Owoce morza, w języku włoskim nazywane „frutti di mare”, stanowią jeden z najpopularniejszych dodatków wykorzystywanych do przygotowania potraw przez mieszkańców krajów śródziemnomorskich. Szczególnym upodobaniem cieszą się one wśród Francuzów, Hiszpanów i Włochów. Teraz także my-Polacy coraz częściej sięgamy po łatwo już dziś dostępne owoce morza. Krewetki, ostrygi, małże, kalmary, homary czy kraby – wśród mnogości gatunków każdy znajdzie coś dla siebie i bez problemu przygotuje pyszne i proste danie we własnej kuchni. Najlepsze przepisy oraz kulinarne triki dotyczące przyrządzenia tych szlachetnych morskich skarbów zdradza szef kuchni Knorr – Piotr Murawski.
Małże – wykwintne i delikatne
Małże charakteryzuje skorupka wypełniona „mięsem”. Do małży zaliczamy także mule, nazywane inaczej omułkami. „Sięgając po małże czy mule, zwróćmy uwagę na ich świeżość – szybko się psują, dlatego po zakupie powinniśmy je jak najszybciej przyrządzić. Świeże mają zamknięte skorupki. „Przygotowując małże, gotujemy je aż do momentu, gdy skorupki się otworzą”, radzi szef kuchni Knorr, Piotr Murawski.
„W kuchni śródziemnomorskiej małże podawane są na wiele sposobów. Hiszpanie, Włosi, a także Francuzi wykorzystują je wszechstronnie - dodając do zup, sosów, makaronów czy sałatek. Delikatne, białe mięso o słodkawym smaku może być podstawą zarówno prostych, jak i bardziej wykwintnych dań. Polecam dodanie ich do rybnego gulaszu, który rewelacyjnie sprawdzi się podawany jako wakacyjny obiad. Możemy je także uczynić dodatkiem do przystawki w postaci włoskich crostini”, opowiada Piotr Murawski.
Gulasz rybny z dorsza
Składniki:
Sposób przygotowania:
Crostini z małżami
Składniki:
Sposób przygotowania:
Krewetki – klasyczne i smaczne
Krewetki stanowią doskonałe źródło białka. Występują w różnych rozmiarach i odmianach. Wykorzystuje się jako dodatek do paelli czy zupy tajskiej. Równie dobrze smakują z makaronem, ryżem i kaszą.
„W Hiszpanii krewetki podawane są często w formie tapas, a więc szybkiej przekąski. Nic dziwnego - ich przygotowanie zajmuje dosłownie kilka chwil. Nie wymaga też wielu dodatków – wystarczy, że będziemy mieć pod ręką papryczkę chili, czosnek i natkę pietruszki. Ze względu na swój łagodny smak, krewetki znakomicie komponują się z ostrzejszymi dodatkami”, opowiada Piotr Murawski.
„Ważne, by przed przygotowaniem krewetki były oczyszczone z niejadalnych części – pancerzyków i ogonków, a gdy sięgamy po krewetki mrożone – by były one wolno rozmrażane. Pamiętajmy, by nie piec czy też nie smażyć ich zbyt długo, gdyż mogą stać się twarde i gumowate, a przez to mniej smaczne. Tak przygotowane krewetki serwować możemy w towarzystwie grzanek, a także jako dodatek do sałatek czy makaronu”, radzi szef kuchni Knorr.
Krewetki z pietruszką
Składniki:
Sposób przygotowania:
Kałamarnice i kalmary – o słodko-morskim smaku
Kalmary charakteryzuje delikatny, łagodny smak i kulinarna uniwersalność – można wykorzystać je jako dodatek do zup, sałatek, sosów lub podawać w wersji faszerowanej, np. ryżem. Przed przyrządzeniem należy je dokładnie oczyścić z blaszek i skórki.
Kalmary kupić możemy w całości lub pokrojone w pierścienie. Trudno jest je zepsuć, więc warto wypróbować ich samodzielne przygotowanie we własnej kuchni. Jeżeli będziemy je smażyć, przed wrzuceniem na patelnię powinniśmy je osuszyć, np. przy pomocy papierowego ręcznika. Kalmarów nie powinniśmy zbyt długo przypiekać, by wciąż były miękkie i smaczne.
„Te owoce morza idealnie uzupełnią smak wakacyjnej sałatki - słodkie mango i soczyste truskawki idealnie wkomponują się w towarzystwo kalmarów, podobnie jak chrupiąca i lekko pikantna rukola. Taka sałatka sprawdzi się podawana samodzielnie lub jako dodatek do białych mięs”, opowiada szef kuchni Knorr.
Letnia sałatka z grillowaną kałamarnicą
Składniki:
Sposób przygotowania:
Ośmiornica – oryginalna i apetyczna
W Polsce najłatwiej kupić ośmiornice mrożone, zdecydowanie rzadziej w świeżym wydaniu. Ale nie ma się co martwić - pod wpływem niskiej temperatury ich mięso nabiera delikatności.
„Podczas gotowania ośmiornice tracą ponad połowę swojej objętości i wypuszczają wiele soku, dlatego przygotowując je w garnku, nie musimy dodatkowo dodawać do nich wody. Wystarczy odrobina oliwy, troszkę przypraw i przykrycie – mięso „dojdzie do siebie” we własnym sosie. Jest to potrawa szczególnie popularna w regionie Galicji w północnej Hiszpanii. Ośmiornice możemy także dodatkowo poddać obróbce termicznej – na grillu lub w piekarniku. Podobnie jak w przypadku innych owoców morza, ośmiornice nie powinny być zbyt długo smażone. Jeżeli natomiast dusimy je lub gotujemy, wymagać to będzie dłuższego czasu przygotowania – kontrolować musimy natomiast poziom ich miękkości. Ośmiornicę wykorzystać możemy m.in. do przygotowania sosu makaronowego. Dodatek kaparów nada mu wyrazistości, a samo danie doskonale sprawdzi się podawane podczas letniej kolacji czy wakacyjnego obiadu” – mówi Piotr Murawski.
Tagliatelle z owocami morza i kaparami
Składniki:
Sposób przygotowania:
Smacznego!