Jak przygotować się do świąt? To odwieczne pytanie, które zadają sobie wszyscy wraz z nadejściem grudnia. Zanim zasiądziemy z rodziną przy wigilijnym stole, czeka nas całe mnóstwo przygotowań. Jednak czy przedświąteczna aura musi kojarzyć się tylko z nerwami i urwaniem głowy? Ależ skądże! Zasada jest prosta – nie zostawiajmy niczego na ostatnią chwilę! Zacznijmy już dziś! Najlepiej od kompletowania przepisów i potrzebnych składników. Zainspirujmy się propozycjami na tradycyjne, świąteczne dania. Gęsia skórka na myśl o świętach? To już przeszłość!
Aromatyczne zapiekane
Chyba nikogo nie trzeba przekonywać, że na bożonarodzeniowym stole nie może zabraknąć soczystej, rumianej pieczeni. To danie uświetni świąteczny obiad i doda mu uroczystego charakteru. Co więcej, zapach aromatycznej, pieczonej szynki przyciągnie wszystkich domowników – zwłaszcza po postnej Wigilii. Dobrze przyrządzona sztuka mięsa może stać się daniem popisowym! Chrupiąca, rozpływająca się w ustach pieczeń znakomicie komponuje się z dodatkiem miodu, pomarańczy i korzennych przypraw. Skuśmy się na takie połączenie! Prawdziwe doznania smakowe gwarantowane!
Sięgnijmy po przepis na aromatyczną szynkę pieczoną i zaserwujmy ją na swoim bożonarodzeniowym stole. Słodko-słone połączenie to zdecydowany faworyt tegorocznych świąt!
Aromatyczna szynka pieczona
Czas przygotowania: 60 minut
Ilość osób: 6
Składniki:
Sposób przygotowania:
Z sosem za pan brat
Doskonały dodatek do mięsa, podkreśla jego smak i nadaje mu miękkości. Gęste, tworzone na bazie różnych składników sosy, stanowią nieodłączny element świątecznego menu. Kuchnia staropolska obfitowała w różnorodne receptury na sosy.
Sos idealny? Esencjonalny, aromatyczny! Na Twoim świątecznym stole nie może zabraknąć mięsa w jego towarzystwie. Takie połączenie tworzy zgrany duet! Szef kuchni Knorr – Piotr Murawski poleca przepis na schab zapiekany z sosem grzybowym. Ta propozycja skradnie serca wszystkich domowników.
Schab zapiekany z sosem grzybowym
Czas przygotowania: 90 minut
Ilość osób: 6
Składniki:
Sposób przygotowania:
Przełamujemy stereotypy: Wigilia nie tylko z karpiem
Święta Bożego Narodzenia to czas, w którym chętnie sięgamy po ryby. Na wigilijnym stole prym wiedzie karp. Czy to jedyna możliwa opcja? Oczywiście, że nie! Dla wszystkich tych, którzy wolą ryby zdecydowanie mniej tłuste i o mniejszej liczbie ości, przedstawiamy ciekawą i równie smaczną alternatywę! W przyrządzeniu świątecznych przysmaków świetnie sprawdzą się sandacz, dorsz, halibut czy pstrąg. Wymienione ryby są delikatne w smaku, a także pozbawione charakterystycznego dla odmian słodkowodnych posmaku mułu. Nie bójmy się eksperymentować! Stawiajmy na nowe rozwiązania i zaskoczmy swoich gości!
Sandacz z imbirową glazurą udekoruje nasz świąteczny stół!
Sandacz z imbirową glazurą
Czas przygotowania: 30 minut
Ilość osób: 6
Składniki:
Sposób przygotowania:
Jak przeżyć święta bez zbędnego stresu? Zacznijmy przygotowania już dziś! Zaplanowane posiłki pomogą nad wszystkim zapanować. Pamiętajmy, święta to czas dla rodziny. Zainspirujmy się podanymi przepisami i przygotujmy je dla swoich najbliższych w ten wyjątkowy czas! Będzie pysznie! Wesołych Świąt!