Z pewnością większość z nas ma jakieś noworoczne postanowienia. Najczęściej dotyczą one utraty wagi, rzucenia różnorodnych nałogów, zmiany pracy i osiągania wyższych zarobków. Czasem też pragniemy zmienić coś w naszym żywieniu. Może wprowadźmy do jadłospisu więcej warzyw albo nieznane nam dotąd składniki? Bądźmy otwarci na eksperymenty oraz odkrywanie nowych zapachów. Potrzebujecie inspiracji? Proszę bardzo. Na co macie ochotę? Warzywa strączkowe, tofu, a może kalmary? Zapraszamy!
Strąk do strąka
Warzywa strączkowe są jedną z podstaw kuchni roślinnej. Mają bardzo dużo białka, zawierają też składniki mineralne i witaminy oraz dostarczają nam błonnika. Najbardziej znani przedstawiciele warzyw strączkowych to Jej Wysokość Fasola, Król Groch oraz Książę Bób, którzy rządzą na wielu stołach w naszym kraju i nie tylko. Z drugiej strony coraz częściej o uznanie zabiegają również soja czy ciecierzyca, którym niejedna gospodyni nadała już szlacheckie tytuły.
Mimo to wielu z nas nie do końca docenia rolę i znaczenie warzyw strączkowych. Dzieje się tak m.in. dlatego, że jesteśmy niewolnikami swoich przyzwyczajeń, a te budzą konkretne skojarzenia: jak fasola i groch to tylko zupa, a jeżeli fasolka szparagowa to z bułką tartą. Tymczasem z tego rodzaju roślin powstają smaczne pasty kanapkowe i hummusy. Z kolei z dodatkiem ciecierzycy, białej czy szparagowej fasoli można przygotować lekką sałatkę. Bardzo dobry jest też np. wegetariański pasztet z soi. A co powiecie na obłędnie pyszne klopsy z ciecierzycy z warzywnym makaronem?
Klopsiki z ciecierzycy i makaron warzywny
Czas przygotowania: 20 minut
Ilość osób: 5
Składniki:
Sposób przygotowania:
Wege bez tajemnic
Wegetarianie rezygnują z niektórych produktów pochodzenia zwierzęcego. W menu pojawiają się pełnoziarniste pieczywo, kasze, makarony oraz mnóstwo warzyw i owoców. A kiedy w odstawkę idzie mleko i jego przetwory, wymienia się je na kapustę, natkę pietruszki, orzechy laskowe, fasolę czy sezam. Natomiast miejsce tłuszczów zwierzęcych zajmują te roślinne, czyli oleje (kukurydziany, słonecznikowy, sojowy, rzepakowy) lub oliwa z oliwek. Nie brakuje przy tym osób, które głoszą, że dieta wegetariańska jest nudna. A przecież to nieprawda! Rezygnacja z mięsa nie oznacza monotonii. Wegetarianie mają do dyspozycji szereg zamienników. Mięso może zastąpić: soja, soczewica, groch, fasola czy też tofu. Żądnym wiedzy i ciekawym świata wyjaśniamy, że tofu to twaróg z mleka sojowego. Nie ma on własnego, wyróżniającego smaku, a podczas przyrządzania przyjmuje smak innych produktów. To jednak nie jego wada a wprost przeciwnie – zaleta. Dlaczego? A no dlatego, że w prosty sposób można nadać tofu dowolny aromat i konsystencję, w tym formę zbliżoną do mięsa. Wystarczy sięgnąć po warzywa i sos. Nie wierzycie? Przekonajcie się sami. Na dzisiejszy obiad Szef Kuchni marki Knorr poleca przyrządzić tofu burger.
Wegetariański burger z tofu
Czas przygotowania: 30 minut
Ilość osób: 4
Składniki:
Sposób przygotowania:
Morskie opowieści na talerzu
Mieszkańcy innych, zwłaszcza nadmorskich krajów już dawno odkryli, jak przyjemne dla podniebienia są owoce morza. Anglicy przepadają za koktajlem z krewetek. Natomiast w jadłospisie Greków czy Hiszpanów znajdziemy... ośmiornice. A Francuzi? Oni gustują np. w homarach.
W Polsce frutti di mare nadal dla wielu osób stanowią egzotyczną zagadkę. Dzieje się tak m.in. dlatego, że są one trudno dostępne. O ile zaopatrzenie się w mrożone krewetki nie stanowi problemu, to np. małże, ostrygi czy kalmary dostaniemy w dużych supermarketach lub bezpośrednio od dostawców. Z drugiej strony warto poszukać tych rarytasów, bo, kiedy odpowiednio je przyrządzimy, z ulubionymi ziołami, czosnkiem, chili i warzywami zaskoczą, nas feerią znakomitych smaków. Gorąco zachęcamy do wypróbowania leczo z chorizo i kalmarów.
Leczo z chorizo i kalmarów
Czas przygotowania: 30 minut
Ilość osób: 4
Składniki:
Sposób przygotowania: