Sezon grillowy rozpoczął się na dobre. Wystarczy ciepły i słoneczny weekend, by poczuć dochodzące z różnych stron aromaty grillowanych specjałów. Co tu dużo mówić, Polacy pokochali grillowanie! To nie tylko świetna okazja do spotkań w gronie przyjaciół i rodziny oraz spędzania czasu na świeżym powietrzu. Trudno o lepszy pretekst do poszerzania swojej wiedzy kulinarnej i doskonalenia umiejętności. Nie stój z boku, gdy znajomi wymieniają się kolejnymi, smakowitymi recepturami. Nie trzeba wielomiesięcznych kursów gotowania, by stać się mistrzem rusztu. Potrzeba jedynie praktyki!
Prawdopodobnie przyrządzenie kiełbaski z grilla i opieczenie ziemniaków nie stanowi dla nikogo problemu. Tegoroczny sezon to idealny czas na wypróbowanie nowych przepisów. W końcu urozmaicony jadłospis to podstawa, prawda? Ta sama zasada dotyczy jedzenia na łonie natury. Sprawdź, czy znasz najważniejsze zasady udanego grillowania i poznaj nasze sprawdzone przepisy na proste, ale zaskakujące potrawy.
Etap pierwszy – zakupy
Zależy nam na tym, by grillowanie stanowiło przyjemny odpoczynek od pracy i innych codziennych spraw. Jego organizacja z pewnością nie powinna nikomu spędzać snu z powiek. Nawet jeśli dopiero zaczynasz swoją przygodę z gotowaniem i grillowaniem, możesz przygotować fantastyczne przyjęcie.
Zacznij od spraw technicznych. Nie musisz od razu inwestować w ogromny, profesjonalny grill. Przyda ci się za to kilka mniejszych akcesoriów, które znacznie ułatwią grillowanie. Szczypce umożliwią chwytanie grillowanych specjałów, odwracanie ich na drugą stronę i wygodne nakładanie na talerze. Poczuj się jak artysta i zaopatrz się w specjalny pędzelek do nakładania na produkty odpowiedniej ilości tłuszczu. Jest on niezbędny, by jedzenie nie przywierało do tacek. Nie powinno być go zbyt dużo, by nie skapywał do rozżarzonych węgli. Przy okazji poruszyliśmy temat tacek aluminiowych – absolutnie obowiązkowe! Jedzenia nie powinno kłaść się bezpośrednio na ruszcie.
W czasie zakupów spożywczych postaw na różnorodność. Wieprzowina to nie tylko kiełbasa i karkówka. Tym razem wybierz znakomitą polędwiczkę. Wołowina często onieśmiela początkujących kucharzy, ale jej przyrządzenie wcale nie należy do najtrudniejszych. Gdy poczujesz się już nieco pewniej, wypróbuj jagnięcinę. Miłośnicy lżejszych posiłków z pewnością ucieszą się na widok ryb oraz drobiu. Specjalnie dla nich przygotowaliśmy przepis na skrzydełka z grilla na ostro. Prosto, smacznie i przyjemnie.
Skrzydełka z grilla na ostro
Czas przygotowania: 50 minut
Ilość osób: 6
Składniki:
Sposób przygotowania:
Etap drugi – przygotowanie jedzenia i grilla
Jeśli planujesz mięsną ucztę, nie sposób pominąć zamarynowania mięsa w ziołach, przyprawach i innych dodatkach. Dzięki nim stanie się delikatne, soczyste i niezwykle aromatyczne. Warto pomyśleć o tym na dzień przed grillowaniem, by mięso mogło spędzić w pachnącej mieszance całą noc. Wyjmij je z lodówki jeszcze zanim rozpalisz grill. Niech ma chwilę (a najlepiej pełną godzinę) na zaklimatyzowanie się w temperaturze pokojowej. Mięso, które ląduje na ruszcie tuż po wyjęciu z lodówki, piecze się nierównomiernie, a cały proces trwa znacznie dłużej.
Zwróć uwagę także na sam grill. Używaj tylko węgla drzewnego i podpałki bazującej na naturalnych składnikach. Przecież nie chcesz, by niezdrowe substancje przeniknęły do twojej popisowej potrawy! Pamiętaj, że grillowanie nie polega na gwałtownym pieczeniu jedzenia na dużym ogniu, a na spokojnym ich przyrządzaniu nad żarem. Mięsa, warzywa i owoce dobrze jest umieścić na żaroodpornych tackach. Rybę najlepiej przyrządzać w folii aluminiowej, ewentualnie w specjalnych koszyczkach.
Pierwsze koty za płoty – niektóre składniki okazały się niedopieczone lub spalone? Każdemu może się zdarzyć! Jednak takie elementy nie nadają się już do jedzenia. Jesteśmy pewni, że większość twoich potraw uda się znakomicie, lecz weź pod uwagę jeszcze jedną rzecz. Po zdjęciu z grilla pozwól mięsu przez kilka minut „odpocząć” – dzięki temu zachowa wszystkie swoje soki. Chcesz to sprawdzić na własnej skórze, a raczej podniebieniu? Pójdź za radą szefa kuchni marki Knorr i zaserwuj gościom karkówkę z grilla z sosem tzatziki. Nowe spojrzenie na dobrze znane danie.
Karkówka z grilla z sosem tzatziki
Czas przygotowania: 30 minut
Ilość osób: 4
Składniki:
Sposób przygotowania:
Etap trzeci – dodatki
Są niezbędne tak samo, jak marynata do mięsa! Sosy i dipy są w stanie znakomicie wydobyć głębię smaku z potraw i podkreślić ich walory. Ważne jest zachowanie umiaru. Nie szalej z czosnkiem i innymi przyprawami, gdy na ruszcie lądują ryby, owoce morza lub inne delikatne mięsa. Przygotuj także solidny zapas warzyw! Część z nich świetnie nadaje się do grillowania. Papryka, cukinia, kukurydza albo bakłażan są wybornym materiałem na pełne, wegetariańskie danie główne. Jednocześnie będą pysznym, chrupiącym dodatkiem do porcji mięsa. Większość z nich potrzebuje zaledwie kilku minut spędzonych nad żarem, więc są idealną opcją dla niecierpliwych. Z warzywami możesz poszaleć!
Skoro już o tym mowa, to nie bój się ich mieszania w najróżniejszych sałatkach. Wykorzystuj sezonowe warzywa, o które wiosną i latem naprawdę łatwo. Niech będą lekką przeciwwagą dla cięższych, mięsnych dań. Lekkie dressingi przygotujesz z oliwą, octem winnym i ziołami. Zależy ci na czymś prostym? Dobrze się składa! Naszą kolejną propozycją, w sam raz na grillowanie dla początkujących są szaszłyki po grecku. Nikt ze znajomych nie domyśli się, że występujesz w roli organizatora plenerowego przyjęcia po raz pierwszy.
Szaszłyki po grecku
Czas przygotowania: 20 minut
Ilość osób: 6
Składniki:
Sposób przygotowania: