Komunikat prasowy

Czas na piknik! Dania „na wynos” idealne na piknik w plenerze, wyjazd nad jezioro czy wyjście na plażę

2017-08-07
Czas na piknik! Dania „na wynos” idealne na piknik w plenerze, wyjazd nad jezioro czy wyjście na plażę

Lato inspiruje! Kiedy słońce mocno świeci, nie jesteśmy w stanie usiedzieć w domu. Niezależnie od tego, czy jesteśmy w mieście, czy akurat spędzamy wakacje nad jeziorem, morzem czy w górach, chętnie pakujemy koc, kosmetyki do opalania, napoje i ruszamy na piknik. Do pełni szczęście potrzebny będzie nam jeszcze tylko koszyk pełen przysmaków! Co zabrać ze sobą w ciepłe dni, aby mieć pewność wartościowego posiłku oraz gwarancję pysznego smaku? Oto garść inspiracji, które możemy wykorzystać, przygotowując dania na wynos, idealne do zapakowania do pudełka.

Zawijane w sreberka!

W ciepłe letnie dni warto wykorzystywać produkty sezonowe, które o tej porze roku są gwarancją doskonałego smaku. Idealna do dań na wynos jest cukinia – po wcześniejszym przygotowaniu na ciepło, już po wystygnięciu, smakuje nadal doskonale. Zwłaszcza, gdy użyjemy jej w połączeniu z mielonym mięsem, serem mozzarella i pomidorami. Wszystkie składniki po zawinięciu w placku tortilli będą stanowiły pyszną kompozycję. A do tego, z łatwością zawiniemy je w sreberka i spakujemy do piknikowego kosza. Jeśli danie będziemy przygotowywać tego samego dnia, zawinięte w folię aluminiową zaraz po przyrządzeniu, na długo zachowa swoje ciepło. Do takich roladek idealnie pasować będzie dip lub sos czosnkowy, który bez trudu zabierzemy na wynos w małym słoiczku lub plastikowym pojemniku.       

Roladki z cukinii

Składniki:

  • 3 zielone cukinie
  • 500 g mięsa mielonego wołowo-wieprzowego
  • 1 opakowanie pomidorów pelatti z puszki
  • 1 opakowanie Spaghetti Bolognese Naturalnie smaczne! Knorr
  • 100 g tartej mozzarelli
  • 1 pęczek świeżej bazylii
  • 1 opakowanie tortilli
  • 200 ml jogurtu naturalnego
  • 1 opakowanie Sosu sałatkowego czosnkowego Knorr
  • 3 łyżki oliwy z oliwek
  • 1 łyżeczka soli
  1. W garnku na rozgrzanym tłuszczu podsmaż mielone mięso. Smaż, aż odparują wszystkie soki, dodaj wtedy pomidory z puszki oraz Knorr Naturalnie smaczne! - doprawi on sos oraz sprawi, że uzyska odpowiednią gęstość. Wymieszaj i gotuj około 3-4 minuty.
  2. Cukinię pokrój wzdłuż w cienkie plastry i oprósz solą. Gdy plastry cukinii zrobią się miękkie, usuń sól, płucząc warzywo pod bieżącą wodą.
  3. Plastry cukinii osusz, rozłóż na desce, nałóż łyżką mięsny sos, posyp z wierzchu tartym serem, w każdy zawijaniec włóż liść bazylii i całość zwiń. Cukinię zawiń dodatkowo w 3 centymetrowy pasek tortilli. Gotowe roladki układaj w żaroodpornym naczyniu.
  4. Całość piecz w nagrzanym do 200°C piekarniku przez około 15-20 minut. Gotowe roladki podawaj z sosem czosnkowym. W tym celu wymieszaj jogurt z sosem czosnkowym Knorr.

Włoska studnia… bez dna

Propozycja genialna w swojej prostocie! Szybka w przygotowaniu, a do tego niezwykle pyszna i idealna na lato. Wytrawne tartaletki z pomidorami, serem i oliwkami przygotujemy w pół godziny, choćby zaraz przed wyjściem, i z łatwością zapakujemy je na wynos. To idealna alternatywa dla codziennych kanapek. Przywiedzie na myśl śródziemnomorskie klimaty i sprawi, że nawet w okolicznym parku czy w lesie na chwilę poczujemy się jak pod słońcem Italii.

Tartaletki z ciasta francuskiego

Składniki:

  • 400 g gotowego ciasta francuskiego
  • 1 opakowanie Lasagne Naturalnie smaczne! Knorr
  • 2 łyżki oliwy z oliwek
  • 100 g pomidorów malinowych
  • 100 g sera parmezan lub innego twardego sera
  • 50 g czarnych oliwek
  1. Lasagne Naturalnie smaczne! Knorr wymieszaj ze szklanką wody i dwoma łyżkami oliwy, co pozwoli nadać sosowi idealną konsystencję. Całość zagotuj i odstaw na bok.
  2. Płaty rozmrożonego ciasta francuskiego rozwałkuj delikatnie i pokrój na kwadraty o boku ok. 8x8cm. Spód ciasta posmaruj sosem pomidorowym. Na brzeg ciasta przyklej półcentymetrowy pasek wycięty z pozostałego ciasta.
  3. W powstałej studni ułóż składniki: ser, pomidorki przekrojone na pół, oliwki. Całość zapiecz w piekarniku przez ok. 20 minut w temperaturze 200°C.
  4. Tartaletki podawaj udekorowane rukolą.

Cytrusowo w pudełku

W ciepłe dni uwielbiamy orzeźwiać się cytrusami. Dlatego idealną propozycją do pudełka na wynos będzie sałatka z dodatkiem pomarańczy i grejpfruta, których smak doskonale uzupełnią awokado, granat i kozi ser. To oryginalne połączenie, które zachwyci zarówno dużych, jak i małych smakoszy, zwłaszcza, gdy będzie elementem piknikowego lunchu na trawie. Prosty i szybki w przygotowaniu pomysł na orzeźwiający posiłek!

Sałatka z cytrusami i kozim serem

Składniki:

  • 3 garście mieszanych sałat
  • 1 opakowanie Sosu sałatkowego Zioła ogrodowe Naturalnie smaczne! Knorr
  • 1 pomarańcza
  • 1 grejpfrut
  • 1 awokado
  • pestki z połowy granatu
  • 1 figa (lub suszone morele)
  • kilka orzechów włoskich do podania
  • 50 g sera koziego
  • 3 łyżki oliwy z oliwek
  • 3 łyżki soku z limonki
  1. Sałaty rozłóż na półmisku. Orzechy upraż na suchej rozgrzanej patelni. Figę lub morele pokrój na ósemki, a ser pokrusz.
  2. Pomarańczę i grejpfruta obierz ze skóry, a następnie wykrój z owoców segmenty (filety). Awokado przekrój wzdłuż na pół, ostry nóż wbij w pestkę i, przekręcając nim, wyjmij pestkę z owocu. Miąższ wyłóż stołową łyżką i pokrój w plastry. Owoc granatu obierz i wyjmij jego pestki.
  3. Zawartość opakowania Knorr rozmieszaj z sokiem z limonki i oliwą, by stworzyć aromatyczny dressing.
  4. Wszystkie owoce rozłóż na sałacie i polej przygotowanym sosem. Wierzch sałatki posyp pokruszonym serem i orzechami.

Grill na wynos

O tej porze roku uwielbiamy grillować i zawsze żałujemy, że czas grillowania szybko się kończy. Na szczęście dania grillowe możemy przyrządzić także w domu, na zwykłej patelni. Takie potrawy możemy zabierać ze sobą na wynos, np. na piknik. Jedną z takich propozycji, doskonałą do zapakowania i przetransportowania, są wrapy z kurczakiem. Połączenie mięsa drobiowego z figami, awokado, serem pleśniowym, z dodatkiem cykorii i kolendry, to prawdziwie wakacyjna kompozycja kolorów i smaków.

Pełnoziarniste wrapy z kurczakiem z grilla

Składniki:

  • 2 piersi z kurczaka
  • 1 opakowanie Przyprawy do kurczaka z grilla Knorr
  • 4 tortille pełnoziarniste
  • 1 cykoria
  • 2 garście rukoli
  • 2 figi
  • 1 awokado
  • 30 g sera pleśniowego, np. gorgonzola
  • 1 pęczek świeżej kolendry
  • 2 łyżki oliwy z oliwek

Sos:

  • 2 łyżki jogurtu naturalnego
  • 2 łyżki majonezu
  • 1 łyżeczka sosu sambal oelek
  • 2 ząbki czosnku
  1. Piersi z kurczaka umyj i osusz papierowym ręcznikiem. Przyprawę Knorr wymieszaj z oliwą, a następnie taką aromatyczną marynatą natrzyj mięso.
  2. Piersi usmaż na ruszcie rozgrzanego grilla z obu stron – po 5-6 minut. Usmażone mięso wystudź i pokrój w cienkie plastry.
  3. Awokado obierz i pokrój w plastry, podobnie jak figi. Ser pokrusz, cykorię pokrój w cienkie paski. W misce połącz rukolę, cykorię oraz drobno pokrojoną kolendrę.
  4. W miseczce połącz wszystkie składniki sosu i wymieszaj. Na blacie rozłóż tortille i posmaruj je sosem.
  5. Na tortillę nałóż rukolę z cykorią, plastry awokado, figi oraz pokruszony ser i mięso. Wszystko razem zawiń. Placki ułóż na rozgrzanym grillu – opiekaj kilka minut z obu stron, uważając, aby się nie przypaliły. Gotowe podawaj z ulubionym dipem.

 

Smacznego!