Długi majowy weekend to znakomity pretekst do wzięcia kilku dni urlopu, by wreszcie odetchnąć i rozkoszować się wiosenną przyrodą. Nie ważne, czy planujemy spędzić go w mieście, czy na łonie natury – ciągnie nas na zewnątrz! Siedzenie w czterech ścianach nie wydaje się już atrakcyjne. Co chwilę pojawiają się nowe pomysły na spędzenie czasu na świeżym powietrzu. Podczas tych wszystkich atrakcji można solidnie zgłodnieć! Na szczęście majówka od przynajmniej kilku lat postrzegana jest jako początek sezonu grillowego. Rozgrzejmy ruszt, bo grillowane smakołyki czekają!
Odpoczynek przy grillu w pewnym momencie stał się modą, która porwała tłumy. Aktualnie przeobraża się już w najprawdziwszą tradycję! Wystarczy trochę słońca, dobre towarzystwo, prosty ruszt i kilka porcji ulubionych przysmaków, by weekend stał się niezapomniany. Grillować można niemal wszystko – mięsa, ryby, warzywa i owoce morza. Nawet niewielki ruszt daje ogromne możliwości! Nie ograniczajmy się tylko do opiekanych kartofli i kiełbasy.
Soczyste mięso w plenerze
Słoneczne dni zachęcają do przenoszenia posiłków poza kuchnię. Imprezy rodzinne i spotkania z przyjaciółmi są coraz chętniej organizowane na działkach i w ogrodach. Po zimie większość z nas jest spragniona kontaktu z naturą. Będzie on jeszcze przyjemniejszy, gdy zaplanujemy znakomitą ucztę.
Trendy żywieniowe zmieniają się, ale jedno pozostaje pewne – wielu z nas nie wyobraża sobie grillowania bez kawałka mięsa. Na ruszcie królują kiełbaski i karkówka, coraz częściej pojawiają się również filety i skrzydełka z kurczaka. Wybór jest jednak znacznie większy! Warto próbować nowych przepisów z wołowiną, dziczyzną oraz baraniną. Miejmy nadzieję, że ten sezon grillowy będzie długi – do sprawdzenia jest mnóstwo znakomitych przepisów!
Zanim mięso wyląduje na grillu, należy je odpowiednio przygotować. Mowa o marynacie! Przyprawy dobierajmy wedle swoich upodobań. Może być łagodnie, może być ostro, może być bardzo ziołowo. Z pewnością będzie smacznie! Przygotowując pachnące mieszanki, nie zapominajmy o podstawie każdej dobrej marynaty – kwaśnym dodatku. Może być to ocet winny, sok z cytryny lub limonki, wino albo jogurt naturalny. Składniki te posiadają znakomite właściwości, dzięki którym mięso staje się kruche, a po przyrządzeniu rozpływa się w ustach. Nie potrzeba żadnych efektów specjalnych! Soczyste, aromatyczne mięso nigdy nie wychodzi z mody. Przewidujemy, że w tym sezonie pierwsze miejsce kulinarnej listy przebojów zajmą steki wołowe w ziołach. Wypróbujcie koniecznie w czasie najbliższego garden party.
Steki wołowe w ziołach
Czas przygotowania: 30 minut
Ilość osób: 4
Składniki:
Sposób przygotowania:
Warzywa lubią ruszt
A my przepadamy za warzywami na gorąco. Chrupiące, pełne smaków i aromatów stanowią perfekcyjną wiosenno-letnią przekąskę. Sprawdzają się w roli przystawki, dodatku do mięsnej potrawy oraz jako danie główne. Są punktem obowiązkowym w plenerowym jadłospisie wegetariańskim. Pozwalają uczestniczyć w grillowaniu osobom, którym zależy na bezmięsnych posiłkach. Warzywa będą, jak znalazł! Kolejne tygodnie zaczną odkrywać przed nami coraz więcej produktów sezonowych – czerpanie z ich potencjału pełnymi garściami jest nie tylko dozwolone, ale wręcz wskazane.
Warzywnymi klasykami na grilla są cukinia, papryka, bakłażan i ziemniaki. Wyjątkowo do królestwa warzyw zaliczymy dziś także pieczarki. Ważne jest, by jarzyny odpowiednio do grillowania przygotować. W miarę możliwości pokrójmy je tak, by stykały się z rusztem (a właściwie tacką) jak największą powierzchnią. Zyskamy pewność, że przypieką się równomiernie.
Przygotujmy oliwę o neutralnym smaku, która podkreśli smak świeżych warzyw. Przy okazji uchroni je przed przypalaniem i przywieraniem do podłoża. Nie przesadźmy jednak z jej ilością – oliwa nie powinna ściekać z warzywnych kawałków i mieć styczności z ogniem. Ziołowa marynata na bazie octu i czosnku, tak, jak w przypadku mięsa, mile widziana. Sposobów na podanie warzyw jest mnóstwo. Można serwować je w towarzystwie smacznych dipów, sosów i chrupiącego pieczywa albo zamienić w grillowaną, warzywną potrawkę. Szaszłyki? Bardzo chętnie! Dziś jednak polecamy warzywa z rusztu z salsą awokado, które smakiem śmiało mogą konkurować z nieśmiertelną karkówką!
Warzywa z rusztu z salsą awokado
Czas przygotowania: 40 minut
Ilość osób: 6
Składniki:
Sposób przygotowania:
Owoce na fali
Tym razem zostawimy w spokoju jabłka i pomarańcze… Właściwie to mamy na myśli owoce prosto z morza. Znakomita, wykwintna alternatywa dla grillowanych kiełbasek, która wcale nie musi przysparzać problemów w czasie przygotowań. Wbrew pozorom owoce morza są proste w obsłudze, nie potrzebują spędzać na ruszcie dużo czasu i są w stanie zadowolić najbardziej wybredne podniebienia. Siedzimy przy grillu czy na salonach? W kuchni uwielbiamy takie smakowite mixy!
Większość owoców morza nie grzeszy rozmiarem, stąd ryzyko, że wpadną do rozgrzanego węgla. By tego uniknąć, należy ułożyć je na specjalnych tackach lub przyrządzić kolorowe szaszłyki. Łatwo będzie nimi manewrować w czasie grillowania i wykładać na talerze.
Wybór owoców morza nadających się do grillowania jest naprawdę spory. Krewetki to świetny pomysł na zrobienie szybkiej przystawki – już po 5 minutach na ruszcie będą miękkie i gotowe do jedzenia. W ich towarzystwie z pewnością nie będziemy głodni. Ośmiorniczki wymagają od nas trochę więcej zaangażowania. Warto umieścić je w prostej marynacie czosnkowo-cytrynowej już dzień przed planowanym grillowaniem. Odwdzięczą się doskonałym smakiem i konsystencją! Delikatne mięso przegrzebków, znanych też jako muszle św. Jakuba, sprawi, że we własnym ogrodzie poczujemy się jak na wystawnym przyjęciu. W ich przypadku długa wykałaczka będzie niezbędna. Widzicie te charakterystyczne pierścienie? To muszą być kalmary! Im wystarczy znacznie krótsze namaczanie w marynacie. Celujmy w kilkanaście minut, maksymalnie do pół godziny. Zastanawiacie się, jakie dodatki będą najlepsze? Szef kuchni marki Knorr poleca sałatkę z kałamarnicą – idealne połączenie ziół, warzyw i owoców morza.
Sałatka z kałamarnicą
Czas przygotowania: 15 minut
Ilość osób: 4
Składniki:
Sposób przygotowania: