Wygoda i ogromne możliwości kulinarne sprawiły, że większość z nas chętnie zamieniła posiedzenia przy ognisku na plenerowe przyjęcia z grillem w roli głównej. Menu przestało ograniczać się do kiełbasek i opiekanego pieczywa. Prostota przygotowania apetycznych potraw dodatkowo motywuje nas do wychodzenia i jedzenia na zewnątrz. Grillowanie to znakomita okazja do spotkań w gronie rodziny i przyjaciół, wypełnionych aromatycznymi przysmakami. Ogrodowym przyjęciom będziemy oddawać się z przyjemnością aż do jesieni. Upewnijmy się, że nie braknie nam pomysłów na urozmaicony jadłospis.
Mięsna uczta
Umiejętnie przyprawione i wrzucone na rozgrzany ruszt sztuki mięsa to niekwestionowane hity słonecznych weekendów. Miłośnicy lżejszych klimatów chętnie wybierają ryby oraz piersi, udka i skrzydełka z kurczaka lub indyka. Ci, którzy nie boją się trochę większej ilości kalorii, rozsmakowują się w karkówce i żeberkach. Jednocześnie nie musimy psuć sobie humoru myślą o tłuszczu – jego spora część wytapia się w czasie grillowania, przy okazji chroniąc mięso przed wyschnięciem.
Od owoców morza, przez drób, wieprzowinę i wołowinę aż do jagnięciny i dziczyzny. To, co znajdzie się na grillu zależy od naszych upodobań. Bardzo efektownie wyglądają mięsne szaszłyki z dodatkiem kolorowych warzyw.
Sekretem każdej potrawy z grilla jest marynata. Nie tylko sprawia, że mięso jest pachnące i odpowiednio doprawione, ale także wyjątkowo soczyste. Podstawy dobrej marynaty to olej, oliwa z oliwek, jogurt naturalny, sok z cytryny lub ocet winny. Kwaśne elementy zmiękczają strukturę mięsa – nie można ich pominąć!
Planując ogrodowe przyjęcie, w harmonogramie uwzględnijmy wstawienie mięsa do marynaty z odpowiednim wyprzedzeniem. Powinno w niej spędzić przynajmniej kilka godzin, więc dobrze jest pomyśleć o tym na dzień przed grillowaniem. Nie wyjmujmy go z lodówki tuż przed umieszczeniem na ruszcie. Dajmy mu chwilę, by osiągnęło temperaturę pokojową.
Co zrobić, by zapach grillowanego mięsa kusił jeszcze przed wyłożeniem na talerze? Słodkawy posmak zapewnią miód lub syrop klonowy. Wykorzystajmy w marynacie bazylię, majeranek i rozmaryn. Dla egzotycznych doznań konieczne będzie użycie curry, kurkumy, imbiru i goździków. Wielbiciele azjatyckich smaków koniecznie muszą spróbować orientalnych udek z grilla – murowanego hitu sezonu!
Orientalne udka z grilla
Czas przygotowania: 40 minut
Ilość osób: 6
Składniki:
Sposób przygotowania:
Grillowane warzywa dla każdego
Wydaje się, że grillowanie to zabawa tylko dla mięsożerców? Nic bardziej mylnego! W grillowaniu najbardziej lubimy różnorodność! Wiosna i lato to czas, kiedy mamy niemalże nieograniczony dostęp do produktów sezonowych. Żal byłoby nie wykorzystać tego potencjału!
Popularność diet roślinnych wzrasta z każdym rokiem, więc bardzo możliwe, że część gości na naszym garden party będzie rozglądała się za daniami wegetariańskimi. A może sami planujemy spróbować tego sposobu odżywiania? Tym bardziej warto wiedzieć, jak komponować smaczne, warzywne posiłki z rusztu. Mogą być samodzielnymi, lekkimi daniami, mogą pełnić funkcję dodatków. Świeże, chrupiące warzywa uatrakcyjnią każdą potrawę!
Wybór warzyw nadających się na grilla jest ogromny. Obowiązują tylko dwa kryteria. Po pierwsze: nie powinny być zbyt miękkie, ponieważ mogłyby stracić swoją apetyczną konsystencję. Po drugie: do grillowania nie nadają się mrożonki. Samo przygotowanie warzyw jest banalnie proste – w większości przypadków wystarczy je umyć, obrać i pokroić na kawałki lub plasterki. W całości świetnie smakuje kukurydza. Stałymi bywalcami warzywnego barbecue są cukinia, bakłażan i papryka. Ziemniaki to absolutny klasyk, choć wymagają najdłuższej obróbki cieplnej.
Warto sięgać po warzywa mniej oczywiste – szparagi, brokuł, kalafior, dynię i marchew. Doskonale smakują z lekkimi dipami na bazie jogurtu naturalnego lub greckiego. Jeszcze bardziej apetyczne stają się w połączeniu z oliwą z oliwek oraz serami – kozim, fetą lub parmezanem. Można pójść o krok dalej i przygotować bezmięsną wersją burgera. Z naszego doświadczenia wynika, że wegetariańskiemu burgerowi z soczewicy wprost trudno będzie się oprzeć.
Wegetariański burger z soczewicy
Czas przygotowania: 45 minut
Ilość osób: 4
Składniki:
Sposób przygotowania:
Sałatki – obowiązkowy dodatek
Potrawy z grilla najlepiej smakują w towarzystwie lżejszych dodatków. Zrównoważenie obfitej porcji mięsa albo kilku dokładek faszerowanych ziemniaków? To idealne zadanie dla prostych i lekkostrawnych sałatek!
Weźmy na warsztat produkty, które mamy pod ręką, by nie musieć biec na zakupy w ostatniej chwili tuż przed przyjściem gości. Skosztujmy chrupiącej kapusty pekińskiej, rzodkiewki, koperku, szczypiorku, a nawet orzeźwiającego rabarbaru! Pachnące ogórki, pomidory, sałata i jarmuż to prosty i sprawdzony przepis na sukces. Zaprzyjaźnijmy się z kiełkami, nadającymi potrawom wyrazu! Korzystając z okazji, że mamy już rozgrzany ruszt, przygotujmy do sałatki chrupiące grzanki. Grillowane warzywa również będą jej przyjemnym uzupełnieniem. Najlepszym dowodem na to jest sałatka z grillowanych warzyw i truskawek – esencja lata!
Sałatka z grillowanych warzyw i truskawek
Czas przygotowania: 15 minut
Ilość osób: 6
Składniki:
Sposób przygotowania: