebrowanie posiłków. Zjedzenie lunchu w biegu? To nie tutaj! Choć współczesny pośpiech wymusił pewne zmiany w zwyczajach, obiad nadal pozostał swoistym rytuałem. Unika się przypadkowych produktów, a tym bardziej przetworzonych dań przygotowywanych na szybko. Skorzystaj z inspiracji rodem z Libanu, przyrządzając obiad pełen świeżych warzyw, dobrej jakości mięsa, orzechów… Nie tylko zafundujesz wam fantastyczny, świąteczny obiad, ale pokażesz, że nauka gotowania nie poszła w las!
Kuchnia libańska będąc wypadkową wpływów z różnych regionów, jest wyjątkowo urozmaicona. Domowe, tradycyjne potrawy w większości nie są skomplikowane, ale potrafią zachwycić niejednego profesjonalnego szefa kuchni. Ze względu na używanie naturalnych składników, kuchnia Bliskiego Wschodu jest uznawana za jedną z najzdrowszych na całym świecie. Takim obiadem pokażesz mamie troskę o jej kubki smakowe! Pora przejść od słów do czynów. Naszym sprawdzonym sposobem na oczarowanie mamy są filety z kurczaka w orientalnej panierce.
Filety z kurczaka w orientalnej panierce
Czas przygotowania: 40 minut
Ilość osób: 4
Składniki:
Sposób przygotowania:
Świętowanie po meksykańsku
Sombrero może się przydać, ale nie jest konieczne. Potrawy kuchni meksykańskiej są wystarczająco kolorowe i wyraziste, by wprowadzić was w znakomity, odświętny nastrój. Zaproponuj mamie udział w wielobarwnej i, co najważniejsze, smakowitej fieście!
Kuchnia meksykańska to kuchnia z tradycjami, choć w dużej mierze odmiennymi od naszego klasycznego rosołu i schabowego. Mnóstwo w niej wyrazistych składników i przypraw, zwłaszcza chili. Fasola to element obowiązkowy wielu potraw. Myśląc o kulinariach tego rejonu świata, w pierwszej kolejności widzimy apetyczne tortille, burritos i chili con carne. Całkiem słusznie, bo tymi daniami Meksyk zdobył serca smakoszy na całym świecie. Często pikantne, zawsze kolorowe i aromatyczne. Trudno przejść obok nich obojętnie. Choć wiele potraw kojarzy się obecnie z kuchnią uliczną, ich domowe wersje śmiało można przygotować na szczególną okazję. Zaskocz mamę w dniu jej święta jeszcze bardziej i tym razem pomiń te sztandarowe przepisy. Ryba w kukurydzianych liściach to potrawa, która zachwyca samym wyglądem. Skrywa w sobie najlepsze, najbardziej charakterystyczne przyprawy kuchni meksykańskiej. Wspólnie odkryjecie bogactwo ich smaku!
Ryba w kukurydzianych liściach
Czas przygotowania: 40 minut
Ilość osób: 6
Składniki:
Sposób przygotowania: