Zapachniało, zajaśniało… – długo wyczekiwany koniec zimy ewidentnie jest już w powietrzu. Podobno jedna jaskółka wiosny nie czyni, ale widok sklepowych półek i stoisk targowych, uginających się pod ciężarem świeżych nowalijek to już całkiem wiarygodna poszlaka. Ciekawie skomponowane posiłki dodadzą świeżości i doskonale sprawdzą się, gdy nasz nastrój będzie się poprawiał po okresie zimowej stagnacji.
Wraz z cieplejszą porą roku należy wymienić nie tylko garderobę, ale także jadłospis. Przepisy na bardziej ciężkostrawne i rozgrzewające dania na razie odchodzą do lamusa. W tym sezonie królują potrawy proste, lekkie i pełne wiosennej świeżości. Jeśli chodzi o kolory… im więcej, tym lepiej! Wielobarwne talerze stają się dużo bardziej apetyczne i świadczą o różnorodności posiłku. Wiosną odzyskujemy siły witalne i jesteśmy bardziej aktywni – dajmy temu wyraz również na stole!
Świeżo i smacznie
Patrząc na bogactwo warzyw i owoców można być naprawdę pod wrażeniem. Natura hojnie dzieli się swoimi darami, więc żal byłoby nie wykorzystać tej sposobności do zbudowania zjawiskowego menu. Wcale nie trzeba mieć własnych grządek, by cieszyć się apetycznymi dobrodziejstwami. Część smakowitych nowalijek można wyhodować na balkonie albo na kuchennym parapecie. Kto powiedział, że nie da się poczuć wiosny w centrum dużego miasta? Nie trzeba być profesjonalnym ogrodnikiem, by doczekać się wyrośnięcia w doniczce pikantnej rzeżuchy oraz szczypiorku – jednego z symboli wiosennego jedzenia. Przyjemnie będzie mieć pod ręką świeże zioła. Wiosną stawiamy na orzeźwienie, a niekoniecznie na produkty, które mają nas rozgrzać od środka. Jakich warzyw szukać w pierwszej kolejności? Z pewnością rzodkiewek, szpinaku, młodej kapusty, sałaty i zielonych ogórków. Pomidory wreszcie nabierają pełnego smaku i aromatu. Przeczuwamy, że torby na zakupy będą pękać w szwach po powrocie z pobliskiego warzywniaka! Skoro sprawunki się udały, nie pozostaje nic innego, jak rozpocząć sezon lekkich smakołyków od sałatki wiosennej.
Sałatka wiosenna
Czas przygotowania: 25 minut
Ilość osób: 4
Składniki:
Sposób przygotowania:
Motylem jestem, czyli wiosenne zupy
Warzywne potrawy powinny nam towarzyszyć przez cały rok. Łatwo powiedzieć, trudniej zrobić? Wygląda na to, że wiosną jest to zadanie wyjątkowo proste i przyjemne. Zamiast gorączkowo szukać smacznych produktów, możemy wybierać w nich do woli. Miła odmiana, prawda? Wiosenne warzywa orzeźwiają! Podane solo, na kanapkach i w sałatkach smakują wyśmienicie. Nie wszyscy jednak są w stanie zadowolić się surowymi jarzynami w porze obiadowej. Z pomocą nadciągają zupy! Zachęcają kolorami, zapachem i… lekkością! Nie ma potrzeby dodawania do nich zasmażek i mnóstwa zbędnych dodatków. Dzięki prostym do zrobienia zupom w kuchni spędzamy niezbędne minimum. Zostaje więcej czasu na cieszenie się wiosenną aurą na tarasie albo spacerze. Od czego zacząć? Nasza propozycja to niezawodna zielona zupa krem – sam jej wygląd wprowadza na talerze powiew świeżości.
Zielona zupa krem
Czas przygotowania: 45 minut
Ilość osób: 4
Składniki:
Sposób przygotowania:
Ruszamy w plener – jedzenie na wynos
Nie mogliśmy doczekać się nadejścia wiosny, by wreszcie zostawić grube kurtki i płaszcze w szafach. Przy zachęcającej, słonecznej pogodzie, grzechem byłoby siedzieć w domu! Nic dziwnego, że na zielonych skwerach, w parkach, w ogródkach i za miastem ludzi wciąż przybywa. Spacery krótsze i dłuższe oraz inne aktywności są kuszące, choć wymagają sporej ilości energii. Jak sobie z tym poradzić? Odpowiedź stanowią wiosenne rarytasy, które można bez trudu spakować na wynos. Uwaga, rozpoczynamy przygotowania do pikniku! Na świeżym powietrzu każde danie smakuje lepiej. Wystarczy wybrać swoje ulubione warzywa oraz przyprawy. Dodatek sera i kurczaka wzmocni walory smakowe. Całość najpierw pakujemy w apetyczną tortillę, a potem umieszczamy w lunch boxie i voilà! Warzywne wrapy z kurczakiem są gotowe do drogi. Oto patent idealny na wiosenne i efektowne jedzenie na świeżym powietrzu!
Warzywne wrapy z kurczakiem
Czas przygotowania: 25 minut
Ilość osób: 4
Składniki:
Sposób przygotowania: