Jesień to czas, kiedy nasz organizm musi być przygotowany na coraz chłodniejsze dni. W tym okresie najczęściej sięgamy po sycące, rozgrzewające dania. Świetną bazą do ich przygotowania są wszelkiego rodzaju mięsa. Jest ono źródłem wysokowartościowego białka, które uczestniczy we wszystkich procesach życiowych. Zawiera też żelazo, cynk, a także witaminy z grupy B.
Soczysta karkówka – palce lizać!
Karkówka to świetny pomysł na pożywny obiad dla całej rodziny. Mięso tego typu nadaje się zarówno do smażenia, pieczenia, jak i grillowania. Należy pamiętać o tym, aby przyrządzane przez nas było przede wszystkim soczyste. Dobrze sprawdza się w formie faszerowanej, z dodatkiem innych mięs, warzyw, owoców czy też grzybów – dzięki temu zyskuje na soczystości. „Jako nadzienie warto wykorzystać mięso mielone – najlepiej mieszane. Wtedy do mięsnej masy możemy dodać suszone pomidory, oliwki, czosnek, także uprażone orzechy – włoskie lub piniowe, by danie zyskało głęboki smak. Koniecznie do tego jest również odpowiednie doprawienie”, radzi szef kuchni Knorr, Piotr Murawski. W zależności od upodobania karkówka może być podawana w towarzystwie ziemniaków, kasz czy kopytek.
Pieczona karkówka z mięsem mielonym po włosku
Czas przygotowania: 60 minut
Ilość osób: 6 osób
Składniki:
Sposób przygotowania:
Pieczona szynka - prawdziwa uczta smaków!
Pieczona szynka większości z nas kojarzy się z ważnymi uroczystościami, podczas których zasiadamy przy odświętnym stole. Rzeczywiście - podawana na ciepło, stanowi doskonały pomysł na danie obiadowe. Jednakże możemy zaserwować ją także na zimno – zastąpi wtedy wędlinę i będzie ciekawym dodatkiem do kanapek. Podstawą jest jej odpowiednie doprawienie. Szynkę należy umyć, wysuszyć, a następnie natrzeć np. pieprzem, czosnkiem czy kminkiem. Bardzo dobrze sprawdzi się także Przyprawa szlachetna do wieprzowiny Knorr – nada ona szynce intensywny aromat i doskonały ziołowy posmak. W trakcie pieczenia zaleca się polewanie mięsa np. wodą czy wywarem pozostałym po jego gotowaniu, dzięki czemu pozostanie ono soczyste i kruche.
Szynka w miodzie z goździkami
Czas przygotwania: 90 minut
Ilość osób: 8 osób
Składniki:
Sposób przygotowania:
Kurczak – pysznie i z pomysłem!
Pieczony lub smażony kurczak to danie lubiane przez niemal wszystkich – nawet przez największych niejadków. Jest to rodzaj mięsa, którego przygotowanie nie wymaga zbyt dużo czasu i wysiłku. Ze względu na swój uniwersalny smak, pozwala na stworzenie przeróżnych dań – w zależności od gustu. Za sprawą właściwego doprawienia, przy użyciu świeżych lub suszonych ziół czy marynaty, uzyskamy niepowtarzalny smak mięsa. Zarówno w formie pieczonej, np. chrupiących udek, czy soczystych piersi zadowoli nawet najbardziej wybrednych smakoszy. Jedno jest pewne - kurczak nigdy się nie znudzi!
Piersi z kurczaka faszerowane suszonymi pomidorami pod pesto z rukoli
Czas przygotowania: 60 minut
Ilość osób: 6
Składniki:
Sposób przygotowania:
Dania z wykorzystaniem mięsa to świetna propozycja na zimne popołudnia. Jako dodatek do nich dobrze sprawdzą się produkty sezonowe, takie jak grzyby, orzechy czy najlepsze w tym okresie z owoców – jabłka. Zainspirujmy się przepisami i stwórzmy pyszne, rozgrzewające dania dla całej rodziny. Smacznego!