Święta to czas, kiedy chcemy sobie pozwolić na przyrządzenie wyjątkowych dań – ma być „na bogato” – wystawnie i przede wszystkim smacznie! Często wtedy wybór pada na pieczeń, ale niestety wiąże się z nią kilka obaw – co zrobić, aby była doskonale doprawiona, wyrazista w smaku, i co bardzo ważne – nie możemy jej przesuszyć. Warte uwagi są więc rady szefa kuchni Knorr, Piotra Murawskiego.
Pieczeń podana na stół jako danie główne podczas wspólnej uczty wygląda niezwykle efektownie. Ale wygląd to dopiero początek sukcesu. Prawda „leży… w środku” – dopiero po rozkrojeniu okaże się, czy pieczeń została właściwie przyrządzona. Ma być miękka i cechować się odpowiednią wilgotnością po upieczeniu. Solidny kawałek wymaga długiego pieczenia, więc mięso poddane wydłużonej obróbce termicznej może łatwo stracić soczystość.
Poniższe rady pomogą nam uniknąć wpadki i przygotować nie tylko soczystą, ale również wyjątkową w smaku pieczeń:
Wielkość i kształt
Jeśli zależy nam na soczystości mięsa, to koniecznie musimy wybrać większą porcję. Minimalna waga powinna wynieść 1 kg. W miarę możliwości starajmy się znaleźć kawałek posiadający regularny kształt.
Przed włożeniem do piekarnika warto mięso owinąć nićmi. Ważne, żeby nie były kolorowe, ale bezbarwne i bawełniane - na tyle trwałe, żeby nie zerwały się ani nie rozpuściły w trakcie pieczenia. Nici pozwolą zachować „zwarte” mięso, ale także osiągnąć foremny kształt, który pozwoli wypiec mięso równomiernie.
Obsmażamy
To niezawodna technika wielu szefów kuchni. Kawałek mięsa najpierw wrzucamy na bardzo dobrze rozgrzaną patelnię z olejem lub oliwą. Obsmażamy z każdej strony bardzo krótką chwilę. Jak krótką? Wystarczy, że smażona strona mięsa zmieni kolor. To będzie znak, iż białko wierzchniej części uległo ścięciu, co spowoduje utrudnienie wydzielania soków na zewnątrz w trakcie pieczenia. Ta technika jest przydatna zwłaszcza w sytuacji przyrządzania cięższych mięs jak wieprzowina. Oto, jak radzi na wielkanocny stół przyrządzić ją Piotr Murawski, szef kuchni Knorr: „Polecam pieczoną karkówkę w kruszonym pieprzu. Przyrządzenie tego dania zajmie tylko chwilę. Najpierw umyj mięso, osusz je papierowym ręcznikiem, a następnie posyp Przyprawą do mięs Knorr, która nada jej wyrazisty smak, oraz czarnym pieprzem ziarnistym. Możesz też zastąpić pieprz czarny kolorowym, by pieczeń zyskała niebanalny wygląd. Tak przygotowaną karkówkę obsmaż na patelni, następnie włóż ją do piekarnika. Jeśli chcesz, żeby mięso było idealnie soczyste i kruche, użyj do pieczenia specjalnego rękawa lub też folii aluminiowej. Gdy mięso się piecze, możesz zająć się przygotowywaniem dodatków. Świetnie sprawdzą się w tej roli grillowane warzywa, różnego rodzaju surówki, np. z papryki i tartych buraków, czy też ziemniaki z koperkiem. Gotowa karkówka smakuje równie wspaniale na ciepło, jak i na zimno, pokrojona w plasterki i podawana z pieczywem”.
Wielkanocna karkówka z kruszonym pieprzem
Składniki:
- karkówka - 600 g
- Przyprawa do mięs Knorr - 2 łyżki
- pieprz czarny ziarnisty - 5 łyżek
- olej - 3 łyżki
Sposób przygotowania:
Marynujemy
Przyprawy mogą zagwarantować wyłącznie wspaniały smak? Otóż nie tylko! Suszone warzywa i zioła mogą pozwolić cieszyć się nie tylko wybornym aromatem, ale też innymi atrybutami naszej idealnej pieczeni.
„Marynaty to sprawdzony sposób na doprawienie mięsa. Jednak nie wszyscy wiedzą, że oprócz smaku poprawiają również strukturę naszej pieczeni, nadając jej nie tylko niesamowity zapach, ale również apetyczny wygląd. Trzeba pamiętać, żeby marynatę przyrządzać z przynajmniej jednym składnikiem zawierającym kwas - może to być ocet, sok z cytryny czy lekkie alkohole, jak wino lub piwo. Wybór przypraw należy do nas, ale trzeba pamiętać, by dobrać odpowiednie ich proporcje – w przeciwnym razie niektóre w nadmiarze mogą zdominować smak mięsa. A przecież mają inne zadanie – mają go podkreślić. Znakomicie pomoże w tym także Przyprawa do mięs Knorr, której składniki już zostały zestawione w odpowiednich proporcjach. Mięso należy marynować kilkanaście godzin, a większe kawałki można nawet dwie doby”, radzi szef kuchni Knorr, Piotr Murawski.
Karkówka będzie potrzebowała dłuższego marynowania, ale cierpliwość wynagrodzi fantastycznym smakiem. Będzie można się o tym przekonać, próbując przyrządzić ją według poniższej receptury.
Karkówka pieczona podana w sosie rozmarynowym
Składniki:
- schab karkowy – 1,5 kg
- Esencja do sosu pieczeniowego ciemnego Knorr - 1 szt.
- Przyprawa do mięs Knorr - 3 łyżki
- rozmaryn świeży - 2 gałązki
- czosnek – 5 ząbków
- olej roślinny - 130 ml
- musztarda francuska - 3 łyżki
- cebula szalotka, mała - 1 szt.
Sposób przygotowania:
… albo nacieramy
Jeśli nie zamierzamy marynować, przed pieczeniem można mięso po prostu natrzeć przyprawami. Pozwoli nam to uzyskać wyborny smak, ale także zagwarantuje mięsu rumiany kolor, który przyciągnie wzrok każdego gościa. Przyprawy do wieprzowiny i pikantnego kurczaka Knorr idealnie przywrą do pieczeni, udoskonalą smak i wygląd dania. Jak w przypadku świątecznej pieczonej szynki:
Świąteczna szynka pieczona
Składniki:
- szynka wieprzowa – 1,5 kg
- Przyprawa do wieprzowiny Knorr - 1 opak.
- sól peklująca - 3 łyżki
- miód - 3 łyżki
- pomarańcze - 2 szt.
- zmielone goździki - 4 szt.
- cynamon - szczypta
Sposób przygotowania:
Smacznego!